PNL a ajuns cel mai mare partid din Romania! E pregatit? (Opinii)

Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 08:20
6880 citiri
PNL a ajuns cel mai mare partid din Romania! E pregatit? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Un sondaj Inscop publicat in aceasta saptamana anunta ca PNL ar atinge o cota de 41 de procente in cazul in care s-ar organiza alegeri parlamentare. Cu alte cuvinte, liberalii ar castiga confruntarea electorala cu PSD (38%) si ar putea forma un nou guvern cu ajutorul PMP si UDMR, in fapt o noua coalitie de dreapta.

Dar oare e pregatit noul PNL sa guverneze? Sa ne amintim de faptul ca alianta dintre liberali si democrat-liberali a fost decisa de Crin Antonescu si Vasile Blaga. A fost o coalitie a disperarii, PDL fugea de Traian Basescu si pentru a supravietui avea nevoie de un aliat puternic, iar liberalii fugeau de Victor Ponta si de PSD si, ca sa supravietuiasca, aveau nevoie de PDL, foarte bine organizat in teritoriu.

Aceasta alianta s-a facut de nevoie, si, daca vreti, a fost singura modalitate posibila de unificare a dreptei, desi nimeni nu a vazut-o in acest mod.

Dar unificarea celor doua partide nu s-a terminat inca, in actualul PNL sunt doua aripi distincte, aripa Crin Antonescu, desi acesta nu mai e prezent, formata din oamenii promovati de vechiul presedinte al partidului, si aripa PDL, coordonata de Vasile Blaga si de Catalin Predoiu.

Singurul punct comun al celor doua factiuni a fost sustinerea lui Klaus Iohannis in drumul catre Cotroceni. Dar si aici sunt multe de discutat.

Liberalii ramasi dupa plecarea lui Crin Antonescu nu au avut prea multa incredere in neamt. Multi au jucat la doua capete si au pariat si pe formatiunea fantoma a lui Calin Popescu Tariceanu in cazul in care Victor Ponta ar fi castigat alegerile. In opinia mea, Klaus Iohannis a ajuns presedinte datorita lui, dar si datorita sustinerii puternice venite din partea lui Vasile Blaga, Catalin Predoiu si mecanismul electoral al PDL care a performat in tara.

Sa nu uitam ca foarte putini dintre vechii liberali mai pariau pe Iohannis dupa primul tur. Doar energia lui Blaga si capacitatea celor de la PDL de a "citi" voturile din prima runda au pastrat coeziunea noii formatiuni politice.

Si, uite asa, noul partid liberal s-a trezit a fi preferatul romanilor, dar fara a avea o strategie prea clara in ce priveste viitorul.

Cei mai multi se uita acum spre Klaus Iohannis si asteapta ca acesta sa vina cu solutii magice. In opinia mea, nu va veni. Probabil ca fostul primar al Sibiului il va sustine pe unul dintre cei doi candidati la presedintia PNL, Ludovic Orban sau Teodor Atanasiu (sinistra candidatura).

In acest caz, ce va face aripa PDL? Cred ca Vasile Blaga e destul de apropiat de domnul Iohannis in aceste zile, iar cuvantul fostului presedinte PDL va conta. Sa nu uitam ca democrat-libaralii si-au sacrificat identitatea politica pentru aceasta alianta, asa ca e normal ca si ei sa aiba un cuvant de spus.

Cel mai probabil, in schimbul presedintelui numit de la vechiul PNL, aripa PDL va primi postul de premier promis pentru Catalin Predoiu. Aceasta e schema dupa care va evolua cel mai mare partid din Romania. Si, pentru a confirma in alegeri acest fapt care se vede doar in sondaje, va fi nevoie de multa intelepciune si solidaritate.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#PNL sondaj parlamentare scor, #presedinte PNL alegeri , #stiri PNL
Comentarii