Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Partidul macho și la ce folosesc scheletele din dulapurile PNL

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 11 Aprilie 2022, ora 19:04
4434 citiri

În politica românească ai șanse să ajungi în vârf dacă ești bărbat, dacă poți să execuți ordine fără să le comentezi, dacă ai un cât de mic schelet în dulap.

Şi, eventual, dacă ai relații în zona militarizată a sistemului sau dacă lideri importanți din această penumbră a statului mizează pe calitățile tale. Uneori sunt selectate și femei, dar în aceleași condiții, să poată fi manevrate, să nu aibă prea multe idei și, firește, să nu iasă din politica tradițională macho.

Nicolae Ciucă a devenit șeful PNL după aceeași rețetă folosită cu șase luni în urmă pentru Florin Cîțu, prin manevre subterane, care sugerează că PNL se organizează tot mai mult ca PCR.

Nimeni din partid nu pare să mai aibă curajul să conteste această direcție pe care s-au angajat liberalii cu ani în urmă și care nu are cum să aducă de partea PNL noi votanți. Nimeni din partid nu a vorbit la Congresul extraordinar de duminică despre selecțiile greșite pe care le-a făcut PNL, despre derogările pe care le tot face pentru noii candidați la cea mai mare funcție din partid. Nimeni nu s-a plâns public că Nicolae Ciucă nu are calități de lider, că deși a fost pe front în Irak și Afganistan, strategiile și tacticile pe care le aplica acolo erau făcute de alții, că de când a venit în fruntea guvernului nu a dovedit că reușește să contrabalanseze ofensiva de imagine a PSD. Nimeni nu a avut curajul să spună în fața Congresului PNL că cei aleși să-i reprezinte nu sunt adevărații lideri ai liberalilor. Că cei adevărați au rezultate, obțin scoruri mari în județele și localitățile lor, aduc bani europeni pentru comunitățile lor, știu ce fac și știu să vorbească despre ceea ce fac.

În fața activului de partid, pe scenă au fost strânși bravii bărbați liberali. Femeile n-au avut loc, iar singura femeie din guvern e, oricum, de la PSD. Lumea liberală se retrage în fundamentalismul macho, în care nici femeile și nici politicile adresate lor nu sunt binevenite. România merge în sens invers. În vreme ce Occidentul a descoperit demult că se poate baza, de multe ori mai bine, pe calitățile politice ale femeilor, în România ele sunt marginalizate. PNL refuză de ani de zile să impună obligativitatea unui procent de minim 40% de femei pe listele parlamentare. Totuși, două senatoare liberale au încercat să ardă etapele, Iulia Scântei și Alina Gorghiu au propus zilele trecute un proiect legislativ în care subvenţiile acordate partidelor de la bugetul de stat să fie împărţite şi în funcţie de numărul femeilor care sunt alese efectiv în Parlament şi în forurile administrative locale. Bărbații liberali nu par încîntați, dar poate că la un moment dat vor afla că până și statele musulmane acceptă în guvernele lor mai multe femei decât România.

De prea multă vreme congresele PNL urmează o linie nesănătoasă, care îi elimină pe liberalii cu rezultate și calități evidente, în favoarea unora care n-au demonstrat nimic, care au fost urcați artificial pe o trambulină și au sărit având mereu o plasă de siguranță sub ei. Chiar Klaus Iohannis a candidat în PNL cu derogare pentru funcția de lider de partid, iar apoi imediat a fost aruncat în fotoliul prezidențial, cu tot cu procesele sale încâlcite, nerezolvate înainte de a prelua funcția cea mai importantă în stat.

Un politician pare cu atât mai valoros, cu cât există o relație de proporționalitate între importanța funcției pe care o ocupă și gravitatea problemelor sale. În cazul generalului Nicolae Ciucă, plagiatul tezei de doctorat demonstrat de Emilia Șercan a scos la iveală și alte trăsături de caracter ale generalului. Actualul prim-ministru calcă pe urmele unui alt șef de guvern dovedit plagiator și se folosește, cumva la fel, de întreg sistemul de sub el în această bătălie în care, până la urmă nu va putea evita adevărul. Nicolae Ciucă pare că include și instituțiile de forță în afacerea plagiatului său. De fapt, nu vrea să lase singurul organism îndrituit să dea verdicte despre doctorate să se ocupe de teza lui de 120 de pagini din care ar fi copiat mai mult de 40. Generalul a blocat pur și simplu Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) la Curtea de Apel, insistând că această instituție ar fi fost investită „nelegal” să-i verifice teza. Curajul lui Nicolae Ciucă se oprește la teza lui de doctorat. Așa că ar prefera să le-o dea la verificat unora cu grade mai mici decât are el de la Universitatea Națională de Apărare, fiindcă acolo s-ar simți mai în siguranță. Poate și standardele sunt mai jos.

Oricum, după ce a blocat orice cale de a scoate la iveală în mod oficial plagiatul, generalul se războiește prin intermediari cu ziarista care l-a făcut de râs. Poate că unii dintre subalternii lui vor să o intimideze pe Șercan, fără știrea premierului, cert este, însă, că toate aceste manevre sunt de natură să-l facă pe general mai mic și mai fricos decât ar putea fi în realitate. Fuga lui de consecințele plagiatului pot arunca teza lui de doctorat în atenția presei internaționale. Dacă cineva se gândește să traducă și doar câteva pasaje, o lume întreagă va afla despre superficialitatea textului, absența oricăror idei originale, inconsistența sa pe teme pe care ar trebui să le stăpânească.

Dar e suficient ca cineva să citească declarațiile generalului Ciucă, să-i analizeze rezultatele pe care le are la șase luni de guvernare și să adauge imaginea sa de politician la vârf cu ditamai scheletul în dulap, pentru a se întreba care e rolul lui în fruntea guvernului și în fruntea PNL.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#PNL, #congres, #nicolae ciuca, #premier, #plagiat, #Florin Citu, #PSD , #congres PNL