Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte

Marti, 24 Mai 2022, ora 03:25
8837 citiri
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Alegerea lui Nicolae Ciucă ca președinte PNL a adus și modificări în echipa de conducere a partidului FOTO Facebook / PNL

Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL, prim-vicepreședinte și vicepreședinte al formațiunii.

La eveniment vor participa 1.000 de delegați care vor vota pentru mai multe funcții, marcând astfel o resetare a raportului de forțe din interiorul PNL. Noile alegeri din partid reprezintă o lovitură și pentru fostul președinte al formațiunii Ludovic Orban, care anul trecut a demisionat din PNL pentru a forma Forța Dreptei.

Conform analiștilor contactați de Ziare.com, schimbarea lui Cîțu de la fruntea partidului a deschis drumul și pentru o resetare a polilor de putere din partid. Concret, cei care au ieșit pierzători după congresul din toamna trecută în care Cîțu era încoronat la fruntea PNL au rămas fără un motiv îndeajuns de bun pentru a demisiona la rândul lor din PNL și a i se alătura lui Orban.

Lupta pentru funcții

Una dintre funcții, cea de secretar general, va fi ocupată cel mai probabil de Lucian Bode, care ocupă interimar postul după demisia lui Dan Vîlceanu. Pe locul de prim-vicepreședinte care va fi lăsat vacant de Bode urmează să se lupte mai mulți liberali. Conform unor surse politice, unul dintre cei care vor candida pentru acest post este europarlamentarul Dan Motreanu, cel care în decembrie anul trecut critica conducerea partidului de a negocia cu PSD pentru formarea guvernului. Membru PNL de peste 30 de ani și în prezent lider al filialei din Giurgiu, Motreanu era văzut în urmă cu o lună drept marele favorit pentru a prelua această funcție.

Scena confruntării a devenit mai complicată după ce, conform surselor citate, în cursa pentru funcția de prim-vicepreședinte a intrat și ministrul Energiei Virgil Popescu. În ultimele săptămâni acesta a fost văzut la numeroase evenimente alături de premierul Nicolae Ciucă. Totodată, este printre singurii liberali care a rămas ministru sub umbrela a trei premieri PNL. Între 2007 și 2008 acesta a fost secretar de stat în Departamentul pentru Dialog Social din Guvernul României, iar apoi vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (august-octombrie 2013), după care secretar de stat în Ministerul Economiei (noiembrie 2013-februarie 2014). Doi ani mai târziu ajunge deputat PNL de Mehedinți, iar din 4 noiembrie 2019 a fost ministru al Economiei.

Un alt nume vehiculat că ar putea participa la alegeri a fost și cel al europarlamentarului Gheorghe Falcă, membru cu state vechi în PDL, fost primar al Aradului și fin al fostului președinte Traian Băsescu.

În cadrul PNL în total există patru funcții de prim-vicepreședinte. În prezent, acestea sunt ocupate de către Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode (care va demisiona) și Iulian Dumitrescu.

Funcție lăsată liberă de Ciucă

Ultima funcție pe care liberalii se vor confrunta este cea de vicepreședinte în domeniul apărării, lăsată liberă de către premierul Nicolae Ciucă după ce a fost ales președinte al partidului. Unul dintre principalii favoriți pentru această funcție este primarul Constanței Vergil Chițac. Cu șanse este văzută și senatoarea Nicoleta Pauliuc, președintă a Comisiei de apărare din Senat.

Biroul Național al PNL este format dintr-un secretar general, patru prim-vicepreședinți, 24 vicepreședinți, trezorier și 18 membri, lideri ai organizațiilor județene. Consiliul Național este cel care alege noul Birou Executiv prin vot secret.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#PNL, #alegeri PNL, #nicolae ciuca, #vicepresedinte PNL, #virgil popescu, #Dan Motreanu PNL, #lucian bode pnl , #stiri PNL