Liberalii au depus scrisoarea pentru suspendarea dezbaterilor pe Codul Penal

Marti, 03 Iulie 2018, ora 16:40
2323 citiri
Liberalii au depus scrisoarea pentru suspendarea dezbaterilor pe Codul Penal
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL a depus, marti, o scrisoare catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, prin care solicita suspendarea dezbaterilor la Codul Penal pana la pronuntarea Comisiei de la Venetia.

"Va solicitam, in numele Partidului National Liberal, suspendarea procesului legislativ in cazul modificarilor aduse Codului Penal si a celor care vor viza, eventual, Codul de Procedura Penala, pana la pronuntarea Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) asupra solutiilor legislative propuse.

Va adresam prezenta solicitare pentru a actiona, in calitate de presedinte al Senatului/presedinte al Camerei Deputatilor si de lider al coalitiei parlamentare PSD-ALDE, in acord cu interesele statului roman.

In caz contrar, continuarea demersului de modificare a legislatiei in domeniul penal prin ignorarea tuturor semnalelor primite risca sa aduca grave prejudicii tuturor cetatenilor romani", se mentioneaza in scrisoarea trimisa de presedintele PNL, Ludovic Orban, celor doi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului.

Liberalul a invocat in scrisoarea adresata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare din 15 noiembrie 2017.

"Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare din 15 noiembrie 2017, in cadrul caruia se face referire la procesul de modificare a Legilor Justitiei, Codului Penal si Codului de Procedura Penala, precizandu-se faptul ca a se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformei si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin MCV", se precizeaza in scrisoare.

Printre motivele mentionate in scrisoarea se numara si pozitia exprimata de Departamentul de Stat al SUA in 27 noiembrie 2017, cu referire la modificarile de natura a afecta independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei.

"Raportul ad hoc al GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei) asupra modificarilor aduse Legilor Justitiei si propunerilor de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala din Romania (11 aprilie 2018).

Acceptarea solicitarii PNL de sesizare a Comisiei de la Venetia asupra modificarilor propuse asupra Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, prin intermediul Comisiei de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (28 iunie 2018), dupa ce acelasi demers a fost refuzat de majoritatea parlamentara PSD-ALDE in cadrul Birourilor Permanente ale celor doua camere ale Parlamentului (13 martie 2018) ", sunt alte argumente prezentate de Ludovic Orban.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat inca de luni trimiterea unei scrisori catre presedintii celor doua Camere din Parlament, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Senatul a adoptat marti proiectul de lege privind modificarea Codului Penal, Biroul Permanent luand decizia ca initiativa sa mearga la comisie in aceeasi zi, de la ora 16:00, apoi miercuri sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor si joi sa se dea votul final, decizional.

In momentul de fata, proiectul de lege referitor la Codul Penal se dezbate in Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache, urmand sa fie votat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PNL scrisoare suspendare dezbateri Cod Penal , #PSD