Inspectoratul Scolar Arad il acuza pe primarul Falca de actiuni politice in scoli. Replica edilului: Cum vor ei sa fie stapani pe cladirile altora?

Vineri, 15 Iunie 2018, ora 15:53
3463 citiri
Inspectoratul Scolar Arad il acuza pe primarul Falca de actiuni politice in scoli. Replica edilului: Cum vor ei sa fie stapani pe cladirile altora?
Foto: Facebook/Gheorghe Falca

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Arad sesizeaza Ministerul Educatiei Nationale cu privire la presupuse actiuni politice in scoli ale primarului Gheorghe Falca, presedinte al organizatiei judetene PNL, care ar fi tinut discursuri anti-PSD la intalniri cetatenesti pe probleme administrative.

Primarul a anuntat public ca va participa in cartiere la discutii cu locuitorii, pentru a le prezenta proiectele pe care le pregateste, insa nu a solicitat ISJ aprobare pentru ca intanirile sa aiba loc in unitati de invatamant.

Inspectorul scolar general delegat, Anca Stoenescu, a declarat, vineri, ca personal a asistat la un discurs politic al primarului Falca, intr-un liceu aradean, dar a precizat ca astfel de "actiuni politice" au avut loc si in alte scoli in ultimele zile.

Sefa ISJ Arad a spus ca miercuri seara se afla la Colegiul Tehnologic de Constructii si Protectia Mediului si a observat "forfota mare", iar cand a intrat in sala de sport a vazut ca primarul are un discurs in fata a zeci de localnici.

"Eu am fost prezenta in scoala pentru ca noi eram in plina desfasurare cu Evaluarea Nationala a copiilor de clasa a VIII-a. Auzind acolo forfota mare, colegi implicati in aceste intalniri cetatenesti ale primarului, carora eu nu le vad scopul, in incinta scolii, am intrat in sala de sport sa vad ce se intampla.

Eu am numarat de 29 de ori cum primarul a rostit PSD. A atacat Guvernul PSD, pe consilierii locali PSD, ceea ce e politica", a spus sefa ISJ.

Stoenescu a declarat ca, joi seara, o astfel de actiune a primarului a avut loc si la Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu".

Sefa ISJ acuza ca primarul nu a solicitat aprobare pentru a desfasura actiuni in scoli.

"Directorii au primit doar o notificare, la care nici nu li s-a dat posibilitatea sa raspunda daca sunt de acord. Ar fi trebuit sa solicite Inspectoratului Scolar aprobarea organizarii unor astfel de activitati.

La intalniri au fost si adolescenti, dar nu pot sa spun daca au fost elevi ai scolilor. Conform legislatiei, in unitatile de invatamant, chiar daca sunt administrate de primarie, nu poti desfasura decat activitati educative", a spus Stoenescu.

Legea interzice actiunile politice in scoli

Conducerea ISJ Arad va depune o sesizare la Ministerul Educatiei, luni dimineata, urmand sa prezinte inclusiv inregistrari video cu discursurile primarului Falca.

"Trebuie sa luam atitudine fata de astfel de actiuni. In conformitate cu dispozitiile Legii Educatiei Nationale, in institutiile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, sunt interzise activitatile care incalca normele de moralitate si orice activitati care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a copiilor si a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic, precum si activitatile de natura politica si prozelitismul religios", a adaugat Stoenescu.

Primarul Gheorghe Falca si-a anuntat public programul unor "intalniri cetatenesti" in cartiere, care s-au desfasurat in ultima preioada si la care a prezentat diverse proiecte ale municipalitatii.

Reactia lui Falca: Nu vor domnii acestia de la Inspectorat sa mai plateasca ceva la cladirile acestea?

Primarul a declarat ca prin aceste intalniri si-a propus sa-i informeze pe aradeni despre semnarea contractelor pentru lucrarile de "regenerare urbana", care ar urma sa imbunatateasca infrastructura si aspectul cartierelor.

"Eu nu fac politica in scoala, dar cand cetatenii pun intrebari la aceste intalniri, inclusiv pe teme politice, evident ca raspund. Guvernul PSD a furat bani Aradului in anul 2018 in valoare de 16 milioane de euro.

Doamna inspector scolar este invitata si are dreptul sa participe la dezbateri, dar nu pot sa-i mint pe cetateni ca nu s-au furat bani de la Arad, daca sunt intrebat, cum nu pot sa-i mint, sa le spun ca in Arad sunt proiecte guvernamentale importante, cand de fapt avem proiecte oprite de Guvern chiar in sistemul educational", a spus primarul.

Falca a declarat ca intalnirile au loc "in baza materiala a municipiului, nu a Guvernului Romaniei", referindu-se la faptul ca imobilele scolilor apartin orasului.

Intrebat de ce nu a solicitat aprobare de la ISJ, Falca a raspuns: "Nu vor domnii acestia de la Inspectorat sa mai plateasca ceva la cladirile acestea, ca oricum nu fac nimic? Cum vor ei sa fie stapani pe cladirile altora?".

Primarul a precizat ca mai are programate intalniri in cariere si in urmatoarea perioada.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Falca intalniri politice scoli Arad , #PSD