Cum se împart prefecturile după negocierile PNL-PSD. Chiar dacă au obținut o funcție în plus, unele filiale liberale dezgroapă securea războiului SURSE

Miercuri, 29 Decembrie 2021, ora 21:30
6624 citiri
Cum se împart prefecturile după negocierile PNL-PSD. Chiar dacă au obținut o funcție în plus, unele filiale liberale dezgroapă securea războiului SURSE
Președintele PNL Florin Cîțu a făcut parte din echipa de negociere a liberalilor FOTO Facebook / Florin Cîțu

După negocierile dintre PNL și PSD care durează de mai bine de două săptămâni, liberalii au obținut 18 funcții de prefecți, cu una mai mult decât le-ar fi revenit după algoritmul convenit anterior cu social-democrații. Cu toate astea, tensiunile din PNL cresc pe zi ce trece după ce mai multe filiale sunt nemulțumite pe modul în care s-au făcut împărțirile.

Concret, filialele în care PNL va avea prefecți sunt Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vaslui, au precizat pentru Ziare.com surse din PNL.

Victoriile lui Cîțu de la negocieri

Potrivit surselor citate, una dintre marile victorii ale președintelui PNL Florin Cîțu și a conducerii partidului de la negocierile cu PSD o reprezintă funcția de prefect al județului Cluj, deținută până acum de către UDMR. La mijlocul lunii iulie, liderul filialei PNL Cluj Emil Boc l-a criticat pe președintele partidului de atunci, Ludovic Orban, spunând că județul ar fi meritat un prefect liberal.

"Şi, nu în ultimul rând, domnule preşedinte Orban (...), un prefect tot am fi meritat de la PNL. (...) Viaţa merge înainte. Sunt convins că viitoarea echipă de conducere a PNL va ţine cont şi în realităţi de faptele pe care le produce această minunată organizaţie a PNL”, afirma Emil Boc.

Alte două reușite pentru PNL au fost județele Suceava și Maramureș, funcțiile de prefect fiind deținute până în prezent de către reprezentanți ai USR respectiv PMP.

Filiale nemulțumite

Conform surselor liberale, conducerea partidului a decis să împartă jumătate din funcțiile de prefect la 20 dintre cele mai performante filiale ale partidului, în timp ce restul au fost distribuite către cele mai slabe, dorința liberalilor fiind pe de-o parte de a răsplăti performanța și de cealaltă parte să întărească organizațiile slabe.

Împărțirea a atras însă și nemulțumiri. La Giurgiu mai mulți primari PNL au schimbat tabăra la sfârșitul lunii noiembrie și s-au întors în partidul din care au plecat inițial, adică PSD.

"Toţi sunt sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor! Le cer public celor din PNL Giurgiu să îi lase pe primari să aleagă echipa din care vor să facă parte şi, de asemenea, să înceteze cu hărţuirea, cu presiunile şi cu «pedepsirea» celor care nu mai vor să lucreze cu ei”, declara pe 29 noiembrie liderul PSD Giurgiu Marian Minea.

Tensiuni au mai fost și în filiala de la Vâlcea, dar și la cea de la Iași, acolo unde surse liberale susțin că șeful filialei, Alexandru Muraru, ar face de fapt jocurile fostului președinte, Costel Alexe, un apropiat al lui Ludovic Orban.

De altfel, pe 19 decembrie Alexandru Muraru afirma că „există riscul atingerii unui fir roșu” între filiala pe care o conduce și conducerea PNL după ce Cîțu a cedat funcția de prefect al județului către PSD. În aceeași zi, filiala adopta o rezoluție privind modul în care conducerea partidului a negociat postul de prefect.

„Luând act de recentele informații apărute în mass-media, BPJ al PNL Iași constată că principiile negocierii stabilite în interiorul Partidului Național Liberal au fost încălcate și solicită președintelui partidului care a condus si conduce echipa de negociere remedierea modului în care postul de prefect al județului Iași a fost negociat de către PNL.

În discuțiile interne s-a insistat și a solicitat ca mandatul de prefect să revină formațiunii politice care deține conducerea Consiliului Județean Iași, datorită caracterului echitabil și a conservării relației de armonie și echilibru între instituții. (...)

Pe cale de consecință, atragem atenția conducerii centrale să ia act de această rezoluție și să caute soluții de îndreptare a situației pe care o semnalăm astăzi. În caz contrar, există riscul atingerii unui fir roșu între relația filialei județene a PNL Iași și conducerea centrală a Partidului Național Liberal și afectării încrederii noastre în politica de conducere a partidului”, transmitea filiala.

Algoritmul inițial

Pe 9 decembrie PSD și PNL finalizau prima etapă a negocierilor privind numirile politice asupra funcțiilor de prefecți. Pentru a ajunge la o înțelegere a fost nevoie de trei ședințe consecutive și de o ”mediere” a președintelui Klaus Iohannis la Cotroceni.

La acea dată, președinții PSD și PNL anunțat că partidele din coaliție și-au împărțit posturile de prefecți după formula - PSD 21 de prefecți, PNL 17 iar UDMR 4. Florin Cîțu explica atunci că de principiu partidul care nu deține președinția Consiliului Județean va da prefectul. ”Pot să existe una sau două excepții, dar asta e regula de bază”, adăuga liderul PNL.

Cîțu răspundea atunci și celor nemulțumiți din partid, precizând că va exista o „compensare” pentru filialele PNL care nu au prefectul, în sensul că vor avea secretari de stat sau alte funcții unde numirile sunt politice.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
#PNL, #prefecti pnl, #negocieri PNL PSD, #Florin Citu, #presedinte pnl florin citu, #functii politice , #stiri PNL