Gorghiu (PNL) va cere Birourilor reunite ale Parlamentului declansarea procedurii de numire a noului Avocat al Poporului

Joi, 06 Iunie 2019, ora 18:13
2974 citiri
Gorghiu (PNL) va cere Birourilor reunite ale Parlamentului declansarea procedurii de numire a noului Avocat al Poporului
Foto: Arhiva Facebook/ Alina Gorghiu

Vicepresedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu, a declarat joi, la Timisoara, ca va cere saptamana viitoare Birourilor reunite ale Parlamentului declansarea procedurii de numire a noului Avocat al Poporului, deoarece actualului detinator al functiei, Victor Ciorbea, i-a expirat mandatul si nu este preocupat de ordonantele guvernamentale "abuzive".

"Saptamana viitoare voi cere Birourilor reunite conduse de PSD - ALDE declansarea procedurii de numire a noului Avocat al Poporului. Suntem in aceasta situatie absolut lamentabila cu o institutie care nu functioneaza, pentru ca Victor Ciorbea, caruia i-a expirat mandatul, sa se mai bucure de privilegiul unui salariu marit de PSD, fara sa faca nimic cu ordonantele de urgenta abuzive. I-a expirat mandatul si PSD trebuia sa lanseze procedura, dar nici acum nu s-a intamplat acest lucru", a afirmat Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa.

Senatorul PNL de Timis a mai confirmat ca PNL va depune, cel mai probabil saptamana viitoare, motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Dancila, textul documentului fiind aproape finalizat si agreat si de USR si PMP, iar UDMR si Pro Romania si-au aratat la randul lor "disponibilitatea de a sustine motiunea".

"Ramanerea lor la guvernare (a PSD, n.r.) ii va transforma intr-un partid irelevant pe scena politica si vor vedea acest lucru la viitoarele alegeri, cand poate vor intelege sensul votului din 26 mai. Cred ca in acest moment, prioritate nu este sprijinirea premierului Dancila in guvern, ci revenirea la solutii politice rationale pentru populatie. Cea mai mare prostie pe care PSD o mai poate face in acest an este sa blocheze revizuirea Constitutiei, care insa nu mai poate fi oprit", a explicat Gorghiu.

In alta ordine de idei, vicepresedinta Senatului a cerut PSD si ALDE sa comunice rapid daca vor sau nu semnarea, alaturi de PNL, a pactului national propus de presedintele Klaus Iohannis, pentru ca PSD practica "un teatru politic ieftin", venind cu o propunere de completare a pactului cu mai multe puncte care nu au nicio legatura cu mesajul pro-justitie si proeuropean propus de seful statului.

"Sunt sapte puncte proprii (PSD, n.r.) care reprezinta exclusiv o propunere otravita, nimic constructiv. Modificarea Constitutiei trebuie sa vizeze exclusiv punctele dezbatute si votate de romani la referendum. Orice alta propunere trebuie pusa in dezbatere publica (...) ", a remarcat Alina Gorghiu.

Liberala a subliniat ca Liviu Dragnea nu a fost singurul care a practicat discursul antieuropean si a purtat vina situatiei in care Romania se afla, dar acesta este singurul care a iesit din poza de familie a PSD, in timp ce toti ceilalti care l-au sustinut au ramas acolo.

"Din aceste motive, acordul propus de Klaus Iohannis este absolut necesar pentru Romania si cred ca astfel vom reusi sa asumam cu totii rezultatul alegerilor din 26 mai. Pozitia europeana a Romaniei nu poate fi altfel recastigata decat implementand discutiile pe care le avem cu privire la opiniile Comisiei de la Venetia, integrarea mesajelor si recomandarilor din Mecanismul de Cooperare si verificare, GRECO si alte puncte de vedere ale expertilor internationali in materie", a aratat senatoarea.

Ea a cerut PSD ca saptamana viitoare sa treaca pe ordinea de zi si sa voteze alaturi de PNL toate proiectele legislative care impun implementarea indrumarilor Comisiei de la Venetia, integritatea parlamentarilor si a celorlalti alesi in functii publice "si absolut orice act pe care opozitia l-a depus pentru restabilirea situatiei in domeniul justitiei".

De asemenea, Gorghiu a mentionat faptul ca va trebui discutata cu celeritate in Parlamentul Romaniei revizuirea constitutiei, iar referendumul pe aceasta tema trebuie sa fie programat impreuna cu alegerile prezidentiale.

"Este vorba nu doar de considerente financiare, dar nu este bine pentru functionarea democratica a unui stat sa ai in fiecare luna un referendum", a afirmat Gorghiu.

Vicepresedinta Senatului a mai sustinut ca in privinta votului diasporei la europarlamentare trebuie trasi la raspundere cei vinovati, care au ingradit libertatea de exprimare a drepturilor electorale.

"Fac un apel public catre institutiile abilitate, astfel incat intocmirea unu dosar penal sa nu fie doar o formalitate de calmare a spiritelor, un exercitiu de a linisti societatea romaneasca de oriunde, ci sper ca vor gasi si vinovati, pentru ca atata timp cat s-a impiedicat exercitatea de vot, acesti vinovati exista", a conchis Alina Gorghiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#PNL procedura avocaul poporului , #stiri PNL