Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 23:55
3498 citiri
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Florin Cîțu alături de echipa câștigătoare la congresul PNL FOTO Facebook/ Florin Cîțu

După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul a culminat cu un congres în care s-a ales președintele partidului.

Deși se declară principalii inamici ai PSD, din spatele camerelor de filmat congresul liberalilor a fost desprins parcă din "filmele" cu Liviu Dragnea sau Victor Ponta, cu o coregrafie de huiduieli, acuzații de fraudă și imaginea unui partid dezbinat și nepregătit în fața crizelor iminente care-i afectează pe români.

Congresul de la PNL a debutat cu fumul micilor de la terasele din apropiere, care avea mai târziu să convingă o bună parte dintre cei 5.000 de delegați să se înghesuie ca niște ciorchini la cele câteva zeci de mese pentru a se omeni după o zi lungă.

După ce o voce lemnoasă a lui Theodor Stolojan i-a invitat pe liberali să se așeze la locuri și a dat startul oficial al congresului, primul discurs i-a aparținut lui Klaus Iohannis, care a arătat, fără subtilitate, pe cine susține la șefia partidului. Acesta a fost acoperit însă la un moment dat de susținătorii lui Ludovic Orban, care au început să aclame numele fostului lider al partidului.

Susținătorii lui Orban au făcut o aluzie la un clip publicat de Cîțu în care s-a dat drept Superman FOTO Ziare.com

Când în sfârșit a venit rândul lui Florin Cîțu să vorbească la microfon, susținătorii lui Orban au dovedit că erau pregătiți dinainte cu o coregrafie de huiduieli la adresa acestuia, scandând „fără PSD”, „Orban președinte” sau chiar „demisia”. Mai mult, un grup de susținători ai lui Orban s-au pus pe scările de la intrare, direct în câmpul vizual al premierului, cu diverse pancarte, cum ar fi una în care Orban este înfățișat ca fiind Batman, în timp ce alt grup continuă scandările: „Ești beat!; Du-te acasă, la brutărie! (n.red.:aluzie la momentul în care premierul nu a știut să răspundă cât este prețul pâinii)”.

După ce tentativa lui Ludovic Orban de a-și calma susținătorii a eșuat, Florin Cîțu a început să țipe la microfon, până ce aproape că a rămas fără voce. Emil Boc îi aduce o sticlă cu apă, iar apoi premierul își continuă discursul în corul de huiduieli din sală. În restul discursurilor s-au mai remarcat Rareș Bogdan, care a spus despre premier că a „bătut cu pumnul în masă în fața Ursulei von der Leyen” la negocierile pentru PNRR, dar și liberalul Silviu Zetea Gelu, care a anunțat că-și retrage candidatura pentru funcția de președinte a Curții de Arbitraj pentru a anunța că vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2024.

„Festivalul democrației”

După ce același Theodor Stolojan a anunțat că să dă drumul la procedura de vot, sute de liberali au început să se îmbulzească la mesele la care se împărțeau buletinele de vot. Unii dintre aceștia au uitat de masca de protecție, sau o purtau neregulamentar. Odată ce delegații au început să se mobilizeze la vot, jurnaliștii au surprins cel puțin opt cazuri în care la cabinele de vot s-a intrat câte două persoane, cu toate că votul este individual.

Liberalii se îmbulzesc la vot FOTO Ziare.com

Ba mai mult, un membru PNL a fost surprins în timp ce și-a fotografiat buletinul de vot și cartea de identitate pentru a dovedi liderului de filială că a votat cu cine trebuie. Presat să arate fotografia, acesta a șters-o în fața jurnaliștilor, având grijă să nu vadă nimeni din jurul său conținutul pozei.

Neregulile au continuat și în a doua zi cu votul următoarelor funcții de conducere, acolo unde deputatul Ionel Dancă, susținător al lui Orban, este surprins într-o filmare cum îi îndrumă pe mai mulți delegați cum trebuie să voteze.

O zi mai târziu, luni, 27 septembrie, președintele CJ Brașov Adrian Veștea a declarat că votul pentru funcțiile de conducere din PNL a fost fraudat, după ce a fost învins de Rareș Bogdan în competiția pentru funcția de prim-vicepreședinte. „Am văzut minunea ca aproximativ 1.200 de votanți să furnizeze fix 1.842 de voturi”, a relatat Veștea pe Facebook.

Acuze au venit și din partea fostului președinte PNL Ludovic Orban, care a precizat că „sâmbătă şi duminică am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice la un partid politic în ultimii 31 de ani” și că tabăra Cîțu și-ar fi „bătut joc de istoria glorioasă a PNL şi au transformat PNL în ceva ce nu a fost niciodată în istoria sa, coborându-l la cele mai joase cote de popularitate”.

Capitala: De la 650 de îmbolnăviri la 2500

Liberalii au uitat de pandemie în timpul congresului FOTO Ziare.com

Luni, 27 septembrie, Bucureștiul a fost martor al unei explozii a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19, înregistrând jumătate din cele 5.6000 de cazuri raportate la nivel național. Concret, autoritățile au raportat 2.559 de cazuri în Capitală, după ce duminică, 26 septembrie, fuseseră doar 653. Tot luni, Capitala a ajuns la o rată de infectare de 4,95 de cazuri la mia de locuitori.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a sugerat în aceeași zi, într-o postare pe Facebook, că explozia de cazuri vine ca urmare a congresului PNL.

Un partid dezbinat

Cu toate că după ce mai bine de trei luni de zile PNL a pus pauză marilor reforme pentru cursa din interiorul partidului, acum după congres, imaginea de ansamblu nu este cea a unui partid întărit, ci a unei formațiuni dezbinate. Semnalul a fost dat chiar de către Ludovic Orban, sâmbătă, când, după rezultatul votului, a declarat că „din acest moment” parteneriatul său cu președintele Klaus Iohannis s-a încheiat.

Luni acesta a revenit cu acuze grave la adresa premierului Florin Cîțu dar și a susținătorilor săi. “Dacă aş fi în locul lui Florin Cîțu mie mi-ar fi ruşine să ajung preşedintele PNL aşa cum a ajuns el. Florin Cîţu nu înţelege un lucru, că nu va mai fi prim-ministru sau dacă va rămâne prim-ministru va rămâne din mila PSD, iar să rămâi prim-ministru din mila PSD...”. Mai mult, Orban l-a acuzat pe noul președinte al partidului că în campanie i-a dat afară din funcțiile publice pe toți susținătorii săi, că a pus presiuni, i-a amenințat și s-a folosit de puterea de stat pentru a-i intimida pe membrii PNL. „Totul a culminat cu un aşa-zis Congres în care a fost încălcat în mod flagrant şi grav un drept fundamental într-o democraţie, libertatea de a alege, dreptul de a alege liber. Mecanismele de control utilizate parcă sunt desprinse din apanajul regimurilor totalitare”, a conchis Ludovic Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
#Florin Citu, #presedinte pnl florin citu, #Ludovic Orban, #razboi citu orban, #Klaus Iohannis, #Presedintele Romaniei, #congres PNL , #stiri PNL