Exclusii din PNL sau PDL si adevarul (Opinii)

Joi, 30 Mai 2013, ora 09:49
2428 citiri
Exclusii din PNL sau PDL si adevarul (Opinii)
Foto: Ghimpele

Citind cu atentie atat declaratiile exclusilor, cat si ale celor ce au votat sau vor vota impotriva lor, si de azi, si din trecut, oricine isi da seama ca politicienii care si-au ratat calitatea de membru al partidelor in cauza ascund adevarul, declarand cam ceea ce vor reporterii si spectatorii sa auda.

Nu lipsesc autoaprecierile, a se intelege. De demonstrat.

Adevaratele motive nu sunt marturisite niciodata. Probabil ca sunt atat de rusinoase, ca, daca le-ar face publice, n-ar mai obtine niciun vot veci-pururi, iar calitatea lor de politicieni in slujba cetatenilor si-ar pierde orice urma de credibilitate.

Unde dai si unde crapa

In afara comilitonilor din studiouri si din presa, nu cred ca e cineva dispus sa creada gogorite ca urmatoarele: cutare a vandut tara si partidul rusilor, de aceea ataca zi de zi partidul de suflet in care activeaza de ...23 ani.

Din aceeasi serie: au vandut aurul, petrolul, gazele, padurile, CFR, Posta Romana, Sarea... ba americanilor, ba austriecilor, ba rusilor, mai lipsind doar evreii, arabii si armenii ca tabloul sa fie complet.

De aici ne-a venit ideea articolului: nicio bursa, nici statul sau guvernul roman n-au vandut nimic. Or asta inseamna ca trebuie sa fie vorba de altceva. Fiindca de circuitul banilor in natura politicienilor se stiu foarte putine lucruri, desi se vorbeste zi si noapte, vom transmite organelor abilitate dorinta celor multi de a ne descrie pe larg fenomenul, eventual cu ceva exemple.

Singuri si-au facut-o

Ceea ce este sigur e altceva: nu de rusi, nici de Iliescu, Nastase ori Voiculescu, ba nici de Crin Antonescu - presedinte, pe care l-a sustinut la alegerile din 2009, nu mai putea grupul Chiliman dat afara din PNL, ci dintr-un motiv foarte simplu: nemaipunand umarul la activitatea de partid de la referendum, (cand au dat o fuga la adversari), tragand mereu caruta in propriul interes, si-au compromis viitorul in partidul care si atunci era tot al Bratienilor, iar colegii nu le-au mai asigurat un loc pe viitoarele liste electorale.

Situatia se repeta intr-o maniera aproape identica la PDL: grupul Udrea cu Preda-Voinescu-Baconschi-Macovei... n-a mai activat in partid de pe vremea emisiunilor din garaj, recte din vremea suspendarii presedintelui.

Dupa ce dl Basescu si-a luat adio de la partidul sau de suflet, n-a fost iesire publica in care respectivii sa nu-si critice si sa nu-si batjocoreasca propriul partid cu speranta intima de a lovi in Vasile Blaga, liderul ales de ei insisi cu ceva timp in urma.

Or dihonia la varf n-a facut deloc bine portocaliilor nici la alegerile locale, nici la cele parlamentare. Asa ca locurile eligibile si le-au imputinat cu propria mana, iar acum a venit scadenta.

Iertarea sau onoarea

Intr-o asemenea situatie, un membru respectabil vine in fata partidului, se pune la dispozitia colegilor si-si cere iertare sau isi da demisia de onoare. Nu zadaraste leadership-ul cu declaratii belicoase, pe care intr-o tara civilizata niciun politician serios nu-si permite sa le faca. Niciodata.

Nu iese in spatiul public cu injurii la adresa colegilor, fiindca in noua formatiune aleasa ca tinta situatia se va repeta nesperat de repede.

De ce se intampla toate acestea? Deoarece deocamdata liantul cel mai puternic al unitatii partidelor romanesti este mai putin ideologia, doctrina si programele sau proiectele de stanga sau de dreapta cat relatiile interumane. Miscarile noastre politice se dezvolta si traiesc in jurul unor lideri, sefi mai mult sau mai putin autoritari ai unor grupuri de interese, un melanj insidios intre obiective colective si personale.

Personalizarea politicii

Situatia aceasta este posibila deoarece politicile noastre publice sunt personalizate ca in orice copilarie a democratiei, fiind centrate pe oameni-personalitati. De aceea, este preferat in continuare votul pe liste de partid, fiindca, odata iesiti pe cont propriu in fata electorilor ca in votul uninominal, legaturile principale cu autoritatea de partid se diminueaza.

Din nefericire, rolul de cenzor inca este necesar.

Caz in care partidele si mai ales liderii acestora simt frustrarea, luand iata masuri impotriva celor ce se razletesc sau se hainesc. De aici masurile impotriva colegilor transfugi si a traseistilor, de aici incercarea de a intari autoritatea centrala de partid.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#PNL PDL motive excluderi, #excluderi PNL PDL, #demiteri PDL, #demiteri PNL , #excluderi PNL
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Ce adevar, Ciomegea? Cine crezi tu ca va crede in adevarul tau de