Efectele alianței între PNL și PSD. Ce reforme rămân fără șanse de implementare

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 20:00
7879 citiri
Efectele alianței între PNL și PSD. Ce reforme rămân fără șanse de implementare
Mai multe reforme au picat din start FOTO colaj ziare.com / facebook

Odată cu destrămarea vechii coaliții de guvernare PNL-USR-UDMR și intenția liberalilor de a se alia cu PSD, șansele reformelor promise în timpul campaniei electorale precum alegerea primarilor în două tururi sau desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) se apropie de zero.

Cu toate că în timpul fostei coaliții de guvernare a existat o dorință dar și un climat politic favorabil pentru desființarea SIIJ, acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, acest subiect a dat startul primului conflict major din interiorul fostei coaliții de guvernare, care avea să ducă în cele din urmă la fărâmițarea ei. Cu toate că fostul ministru al Justiției Stelian Ion promitea că SIIJ va fi desființată încă din luna martie, UDMR, CCR, Comisia de la Veneția și apoi iarăși UDMR au împotmolit demersul, până ce proiectul a fost îngropat în sertarele de la Senat.

După noua alianță cu PSD liberalii au dat de înțeles că nu au uitat de subiectul desființării SIIJ, însă, social-democrații au dat mai multe semnale că se opun unui astfel de demers. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 12 noiembrie, că Secția Specială trebuie păstrată. „Trebuie o armonizare unde există puncte de vedere diferite și vom avea o discuție politică. În acea zonă (n.red. Justiție) trebuie intervenit și văzut ce trebuie făcut, astfel încât să închidem MCV-ul, dar nu prin desființarea SIIJ”, a declarat președintele PSD.

Alegerea primarilor în două tururi

O altă mare promisiune a PNL și USR în timpul ultimei campanii electorale a fost revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Deși ideea a fost intens promovat, proiectul a fost rapid abandonat încă de pe timpul vechii coaliții, iar alegerea primarilor în două tururi nu s-a regăsit nici măcar în programul de guvernare a vechii coaliții. Principala opoziție a venit din partea UDMR, care ar fi cel mai afectat de această modificare, însă nici liberalii nu au insistat prea mult pe acest subiect.

Inițial, USR și PNL au anunțat la începutul anului că nu au uitat de această temă și că ea va fi intens dezbătută în cadrul unei comisii speciale de Cod electoral. Comisia însă nu a mai apărut niciodată. Mai mult, în cadrul noii alianțe dintre PNL și PSD, șansele revenirii la alegerea primarilor în două tururi scad spre zero, social-democrații, UDMR și într-o anumită măsură PNL, împotrivindu-se unei asemenea modificări.

Pensiile speciale pentru primari

Vechea coaliție de guvernare s-a împotmolit și la subiectul desființării pensiilor speciale pentru primari. Deși liberalii au sprijinit inițială acest proiect, inițiativa USR în acest sens a fost blocată în repetate rânduri în cadrul comisiilor parlamentare ale Camerei Deputaților. Mai întâi legea a picat la Comisia pentru drepturilor votului, unde a primit 6 voturi "pentru", dintre care 4 de la USR-PLUS, în timp ce 18 parlamentari de la PSD, PNL și UDMR s-au abținut de la vot. Apoi, la mijlocul lunii septembrie, proiectul a căzut și la votul din comisia pentru drepturile omului, unde 4 aleși de la USR au votat „pentru”, iar 16 de la PSD, PNL UDMR, minorități și reprezentantul AUR (care era în grevă parlamentară) au votat „împotrivă”. Scenariul s-a repetat și la jumătatea lunii octombrie, după ce proiectul a picat și la comisia juridică.

„Prin responsabilitate, PNL pare că a înțeles responsabilitate în fața baronilor. În Comisia Juridică, PNL și PSD au votat astăzi împotriva proiectului USR de eliminare a pensiilor speciale pentru primari și președinți de Consilii Județene. Un vot care vine în condițiile unei inflații de 6.3%, cea mai mare de la intrarea României în UE. Un vot în total dispreț față de nevoile reale ale românilor”, afirma la acea dată liderul deputaților USR Ionuț Moșteanu.

Cum PSD nu a dat niciodată un semn în privința desființării pensiilor speciale pentru primari, această inițiativă cel mai probabil va ajunge îngropată în sertarele parlamentarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
#reforme parlamentare, #alianta PSD PNL, #negocieri PSD PNL, #criza politica, #alegeri primari doua tururi, #destiintare sectia speciala , #stiri PNL