Dragi liberali, ati ratat fix esentialul! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 12:28
5103 citiri
Dragi liberali, ati ratat fix esentialul! (Opinii)

Dupa inca o tura scurta de trosneala, liberalii vechi si noi s-au pupat in "Piata Independentei", care si-a mai pus niste cenusa in cap, care a cerut scuze publice, dl Predoiu a fost reconfirmat premier desemnat, cu garantia personala solemna a seniorului Mircea Ionescu Quintus. Gata! S-a terminat!

Nu cred ca s-a terminat deloc, dar deloc. Pentru ca tot scandalul iscat de publicarea declaratiilor lui Teodor Atanasiu de la Bistrita nu a fost despre persoana dlui Predoiu, care mi s-a parut mai degraba jenat decat nervos. Nu este nici despre teapa pe care vechiul PNL s-ar pregati, aparent premeditat, sa i-o aplice vechiului PDL.

Marea problema cred ca sta exact in felul in care dl Atanasiu a inteles sa se apere. "Nu trebuie sa dau nicio explicatie despre contextul in care am avut o discutie privata in spatiul public", spune domnia sa.

In primul rand, nu inteleg la ce context se refera. In ce context poate suna altfel si poate avea alta conotatie decat cea explicita urmatoarea propozitie, de exemplu: "va spun ca le-am dat si iluzia ca o sa aiba prim-ministru. N-o sa-l mai aiba. Va dau in scris ca nu o sa-l aiba! Nu e corect deloc, dar n-am nicio retinere".

Apoi, cum este o discutie privata aceea dintr-o sedinta de partid. Imi amintesc, spre exemplu, ca fostul presedinte Traian Basescu a fost sanctionat de Consiliul pentru Combaterea Discriminarii dupa episodul "tiganca imputita" pentru afirmatia facuta intr-o discutie cu adevarat privata, in masina cu sotia domniei sale.

O sedinta de partid, la care participa cateva zeci de oameni, cred ca este cu atat mai putin o chestiune privata atunci cand contine aspecte de interes public.

Si faptul ca un lider liberal important recunoaste cu nonsalanta ca un angajament electoral a fost o minciuna, "o iluzie" cum zice domnia sa, si admite ca este dispus sa faca ceva asumat ca incorect, este, cred, de maxim interes public.

Dar trecand si peste asta, cea mai grava mi se pare tocmai disocierea clara pe care dl Atanasiu o face intre discursul public si cel privat. Prin aceasta disociere, dl Atanasiu admite, cu aceeasi seninatate cu care isi asuma incorectitudinea, ca discursul public nu are nicio legatura cu discursul privat. Cu alte cuvinte, ca este normal ca una sa vorbim si alta sa fumam, ca sa zic asa.

Exact asta este si povestea mizerabila a politicii romanesti din ultimii 25 de ani. Ca una spun politicienii nostri in fata microfoanelor si cu totul altceva gandesc si zic in privat. Singura deosebire care mi se pare admisibila intre cele doua discursuri tine de formulare, sigur ca in privat vorbesti mai relaxat, mai colocvial. Dar cand apar diferente esentiale pe fond, se numeste minciuna si demagogie.

Politicenii ne cred, ma tem, cam retardati. Ei au inca sentimentul ca aceasta diferenta intre "public" si "privat" nu se vede si singura problema este cand se mai scurg in presa asemenea mostre.

Gresit! Se vede si daca vor sa gaseasca motivul clivajului tot mai mare dintre ei si electorat, daca vor sa inteleaga de ce lumea ii dispretuieste, de ce multi nu se mai duc la vot, de ce orice arestare a unui politician provoaca o mare satisfactie publica, ar trebui sa il caute exact in aceasta diferenta intre discursul public si cel privat.

Grav nu este, dle Atanasiu, ca ceea ce ati spus in privat a ajuns in presa. Daca erati onest, sigura stire ar fi putut sa tina de formularile eventual mai lejere. Daca acolo ati fi scapat o injuratura sa zicem, dar pe fond nu erau diferente, fata de ceea ce spuneti la microfon, da, era o chestiune privata pentru care nu aveati a da socoteala.

Dar aveti de dat socoteala pentru ca ganditi cu totul si cu totul altfel decat vorbiti. Pe cine ati mintit? Colegii de la Bistrita sau electoratul? Aceasta mi se pare intrebarea, pentru ca diferenta este ca de la cer la pamant. Cele doua abordari sunt incompatibile.

Problema dublului discurs ramane neclarificata si foarte deranjanta indiferent cat s-a chinuit PNL sa o bage sub pres rezumandu-se la persoana lui Catalin Predoiu.

Si pentru ca ea ramane neclarificata, cum sa mai crezi orice din ceea ce scoate pe gura in public un politician? Cum sa mai crezi un angajament, o promisiune destinata uzului public?

Va dau inca un exemplu. La Senat modificarea Codului de Procedura Penala a trecut cu doar 20 de voturi impotriva. Liberalii au anuntat inainte ca se opun, dar votul a fost secret. Daca s-au tinut de cuvant, sa intelegem ca doar 20 de liberali au votat?

PNL face programe de guvernare, vorbeste cu insufletire despre "lucrul bine facut", clameaza reforma politica si respectul, dar tot din discutia privata aflam ca, dincolo de acest discurs public, in privat a inceput impartirea posturilor pe exact aceleasi criterii pe care le cunostem - clientelism si amantlac. Si a spus-o un liberal in sedinta de la Bistrita:

"Stiti cum suntem noi acum? Ca doi oameni care se iau si tot timpul neamurile mele, neamurile tale, deci neamurile noastre. (...) noi trebuie sa ne gandim ca in 2016 sa ajungem la guvernare si toti ne gandim cum sa ne aranjam neamurile in 2016. (...) daca gandim asa, eu ca un vechi liberal nu mai votez, nu ma mai duc la vot. Daca eu de acum aflu ca director acolo o sa fie ala pentru ca e prieten cu viitorul presedinte al PNL Bistrita, director acolo o sa fie sotia aluia ca ala e prieten cu nu stiu cine. Eu m-am saturat de chestiile astea pentru ca de 25 de ani numai asta facem - ori noi, ori PSD-ul cum ajungem la guvernare ne aranjam neamurile".

Mi se pare evident ca PSD nu a inteles nimic din votul de la prezidentiale. Dar ce au inteles liberalii? Ce inteleg ei prin reforma politica si lucrul bine facut? Ce perspectiva noua ofera ei pentru guvernarea pe care vor sa o preia, acum, mai tarziu, cand o fi, cu sau fara Catalin Predoiu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#PNL PDL Atanasiu, #Predoiu premier desemnat, #PNL stenograme Atanasiu , #PDL