Deputat PNL: Prin decizia mutarii Ambasadei la Ierusalim, PSD pare ca isi face stat paralel in diplomatie

Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 10:11
2465 citiri
Deputat PNL: Prin decizia mutarii Ambasadei la Ierusalim, PSD pare ca isi face stat paralel in diplomatie
Foto: Pixabay (Arhiva)

Prin lansarea procesului de catre guvern de relocare a ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, PSD pare ca isi face stat paralel in diplomatie, ignorandu-se totodata specialistii si diplomatii din MAE, afirma deputatul PNL, Ovidiu Raetchi.

"PSD, prin Liviu Dragnea, pare ca isi face stat paralel in diplomatie, un joc de imagine prin care face un mare deserviciu Romaniei, respectiv parteneriatelor noastre strategice, arata Raetchi.

Deputatul mai sustine ca subminarea imaginii si ignorarea specialistilor de la MAE - printr-o diplomatie de restaurant in SUA, numiri in corpul diplomatic pe criterii de loialitate politica, intalniri paralele cu ministrul Ungariei, mutari personalizate de ambasade - ne creeaza o vulnerabilitate strategica grava pe plan extern", spune Ovidiu Raetchi intr-un comunicat.

Deputatul PNL mai spune ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu are atributii in politica externa, conform Constitutiei Romaniei, si acuza ca "specialistii si diplomatii din MAE sunt exclusi din procesul decizional pe marile dosare de politica externa".

"Politica externa a Romaniei nu este taraba de tocmeli a lui Liviu Dragnea. Asa cum a procedat cu guvernul, unde avem un prim-ministru care de facto nu ia decizii si nu iese din directiile trasate de Liviu Dragnea, mai nou seful PSD se erijeaza in principal factor de decizie pe plan extern. Dupa ce a impartit atributiile pe politica externa in trei ministere, PSD isi face acum propriul stat paralel in diplomatie: specialistii si diplomatii din MAE sunt exclusi din procesul decizional pe marile dosare de politica externa.

Iar asta creeaza nu doar o vulnerabilitate strategica majora, dar poate duce si la conflicte diplomatice. De pilda, decizii luate fara respectarea principiilor si normelor de drept international, a deciziilor luate in cadrul Consiliului de Securitate sau al Adunarii Generale a ONU, ne plaseaza intr-o zona de provincialism si amatorism pe plan extern - lucru complet daunator pentru parteneriatele strategice ale Romaniei", mai spune Raetchi.

Amintim ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, joi seara, ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Memorandumul privind demararea procedurilor de mutare a ambasadei in Ierusalim a fost adoptat in ultima sedinta de guvern (cea de miercuri), de la care ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a lipsit, dar a fost trecut in randul documentelor confidentiale, asa ca nu este public.

Vineri dimineata, Administratia Prezidentiala a transmis ca Iohannis nu a fost consultat sau anuntat despre acest memorandum si nici nu a reusit sa afle detalii despre el, deoarece Dancila nu i-a raspuns la telefon.

Premierul Viorica Dancila a confirmat, vineri la amiaza, ca Guvernul a adoptat un memorandum confidential privind mutarea ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ambasada Romania Tel Aviv, #ambasada Romania Ierusalim , #PSD