Cum arată PNL după două luni de criză politică. Conflicte interne și guvernare compromisă

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 03:25
4804 citiri
Cum arată PNL după două luni de criză politică. Conflicte interne și guvernare compromisă
Liberalii și-au pierdut zâmbetele FOTO Facebook / PNL

În urmă cu două luni de zile premierul Florin Cîțu îl demitea pe Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, declanșând astfel o criză politică care a întors partidul pe dos. Liberalii au pierdut guvernarea, încrederea populației, dar și funcții în Parlament.

În urmă cu două luni, liberalii aveau alături de coaliția de guvernare o majoritate stabilă în Parlament, iar milioanele de euro care urmau să vină prin PNRR le oferea un prilej de a crește electoral și de a îndeplini promisiunile din timpul campaniei electorale.

Criza avea însă să se declanșeze în momentul în care, aflat în cursă internă pentru șefia PNL, Florin Cîțu le-a promis primarilor bani prin intermediul noului program „Anghel Saligny”, cunoscut și ca PNDL 3. Odată cu executarea lui Stelian Ion și ieșirea USR de la guvernare, PNL avea să se confrunte și cu lupta internă din ce în ce mai acerbă între Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Deși unii dintre actorii politici se așteptau ca după congresele de la PNL și USR să se liniștească apele, lucrurile s-au agravat pentru liberali. La câteva zile de la congresul în care Florin Cîțu era ales drept noul președinte al liberalilor și promitea stabilitate, guvernul condus de acesta era trântit printr-o moțiune de cenzură. Votul a intrat în istorie, fiind guvernul demis cu cele mai multe voturi după ce 281 de parlamentari au votat „pentru”, cu 47 peste limita majorității. În paralel, România era afectată de două mari crize, mai întâi cea pandemică și apoi cea a prețurilor la energie, guvernul Cîțu fiind acuzat de ambele.

Conflicte interne și pierderea șefiei Camerei Deputaților

Imediat după congres, fostul președinte Ludovic Orban anunța că își va demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată începea un asalt de atacuri și acuzații politice la adresa actualei conduceri a PNL dar și a președintelui Klaus Iohannis. Acesta a susținut că tabăra Cîțu a orchestrat o „lovitură de partid” și că și-a „bătut joc de istoria glorioasă a PNL”.

Atacurile interne ale lui Orban aveau să continue, iar la începutul lunii octombrie anunța că este pregătit să demisioneze din partid și să formeze o nouă mișcare politică dacă nu se va mai regăsi în actualul PNL și dacă liberalii se vor alia cu PSD. Mai mult, în ultima săptămână, 17 parlamentari liberali au demisionat din grupurile parlamentare ale PNL în semn de protest față de actuala conducere și au anunțat că vor activa ca parlamentari neafiliați.

Criza politică a dus și ca PNL să piardă șefia Camerei Deputaților. După ce Ludovic Orban și-a dat demisia din această funcție, interimatul a fost asigurat de Florin Roman. Cu toate astea, în prezent liberalii nu au o majoritate în parlament astfel încât să poată prelua funcția, așa că interimatul a fost preluat recent de către PSD care l-a instaurat pe Sorin Grindeanu.

Negocieri cu „cel mai mare dușman al poporului”

După ce două propuneri de miniștri pentru guverne minoritare, mai întâi de la USR și apoi de la PNL au eșuat, liberalii au decis să caute formarea unei alianțe care să le ofere o majoritate stabilă în parlament. Cu toate astea, singurele opțiuni sunt refacerea coaliției de guvernare alături de USR, fie o alianță cu PSD. Mai multe voci cu greutate din partid susțin varianta alături de social-democrați, cu toate că în timpul campaniei pentru alegeri parlamentare, PNL, alături de președintele Klaus Iohannis, se afișau vehement anti-PSD. Mai mult, unii liberali precum liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu sau vicepreședintele PNL Florin Roman au transmis apeluri la pace cu PSD. Primul, a declarat într-un interviu despre posibilitatea construirii ceva cu PSD, în timp ce Roman a vorbit despre un „armistițiu” cu social-democrații.

Zilele acestea PNL negociază cu USR și PSD în paralel în vederea formării unei noi majorități și instalării unui nou guvern. Președintele liberalilor Florin Cîțu a declarat marți, 2 noiembrie, că viitoare guvernare, indiferent de partener, va fi doar cu un premier de la PNL. Cu toate astea, surse politice au declarat pentru Ziare.com că una dintre condițiile puse de social-democrați este de a da ei premier. Astfel, dacă liberalii vor merge mai departe cu PSD, aceștia riscă să piardă până și funcția de premier.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Purtătorul de cuvânt al PSD, ironic cu Rareș Bogdan, după ce a glumit că a fost ofertat să candideze la Londra, Paris și Madrid: „Zic să fim mai serioși”
Purtătorul de cuvânt al PSD, ironic cu Rareș Bogdan, după ce a glumit că a fost ofertat să candideze la Londra, Paris și Madrid: „Zic să fim mai serioși”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a lansat luni, 22 aprilie, o serie de ironii la adresa prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, după ce liberalul, întrebat despre o...
#criza politica Romania, #scandal PNL, #coalitie de guvernare, #premier florin citu, #congres PNL , #stiri PNL