Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Criza fara sfarsit a liberalilor. Care e solutia pentru salvarea PNL?

Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 18:55
9241 citiri
Criza fara sfarsit a liberalilor. Care e solutia pentru salvarea PNL?
Foto: Facebook / Partidul National Liberal

PNL a pierdut alegerile generale, desi Liviu Dragnea, presedintele PSD, pretinde ca le-a castigat de unul singur. Dezorganizarea de la nivelul conducerii liberale, lipsa de experienta si de autoritate a Alinei Gorghiu au dus la un adevarat dezastru electoral.

Liberalii au pierdut un milion de voturi intre alegerile locale din vara anului 2016 si iarna aceluiasi an. De ce?

Primele semne au aparut in primavara, atunci cand conducerea PNL nu a reusit sa gaseasca un candidat potrivit pentru Capitala. Dezorientarea lor, incapacitatea de a-l sustine pe Nicusor Dan, candidatul anti-PSD mai bine plasat, au facut-o pe Gabriela Firea primar.

"S-a impiedicat in faptul ca proiectul USB nu este exclusiv focalizat pe PMB. Tinta lor secundara sunt parlamentarele. In negocierile purtate ni s-a spus foarte clar acest lucru. Eu am spus: E posibil ca mergand in paralel sa ne blocam reciproc. Mi-a dat un raspuns deconcertant - 'la urma urmei nu tin neaparat sa fiu primar general', a spus domnul Nicusor Dan. Eu am intrat determinat sa castig Primaria Bucuresti. Propunerea pe care i-am facut-o a fost una a partidului. Nu am decis eu", a povestit Catalin Predoiu (PNL) despre esecul negocierilor cu Uniunea Salvati Bucurestiul.

Dar acest lucru nu s-ar fi intamplat daca presedintele partidului ar fi candidat. Aceasta regula ar trebui sa fie respectata cu strictete de orice partid, liderul candideaza pentru cea mai importanta si cea mai dificila functie. Nu poti sa-ti asumi coordonarea unei formatiuni politice fara sa fii cel mai performant politician din organizatie.

Alina Gorghiu si Vasile Blaga n-au vrut sa candideze pentru Primaria Bucurestiului, iar aceasta pozitie era extrem de importanta pentru construirea unui drum spre castigarea alegerilor. Refuzul lor a generat degringolada la nivelul partidului, oferindu-i lui Cristian Busoi, un politician lipsit de aderenta la public si cu o imagine tulbure, oportunitatea de a-si anunta candidatura. Actiunea lui a fost un dezastru de comunicare si a fost nevoit sa se retraga.

Alina Gorghiu - foto PNL/Facebook

Venirea lui Ludovic Orban in postura de candidat ar fi trebuit sa rezolve criza, dar acesta nu a fost sustinut de partid, iar la scurt timp a intrat si intr-un scandal, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de dare de mita.

Apogeul a fost scoaterea din joben a lui Marian Munteanu si incercarea de prezentare a lui ca fiind un reprezentant al societatii civile, liberalii nerealizand faptul ca liderul Pietei Universitatii s-a compromis de mult prin relatia speciala care a avut-o cu Virgil Magureanu, seful SRI din perioada Iliescu.

Eroarea transformarii unui esec in succes

Dar cea mai mare eroare pe care au facut-o Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Catalin Predoiu si alti lideri liberali cu experienta a fost sa ascunda opiniei publice, dar si fata de ei insasi, faptul ca rezultatele de la locale aratau ca se apropie dezastrul. E inacceptabil pentru un partid care a dat presedintele cu un an si jumatate inainte sa nu fie in stare sa castige primaria Capitalei. Dar, dupa alegerile locale, mesajul PNL, girat de Alina Gorghiu, a fost acela ca am obtinut cel mai mare numar de voturi din istoria partidului - de fapt, o prezentare deformata a realitatii.

In loc ca, dupa esecul din vara, sa asistam la un congres de unificare a partidului, la impunerea unei strategii politice unice, a unui program de guvernare si a unui prim-ministru cu care sa se mearga in campanie, PNL a preferat sa nu faca nicio schimbare, iar problemele de la nivelul partidului, ruptura dintre vechii liberali si pedelisti a compromis toate sansele pentru alegerile parlamentare.

De fapt, liberalii nu au avut o viziune politica unitara si solidaritate interna. A fost un partid framantat, care nu s-a regasit nici in al doisprezecelea ceas.

Raluca Turcan, un presedinte interimar cu bune intentii, dar fara solutii - foto: PNL

Din pacate, aceasta degringolada continua si acum la o luna de cand PSD a obtinut majoritatea locurilor din Parlament. Liberalii nu reusesc sa aiba o singura voce, cu toata bunavointa doamnei Raluca Turcan.

PNL are o imagine fragila la nivelul opiniei publice. E greu sa devina credibil atata vreme cat politicieni ca Mihai Voicu si Cristian Busoi sunt prezenti in studiourile Antenei 3, avand mai degraba o imagine de membri depasiti ai vechiului USL, atunci cand PNL a fost in alianta cu PSD.

"Componenta acestui guvern, sustinut de PSD, ALDE si UDMR, este o palma data poporului roman. Multi oameni de buna-credinta au dat crezare promisiunilor PSD. Odata terminata campania electorala, PSD-ul isi arata acum adevarata fata. Sfidatoare, din pacate! Nu ma refer doar la faptul ca la multe propuneri din campanie PSD-ul deja a renuntat. Insa lista guvernului ne arata un PSD incapabil de modernizare, feuda personala a unui sef abuziv, care incearca sa exercite puterea in toata Romania, fix dupa cum a exercitat-o la Teleorman", a spus Raluca Turcan, in discursul din Parlamentul Romaniei la investirea Guvernului Grindeanu.

De ce PNL ar trebui sa revitalizeze discursul anticomunist?

Electoratului ii va fi greu sa uite acest compromis cu toate discursurile bune ale Ralucai Turcan. In societatea romaneasca exista un nucleu destul de puternic de alegatori anticomunisti care percep PSD ca fiind continuatorul acestui partid. Aceasta e realitatea, social-democratii nu s-au dezis de liderii comunisti care au condus FSN, FDSN, PSDR si, apoi, PSD. Ion Iliescu e inca presedinte de onoarea al partidului. Acest electorat va vota intotdeauna o formatiune anticomunista, iar la aceasta, daca se adauga si o platforma economica orientata spre crearea de locuri de munca, investitii publice, dezvoltarea clasei de mijloc, incurajarea initiativei private si indepartarea politicienilor corupti, atunci PSD ar fi istorie.

"Miza o reprezinta definirea spatiului politic democratic drept unul anti-totalitar. Unii sustinem ca acest lucru e indispensabil, altii il considera o fixatie retorica. Unii sustinem ca o democratie fara memorie este una in carje (iar aceste carje sunt si ele subrede), altii regreta ceea ce Alain Besancon numea, referindu-se la amintirea nazismului, hipermnezie. Intre amnezie si hipermnezie, eu unul o aleg pe a doua. Intre uitare si neuitare, din nou, aleg sa nu uit. Statul de drept nu poate fi aparat daca ignoram ce a fost statul de nedrept", a scris Vladimir Tismaneanu pentru Contributors.ro.

Din pacate, liberalii, in valtoarea timpului, au renuntat la doctrina anticomunista, iar acest electorat a migrat spre Traian Basescu si PDL, iar, acum, spre USR. Nu exista doctrina politica mai puternica si mai actuala in acest moment decat cea impotriva comunismului care a degenerat in populism si care ameninta independenta si integritatea Romaniei prin presiunea pe care o pune Rusia lui Vladimir Putin asupra Europei de Est.

Liberalii ar trebui sa inceapa reconstructia partidului de la discurs si atitudine. Daca vor continua sa transmita catre societate mesaje ambigue si, de multe ori, care se bat cap in cap, sunt in pericol sa dispara de pe scena politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Alina Gorghiu esec alegeri PNL, #Raluca Turcan PNL, #reforma PNL , #stiri PNL