Chichița legislativă prin care PNL poate organiza congresul chiar și în scenariul roșu COVID-19

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 21:30
4900 citiri
Chichița legislativă prin care PNL poate organiza congresul chiar și în scenariul roșu COVID-19
Florin Cîțu și Ludovic Orban nici nu se gândesc la amânarea congresului PNL FOTO Facebook / Florin Cîțu

Cu doar câteva zile înaintea de data la care va avea loc congresul PNL, rata de incidență din Capitală pare că scapă de sub control și, cel mai probabil, va depăși 3 la mia de locuitori. Cu toate că PNL așteaptă să participe 5.000 de delegați, liberalii nu-și fac prea mari griji în privința organizării evenimentului, în timp ce opoziția alertează că după evenimentele mari, precum Festivalul Untold, a existat o explozie de cazuri.

Congresul PNL are loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, acolo unde liberalii așteaptă participarea a cel puțin 5.000 de persoane. Atât premierul Florin Cîțu cât și actualul președintele PNL Ludovic Orban au dat asigurări în urmă cu câteva zile că congresul se va organiza fără probleme.

În cazul în care Bucureștiul va rămâne în scenariul galben, cu incidența de sub 3 cazuri la mie, noul prefect al Capitalei Florela Antonela Ghiță a explicat că singurul mod prin care la congres pot participa peste 2.500 de persoane este ca participanții să fie vaccinați și au trecut zece zile de la schema completă de vaccinare. Conform lui Ludovic Orban, „peste 80%” dintre delegații PNL sunt vaccinați. „Pentru toţi ceilalţi este obligatorie realizarea fie a unui test de tip Real Time PCR, fie a unui test antigen, în termenele prevăzute”, a adăugat Orban.

Cum poate avea loc congresul în scenariul roșu

În paralel, liberalii au solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) un punct de vedere cu privire la posibilitatea organizării Congresului. Cu toate astea, liberalii sunt, teoretic, asigurați din punct de vedere legal, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Executivul a modificat Hotărârea privind prelungirea stării de alertă precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

Astfel, conform noilor prevederi, în județele sau localitățile în care incidența este mai mare de 3/1.000 și mai mică sau egal cu 6/1.000 de locuitori, participarea la diferite activități este permisă doar pentru următoarele categorii de persoane.

  • •vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • •care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
  • •care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • În ce privesc activitățile permise, organizarea și desfășurarea lor în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. Astfel, în lege nu există trecută o limită de persoane în acest caz, decât în scenariul în care evenimentul respectiv se desfășoară în aer liber, unde nu pot participa mai mult de 1.000 de oameni. Hotărârea de Guvern a fost publicată vinerea trecută, 17 septembrie, în Monitorul Oficial.

    Conform informațiilor de pe site-ul Romexpo, pavilionul central are o suprafață utilă de peste 15.000 mp și o capacitate de 5.000 - 10.000 de persoane în picioare și 3.000 - 6.000 de persoane cu amenajare de locuri. Astfel, PNL s-ar putea încadra în procentul de 50% în timp ce, paradoxal, alte evenimente în aer liber ar fi limitate la cel mult 1.000 de participanți.

    Când ar putea intra Bucureștiul în scenariul roșu

    Cercetătorul Octavian Jurma spune că, potrivit calculelor sale, ”este posibil ca până la finalul acestei săptămâni Bucureștiul să ajungă în scenariul roșu. Probabil că miercuri, joi, cel mai târziu vineri se va întâmpla acest lucru, iar congresul PNL se va desfășura chiar în scenariul roșu”, a explicat Octavian Jurma pentru Ziare.Com.

    El a mai precizat că în prima zi de după congres datele arată o incidență de peste 4 la mie.

    "De asemenea, prognoza arată că pe 26 septembrie, a doua zi după congres, arată că încidența în București va trece de 4 la mie. Aceasta este incidența calculată standard, cea oficială este sub aceasta, undeva pe la 3,5 la mie.

    Este posibil, ca în mod miraculos, să nu se ajungă acolo, însă miracole de acest fel sunt mai rare”, a mai precizat Jurma.

    Explozie de cazuri după evenimentele mari

    Reprezentantul al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și deputat PSD Alexandru Rafila a criticat luni, 20 septembrie, autoritățile, despre care spune că ar fi încurajat transmiterea noii tulpini a coronavirusului, prin neluarea de măsuri și organizarea de evenimente publice. Acesta a dat exemplu faptul că după ce a debutat Festivalul Untold, la care au fost înregistrați peste 265.000 de participanți, totul era în regulă, după care, la mijlocul celor patru zile de eveniment, a avut loc o „catastrofă”.

    „De la 1 august v-am spus că socotelile Ministerului Sănătăţii nu sunt realiste, mai ales în condiţiile în care dânşii nu au luat niciun fel de măsură, ci dimpotrivă autorităţile publice au încurajat transmiterea. Îmi asum foarte clar acest lucru, prin neluarea de măsuri şi încurajarea de evenimente publice care au constituit acceleratoare ale transmiterii. În mod evident situaţia aceasta este mai greu de gestionat, totdeauna e mai greu să gestionezi când mecanismul a fost declanşat şi numărul de cazuri este foarte mare şi problema de sănătate rămâne şi nu doar pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, ci şi pentru pacienţii cu alte patologii”, a afirmat Rafila.

    Reprezentantul României la OMS a adăugat apoi că se așteaptă la un număr și mai mare de îmbolnăviri și a dat vina pe evenimente precum Untold.

    "Ne aşteptăm să avem un număr mare de îmbolnăviri, nu pot eu să ştiu ce va face acest guvern minune pe care îl avem în momentul de faţă pentru că măsurile sunt nepredictibile, incomplete şi câteodată sunt neserioase. Gândiţi-vă la un lucru, pe mine m-a frapat chestiunea asta extraordinar de tare, până pe data de 10 septembrie când s-a terminat Festivalul Untold totul era în regulă, catastrofa începând din 11. Chestiunea asta arată o indiferenţă crasă în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor şi funcţionarea economiei şi a societăţii în general. Nu se poate să ai o atitudine până în data de 10 şi din 11 sau din 12 dintr-o dată avem o problemă de sănătate publică gravă, luăm măsuri în consecinţă şi până atunci nu am făcut absolut nimic”, a explicat Alexandru Rafila.

    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
    Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
    Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
    Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
    #Florin Citu premier, #Ludovic Orban PNL, #congres PNL, #scenariul rosu, #incidenta la mia de locuitori , #stiri PNL