Singurele partide care s-au opus în parlament unei anchete vizând achizițiile dubioase din pandemie. PSD a votat pentru

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 15:22 4313 citiri
Florin Cîțu și Kelemen Hunor FOTO Hepta

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, a criticat miercuri, 3 noiembrie, faptul că atât PNL cât și UDMR au votat împotriva înființării unei comisii parlamentare pentru anchetarea achizițiilor făcute de către ministerul Sănătății pe perioada pandemiei COVID.

Năsui a povestit și un episod din timpul unei vizite la o fabrică de măști de protecție, susținând că totul părea o fațadă.

„Cine nu vrea anchetarea achizițiilor publice din timpul pandemiei?

Ați ghicit. Fix cine le-a făcut. Astăzi parlamentul a votat înființarea unei comisii pentru investigarea achizițiilor publice făcute în timpul stării de urgență și de alertă în domeniul sănătății. Știm cu toții cum se desfășoară achizițiile publice din România. Inclusiv în domeniul sănătății, unde așa cum știți un fost ministru a fost prins în flagrant luând mită un comision de contract cu statul. Pandemia pentru unii a fost un bancomat. Nu a făcut decât să ofere oportunitatea perfectă pentru o grămadă de achiziții cu dedicație “de urgență”.

De exemplu, anul trecut statul a cumpărat pe repede înainte echipamente de fabricare de măști. La vremea respectivă era campanie electorală, așa că s-au inaugurat cu surle și trâmbițe, și mai ales politicieni care taie panglici. Evident, ele au fost un eșec total care abia a funcționat. Milioane de euro din banii contribuabililor au fost dați pe mașinării nefuncționale, fiind suspectate chiar că erau luate la mâna a doua.

Am vizitat în vară această linie de producție de măști, achiziționată de Romarm și pusă pe dușumeaua fabricii de armament de la Dragomirești. Impresia a fost că au chemat oamenii la muncă doar pentru că făcea ministrul o vizită. Să vă zic că din 5 măști una se încurca pe "linia de producție" second-hand din China și că era descurcată manual de angajații chemați de directorat intempestiv la muncă?

De ce s-ar opune cineva unei comisii de anchetă despre acest fel de achiziții? Răspunsul este evident: hoțul neprins este negustor cinstit”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Camera Deputaţilor a votat, în plenul de miercuri, 3 noiembrie, proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României, de către Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică şi alte instituţii aflate în subordinea MS.

Au fost 207 de voturi "pentru", 82 "împotrivă", o abţinere, iar 10 deputaţi nu au votat.

Solicitarea pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă a fost făcută de către grupul parlamentar al AUR.

Propunerea de înființare a comisiei a fost votată de toate partidele parlamentare, cu excepția PNL și UDMR, partide aflate la guvernare în acest moment.

„Comisia de anchetă va avea drept obiective investigarea potenţialelor situaţii incompatibile cu legislaţia în vigoare, a eventualelor abuzuri comise de factorii de decizie, a suspiciunilor rezonabile care au circulat în mass-media încă de la debutul stării de urgenţă, în martie anul trecut.

Rolul Comisie de anchetă va fi de a stabili responsabilităţile referitoare la comiterea de abuzuri şi fapte care au excedat cadrul legal, dar şi rolul pe care l-au avut anumiţi decidenţi la nivel guvernamental sau în alte instituţii aflate în subordinea ministerelor în punerea în aplicare a procedurilor de achiziţie publică cu încălcarea dispoziţiilor legale", arată proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News