Chiuariu, exclus din PNL: Alti doi parlamentari in pericol de "radiere"

Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 18:15
3632 citiri
Chiuariu, exclus din PNL: Alti doi parlamentari in pericol de "radiere"

Alti doi parlamentari PNL, condamnati definitiv pentru fapte de coruptie la inchisoare cu suspendare, ar intra sub incidenta Statutului noului PNL, in baza caruia senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid prin procedura radierii, acestia fiind deputatii Thuma Hubert si Verginel Gireada.

Senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus vineri din PNL, dupa ce Biroul Politic National al partidului a decis sa-i radieze calitatea de membru al PNL.

Tudor Chiuariu, exclus din PNL

Chiuariu s-a autosuspendat din partid, dupa ce DNA a anuntat implicarea sa in dosarul retrocedarii ilegale de paduri, insa procedura statutara aleasa de el privea doar ocuparea de functii publice incompatibile cu statutul de membru de partid.

In urma cu un an, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a fost condamnat definitiv, in dosarul Posta Romana, la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Statutul noului PNL prevede pierderea calitatii de membru al PNL, prin radiere, in cazul celor care au primit "o condamnare penala definitiva pentru infractiuni de coruptie". In cazul celor care au fost condamnati, dar nu printr-o sentinta definitiva, "persoana condamnata penal este suspendata de drept din calitatea de membru PNL".

Mafia retrocedarilor: Hrebenciuc, Chiuariu si Ioan Adam, trimisi in judecata (Video)

DNA: Noi acuzatii pentru Tudor Chiuariu - mita de 3 milioane de euro (Video)

Sub incidenta Statutului noului PNL, dar si a precedentului dat de decizia luata in cazul Chiuariu, alti doi deputati PNL risca sa fie exclusi din partid.

Este cazul deputatului PNL Thuma Hubert Petru, care a primit in 13 octombrie 2014 o condamnare definitiva de "6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Un deputat PNL si un fost procuror, condamnati definitiv pentru coruptie

Lui Thuma Hubert Petru i s-a stabilit de catre ICCJ suspendarea pedepsei de inchisoare "pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni".

Potrivit procurorilor, el a fost vicepresedinte PNL Ilfov, iar din aceasta calitate ar fi intermediat legaturile unui om de afaceri cu primarii unor comune si orase, pe care i-ar fi determinat sa-i faciliteze acestuia bunul mers al afacerii (de exemplu, identificarea si facilitarea accesului la spatii de depozitare, primirea fictiva de utilaje etc.).

De asemenea, deputatul PNL Dumitru Verginel Gireada a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de 4 ani, incepand cu 5 aprilie 2012. Decizia a apartinut Curtii de Apel Cluj si a vizat infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice si uz de fals.

De ce primarul condamnat din Valcea ramane sef local in PNL

Dosarul sau a vizat perioada in care acesta era primar al comunei Mihai Eminescu, din Botosani, iar o persoana fizica a reclamat modificarea nejustificata a titlului sau de proprietate, astfel incat terenul pe care il detinea ar fi ajuns in proprietatea lui Gireada.

Un alt caz, care ar intra sub incidenta Statutului noului PNL in sensul suspendarii de drept din calitatea de membru de partid, este cel al senatorului Dian Popescu. Acesta a fost condamnat de ICCJ, in prima instanta, pentru complicitate la abuz in serviciu la cinci luni de inchisoare cu suspendare. Termenul de incercare mentionat de instanta, in noiembrie 2014, este de doi ani si cinci luni.

Senatorul PNL Dian Popescu, condamnat la 5 luni de inchisoare

Liderul PNL Alina Gorghiu a declarat, la Iasi, dupa sedinta BPN al vechiului PNL, ca discutia in cazul incetarii calitatii de membru pentru Tudor Chiuariu a fost una deloc placuta, dar ca PNL este decis sa se reformeze si sa nu mai aiba un limbaj dublu in privinta persoanelor cu probleme penale.

Alina Gorghiu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca in cadrul sedintei BPN, de vineri seara, de la Iasi, s-a luat act de incetarea calitatii de membru pentru Tudor Chiuariu, decizia fiind luata in unanimitate.

"A fost o discutie deloc placuta, chiar daca decizia a intrunit majoritatea de voturi in BPN. Nu ne face placere situatia in care se afla Tudor Chiuariu. In acelasi timp, cu totii din BPN intelegem un lucru, si anume ca daca vrem sa ne reformam trebuie sa nu mai mergem cu discurs dublu, adica sa facem reforma, dar in realitate nu se intample nimic", a precizat Gorghiu.

Ea a spus ca "pas cu pas" reforma in PNL se va face si ca acest lucru se va vedea.

"Este o prima sedinta, am analizat acest caz si veti vedea ca, in cel mai scurt timp, PNL nu va mai avea probleme din acest punct de vedere. Nu vor mai fi persoane care sa afecteze imaginea PNL, dar este un proces pentru care cer electoratului rabdare. Nu se poate intampla peste noapte o reforma in niciun partid. Cred ca cel mai mare potential de reforma exista in PNL si veti vedea ca se vor intampla lucruri, va exista deschidere a acestui partid catre elite", a declarat Alina Gorghiu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Chiuariu exclus PNL, #parlamentari exclusi PNL , #excluderi PNL