Cand dl Falca vrea ministru (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 03 Ianuarie 2015, ora 18:29
12393 citiri
Cand dl Falca vrea ministru (Opinii)
Foto: timpolis.ro

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, lanseaza semnale insistente ca isi doreste tare de tot o pozitie ministeriala. Si o ia omul din vreme, ca gospodarul care-si face iarna car, cu o campanie sustinuta de sensibilizare a opiniei publice.

A iesit cu declaratii in presa locala, pe site-ul stiripesurse.ro si la Look Tv, pentru a anunta ca se simte pregatit pe deplin pentru saltul la Bucuresti - "Pot sa afirm ca am o experienta politica si administrativa care, lasand la o parte falsa modestie, imi dau dreptul sa afirm ca as putea sa ofer solutii la problemele Romaniei dintr-o pozitie guvernamentala".

Si nu orice experienta guvernamentala. Inteleg ca dl Falca si-ar dori Transporturile sau Administratia.

Dar dl Falca nu viseaza singur. Si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu (actual trei in unu, ca detergentul, senator - consilier prezidential - prim-vicepresedinte PNL) il vede pe dl Falca pregatit pentru un post de ministru: "Nu mai vreau sa-l vad pe Gheorghe Falca la Arad, ci la Bucuresti. La Arad si-a facut treaba. Vreau sa vad lupta deschisa pentru succesiune la Primaria Arad, iar pe domnul primar Falca vreau sa il vad asumandu-si un mandat ministerial".

Nu am nimic in mod special impotriva dlui Falca. Dar ofensiva domniei sale de a infige steagul intr-un scaun din Palatul Victoria mi se pare de rau augur din mai multe motive.

1. Intrebarea mea pentru domnii Falca si Ungureanu ar fi pe ce se bazeaza cand spun ca il vad pe primarul Aradului ministru. Ce il recomanda pe dl Falca in mod special pentru o pozitie ministeriala, oricare ar fi ea? Care este proiectul, demonstratia de viziune care sa reprezinte promisiunea unui mandat de succes?

Nu vreau sa imi amintesc ca dl Falca a fost cel care l-a trimis ca ministru de Interne pe Traian Igas, al carui mandat nu a fost un episod chiar luminos in istoria guvernarilor romanesti.

Este primar al Aradului de 10 ani. Laudabil, dar insuficient. Faptul ca doi primari au ajuns presedinti de tara si un altul premier nu inseamna ca orice primar din tara asta se califica automat, prin simpla functie in administratia locala, pentru o pozitie la varful administratiei centrale.

Si Radu Mazare a tot fost reales, ca sa nu mai vorbim despre Tudor Pendiuc, de la Pitesti. Iar, la o adica, Constanta si Pitesti sunt inaintea Aradului - oras cu o pozitie geografica privilegiata, pe granita de vest - in topul Forbes al oraselor romanesti cel mai atractive din punct de vedere economic. In schimb aradenii au salarii si o contibutie la PIB sub media nationala, dar o rata a criminalitatii peste media nationala.

Dl Falca nu este strain nici de scandaluri in exercitarea mandatului. In 2007 a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit procurorilor, ar fi primit de la doi reprezentanti ai unei firmei aradene o casa de peste 200 de metri patrati in centrul orasului, pentru care primarul le-a dat un apartament de 90 de metri patrati. In schimb, primarul ar fi facilitat obtinerea de catre cei doi a unui teren apartinand Consiliul Local, la un pret subapreciat. DNA a cerut inchisoare cu executare, ICCJ l-a achitat.

Presa locala sustine insa ca dl Falca ar avea alte noi probleme ca urmare a sesizarii Curtii de Conturi pentru banci stradale achizitionate cu 8.000 de euro bucata si cosuri de gunoi cu 850 de euro bucata. O poveste despre care ziaristii aradeni spun ca nu e singulara si din care nu ar lipsi firmele abonate la banul public.

Deci, intrebarea ramane. Ce il recomanda pe dl Falca pentru un mandat de ministru? Daca tot viseaza la un portofoliu, ar fi trebuit sa vina cu niste idei originale, puternice, mostra de viziune intr-un anumit domeniu. Deocamdata doar ne-a asigurat ca e foarte bun si trebuie sa-l credem pe cuvant. Al sau si al lui Mihai Razvan Ungureanu.

2. Ultima oara cand am verificat, guvernul Ponta era in functie. De-abia a primit un vot de incredere in Parlament. PNL poate depune o motiune de cenzura abia in februarie, dupa inceperea noii sesiuni. Daca va depune. Deci mai e mult pana departe. Si totusi dl Falca se cere deja in guvern.

Intelegem deci ca a inceput imparteala functiilor? Se aseaza sacosele la usa Palatului Victoria, pentru un loc cat mai in fata? Fara program, fara proiecte, fara argumente calitative?

Pai, daca acestea sunt oferta si strategia, dragi liberali, mai bine nu va obositi, dupa parerea mea. Adica, sincer, de ce ar pleca Ioan Rus sau Liviu Dragnea ca sa vina Gheorghe Falca? Asta e tot ce a inteles PNL din votul din 16 noiembrie? Nu pot decat sa sper ca nu.

Pentru ca de inteles ar fi fost ca oamenii vor figuri noi, neuzate, vor seriozitate si competenta, vor un alt fel de politica. Daca PNL va intelege sa le ofere in schimb acelasi figuri ponosite, acelasi tip de baroni controversati in pozitii noi, aceleasi competente discutabile si acelasi discurs de lemn pe alocuri profund provincial, se va duce spre iceberg precum Titanicul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#falca primar arad, #Falca ministru PNL, #Falca dosar DNA, #Falca dosar mita , #stiri PNL