Care sunt avantajele și dezavantajele PNL din guvernarea cu PSD. Majoritate solidă în parlament, dar cost de imagine major

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 03:05
6160 citiri
Care sunt avantajele și dezavantajele PNL din guvernarea cu PSD. Majoritate solidă în parlament, dar cost de imagine major
PNL ar putea pierde mai mult decât câștigă FOTO Colaj ziare.com / Facebook

După ce în ultimele luni și chiar ani de zile PNL și PSD s-au atacat reciproc aproape continuu în spațiul public, cele două partide sunt la un pas de a forma o alianță guvernamentală. Alegându-i pe social-democrați în locul USR, liberalii câștigă o majoritate solidă în Parlament, însă dezavantajele ar putea avea efecte pe termen lung.

Alianța dintre PNL și PSD a fost tot mai evidentă încă de la întâlnirea dintre cele două partide de săptămâna trecută. Cu toate că nu s-au hotărât în privința funcției de premier, atât Florin Cîțu cât și Marcel Ciolacu au transmis mesaje optimiste. Președintele liberalilor a afirmat că discuția cu PSD a fost una „bună”, adăugând că „am găsit multe lucruri care pot să ne unească”. De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a precizat că „suntem pe drumul corect” care va duce la „formarea unei noi majorități”.

Un semnal în direcția aceasta a fost dat și de către liderul UDMR Kelemen Hunor, care luni, 8 noiembrie își arăta deschiderea pentru o coaliție între cele trei partide.

„Luni ne-am consultat cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, iar în cadrul şedinţei online al Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

Majoritate stabilă

Unul dintre primele avantaje ale liberalilor pentru o alianță cu PSD ar fi o majoritate mult mai stabilă în Parlament, chiar și cu retragerea taberei lui Ludovic Orban. În prezent, grupul parlamentar al PNL deține 157 de aleși, cu 17 mai puțin după ce gruparea Orban a demisionat și a anunțat că este doar pentru refacerea coaliției alături de USR. De cealaltă parte, PSD are 157 de aleși, și ar forma, alături de PNL, o majoritate de 274 de parlamentari, adică cu mult peste 234, minimul necesar pentru a asigura o majoritate care să poată învesti guvernul sau să poată adopta legi. La acest număr s-ar adăuga și cei 30 de parlamentari de la UDMR.

Mai mult, noua majoritate din parlament ar putea pune bazele unei premise de revizuire a Constituției. O astfel de inițiativă are nevoie de cel puțin două treimi din voturile membrilor fiecărei Camere sau trei pătrimi al unui plen reunit. Cele trei partide ar putea aduna cu ușurință numărul necesar de voturi, având nevoie doar de 2-3 membri de la minorități. Conform, unor surse Ziare.com, una dintre condițiile puse de PSD pentru a intra la guvernare cu PNL a fost inițierea unui proiect de modificare a Constituției - de la republică semiprezidenţială la republică parlamentară.

Un alt avantaj al liberalilor pentru alianța cu PSD ar fi o serie de poziții asemănătoare privind mai multe legi importante. Una dintre acestea este legea electorală, ambele partide fiind în favoarea alegerilor într-un singur tur pentru primari.

Costul alianței cu PSD

Un prim dezavantaj imediat pentru PNL din alianța cu social-democrații ar fi că aceștia vor fi nevoiți să renunțe la o serie de ministere după ce PSD a cerut paritate în acest sens. Liberalii ar putea pierde astfel ministere puternice precum ministerul de Justiție sau Finanțe. De asemenea, a fost o dezbatere și cu privire la partidul care va da premier după ce PSD a precizat că se va prezenta la Cotroceni cu o numire de premier și că nu ar accepta o numire a lui Florin Cîțu, în timp ce acesta din urmă a precizat luni că numele său va fi înaintat către președinte.

În al doilea rând, PNL va suferi un prejudiciu de imagine având în vedere că în trecut și-a construit întreg discursul politic împotriva PSD-ului, pe care liderii partidului l-au numit adesea „cel mai mare dușman al poporului”. Principala urmare se va vedea în sondajele de opinie și în rândul alegătorilor liberali, care vor asemăna alianța cu refacerea USL.

„USR va dinamita PNL nonstop. Orban și tabăra lui vor fi iar critici. PSD-ul nu-și va permite să susțină nonstop guvernul pe față pentru că ar fi ușor cretinoid și vor ataca și ei. Vine apoi momentul în care nu mai poți să susții guvernul fără probleme. (...) PNL va fi istorie în sensul în care va redeveni un partid de nișă, un partid mic”, a explicat analistul politic Alfred Bulai pentru Ziare.com.

Scindarea partidului

La începutul lunii octombrie fostul președinte al PNL Ludovic Orban anunța că este pregătit să demisioneze din partid și să formeze o nouă mișcare politică dacă nu se va mai regăsi în actualul PNL și dacă liberalii se vor alia cu PSD. Mai mult, în ultima săptămână, 17 parlamentari liberali au demisionat din grupurile parlamentare ale PNL în semn de protest față de actuala conducere și au anunțat că vor activa ca parlamentari neafiliați.

Alianța cu PSD ar putea veni la pachet și cu alte demisii din PNL, după ce în ultimele zile tot mai multe voci ale unor lideri din tabăra Cîțu au afirmat în spațiul public că partidul ar trebui să refacă coaliția cu USR.

O altă problemă pentru liberali este că nominalizarea lui Nicolae Ciucă ca premier și absența lui Florin Cîțu din Guvern ar putea duce la repetarea scenariului care a avut loc între Ludovic Orban și Florin Cîțu și crearea a noi poli de putere în interiorul formațiunii. Totodată, mai mulți apropiați ai președintelui PNL au explicat că partidul s-ar vulnerabiliza în contextul în care celelalte partide vin cu președintele partidului ca propunere de premier, în timp ce liberalii ar veni cu altcineva.

În final, paritatea pe ministere cerută de PSD ar putea să scadă influența liberalilor din Guvern, iar aceștia ar putea ajunge la mâna social-democraților.

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică, 21 aprilie, că PNL nu este „vagon” în alianţa pe care o formează la guvernare şi la alegerile europarlamentare împreună cu...
#alianta PSD PNL, #GUVERN CITU, #criza politica Romania, #scandal usr pnl , #stiri PNL