Actualitatea romaneasca: Ploua cu supa, iar noi n-avem linguri

Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 09:19
5606 citiri
Actualitatea romaneasca: Ploua cu supa, iar noi n-avem linguri

Rareori s-a vazut intr-o tara normala ca, in timp ce partidul de la putere isi da cu stangu-n dreptu' si schimba - numai de chichi - doi prim ministri intr-un an, Opozitia sa nu profite de ocazie, fluturandu-le cetatenilor pe la nas programele sale, defiland in fata lor cu oamenii sai de vaza si demonstrand cum ar guverna admirabil, daca ar fi in locul celor care tocmai se poticnesc din 6 in 6 luni.

In aceste zile de mare degringolada a stangii politice, n-am retinut din partea dreptei decat pretentia prin care dl Ludovic Orban ii solicita presedintelui tarii sa nu mai nominalizeze inca o data tot un guvern PSD.

Ce spui, Franz? Si ce sa nominalizeze? Unul PNL, care la alegeri n-a obtinut nici jumatate din scorul smecherilor PSD? Iar daca ar face-o, pe ce baza? Are PNL un program cu care sa-i fi emotionat pe romani, de-au cazut pe spate? Au ceilalti opozanti platforme politice zdrobitoare, la vederea carora ne muscam noi pumnii ca nu i-am votat pe ei?

Si chiar daca presedintele ar forta nota si ar pune un premier din Opozitie, care dintre aceste partide ar fi in stare sa coaguleze in jur o noua majoritate, una capabila sa invinga aritmetic PSD, plus nelipsita sa anexa, ALDE?

Conjunctura in care ne aflam imi aduce aminte de un proverb asiatic, tradus in romaneste, cam asa: sunt atat de ghinionist, incat daca ar ploua cu supa si toata lumea ar avea cate un polonic, eu as avea furculita.

Intr-adevar, situatia la care ne-a adus PSD face sa ploua cu supa pentru Opozitie, dar polonicul il au tot social-democratii, in timp ce nici dl. Orban, nici presedintele USR (pe care regret ca nu mai stiu cum il cheama), si nici dl Basescu nu au decat furculite.

Unde este astazi intelepciunea stralucitilor liberali de altadata? Nu vorbesc de Bratieni, de Dimitrie Sturdza sau de I.G.Duca, din epoca de glorie a partidului, dar liberalii contemporani nu se ridica nici macar la nivelul unui Radu Campeanu, cel intors din exil, sau macar Valeriu Stoica, cel care a reusit sa reunifice tot ce altii tocmai dezbinasera.

Ramai mut cand observi ca in 72 ani, intre 1875 si 1947, s-au succedat in fruntea PNL, in total, 7 personalitati de vaza (in medie, unul la zece ani), in timp ce, in ultimii 28 ani, din 1990 incoace, s-au succedat 11 lideri (in medie, unul la doi ani si ceva).

Dar chiar si asa, Partidul National Liberal are meritul incontestabil ca, in mai bine de un sfert de secol, nu s-a lasat rapus de social-democrati, acesti politicieni consecventi inainasilor lor comunisti, care si-au facut ca tinta prioritara nu combaterea Opozitiei, nu infruntarea politica a acesteia, ci distrugerea ei numai prin lovituri sub centura.

Intentia de distrugere a reusit in parte prin pulverizarea PNTCD imediat dupa moartea lui Corneliu Coposu, care simtea pericolul si stia sa se apere. Dar cand acest mare om a disparut, urmasii fie n-au rezistat in lupta, fie au ridicat mainile sus, au tradat si au dezertat cu arme si bagaje, pecum Victor Ciorbea, care s-a bucurat de onoruri si bani, la inamic.

Daca la tradarea lui Ciorbea o mai adaugam si pe cea a lui Tariceanu, avem in fata o imagine plastica asupra stilului in care urmasii comunistilor de ieri inteleg sa faca astazi politica fair play.

Discursul de la investirea in partid al dlui Ludovic Orban promitea revigorarea liberalismului de altadata, dar in aproape un an de mandat nu se simte sa fi revigorat ceva. Degeaba ploua cu supa in aceste zile, ca liberalii tot cu furculita in mana se zbat.

Mi-as pune intrebarea: sunt sortiti liberalii sa bata vesnic pasul pe loc? Un liberal de baza al partidului remarca deunazi la televizor ca principala lacuna a partidului este lipsa de lideri remarcabili si cred ca are dreptate.

De unde lideri, cand, de ani buni incoace, sunt mai toti alesi si realesi ca intr-un club cu circuit inchis, indeosebi dintre bucuresteni. Pleaca Gorghiu, vine Turcan, pleaca Turcan, vine Orban si pun pariu ca, daca ar pleca Orban, ar veni prin rotatie vreunul din precedenti.

Parca au uitat ca acum cativa ani partidul si-a adus un presedinte din teritoriu, iar acesta a reusit sa-si invinga oponentul PSD si sa se instaleze la Cotroceni. In opinia mea, niciunul din liderii obositi de la centru nu obtinea atata performanta.

Fara sa intentionez minimalizarea nimanui, cred partidul poate performa cu adevarat numai cu alte personalitati decat cele obosite deja si permutate "a tour de role".

N-ati observat succesul politic si electoral al PSD pornit in mare parte cu punerea in valoare a unora din "baronii locali". N-ati observat cum l-au pescuit social-democratii pe Dragnea din Teleorman? Sau pe Olguta Vasilescu de la Craiova? Nu l-au facut premier pe Grindeanu de la Timisoara, iar apoi pe Tudose de la Braila si nu si-au propus chiar in aceste zile sa mai puna in post de premier o teleormaneanca, tractata la Bucuresti via Bruxelles?

Mi-e teama ca orgoliul liberalilor bucuresteni de a fi numai ei la butoanele partidului este toxic pentru partid. In opinia mea, ei risca sa mai bata pasul pe loc inca mult si bine, daca nu depasesc trei hopuri, sine qua non:

1. Descoperirea unor lideri noi, folosind neaparat teritoriul in acest scop.

2. Necesitatea de a-si plasa cu succes in spatiul public programe, platforme, proiecte. Chiar si un guvern "din umbra".

3. Rabdare, pentru a fi prompti in spatiul public, atunci cand adversarul se afla in momente dificile si da din colt in colt.

Opozitia n-a folosit actuala oportunitate, iar momentul a trecut. Am convingerea insa ca, daca mai ramane Dragnea la putere, va mai ploua cu destula supa pentru Opozitie. Singura conditie, domnilor, este sa aveti polonicele pregatite.

Altfel, nu sunteti Opozitie. Sunteti spectatori.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#program Opozitie, #Ludovic Orban PNL, #opozitie PNL, #opozite USR , #Ludovic Orban
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
tineti gurile deschise ca trimite psd o chestie moale
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5