Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"

Duminica, 03 Martie 2024, ora 22:26
4044 citiri
Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Hepta

Ședință tensionată la PNL după ce proiectul care ar da cale liberă traseismului politic a fost pus în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne. OUG privește comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Pentru că aleșii care ar vrea să candideze de la un alt partid nu își încheie mandatul până la data alegerilor s-a propus varianta în care prin Ordonanța de Urgență care să permită comasarea să se permită și traseismul politic înainte de noua rundă de alegeri cu 30 de zile.

În ședința Biroului Național de astăzi au existat mai multe voci care s-au opus unei astfel de măsuri.

"Tu ești un tip foarte sincer (n.r. Gabriel Andronache), dar noi facem și politică. Alegerile sunt organizate de Guvernul Ciolacu, nu le organizează PNL.

Pe oameni nu-i interesează vizavi de subiectul ăsta cu traseismul argumentele juridice. Astea le discutăm noi între noi. Pe oameni nu-i interesează. Subiectul s-a rostogolit. Va trebui să facem ceea ce trebuie, să spunem că asta a fost decizia Guvernului Ciolacu. Noi nu încurajăm traseismul. Să nu mai insistăm pe chestia asta că s-a decis în coaliție, că am făcut, că am dres, că e decizia Guvernului", a spus fostul ministru Florin Roman în ședință potrivit Antena3.ro.

Alți membri PNL însă nu sunt de acord, deputatul de Vâlcea Cristian Buican spune că:

"Interzicerea migrației politice a fost pentru PNL de-a lungul timpului o temă tabu pe care am ținut-o sus ani de zile. Ne-am bătut pentru acest principiu în toate campaniile electorale și astăzi văd că este un subiect într-o ședință a Biroului Politic Național, la diverse. Cedăm foarte simplu, prin renunțarea la lege, primarilor noștri să se transfere la PSD. Nici măcar nu s-a anunțat că va fi dată această OUG, a fost dată pe surse și deja la mine în filială au plecat patru primari la PSD. Cred că după ce se va publica, cu siguranță PNL va pierde până la 20% din primari."

Lucian Bode, fost ministru al Afacerilor Interne și vicepreședinte al Camerei Deputaților apără Guvernul din care fac parte și miniștri care au contribuit la OUG.

"Nu trageți în mesager. Inițiator e Guvernul României, doi miniștri PNL, Interne și Dezvoltare. OUG nu o dă grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților, o dă Guvernul României, iar inițiatorul, așa cum v-am spus sunt doi miniștri, două ministere, care aparțin PNL", spune Bode.

Nicolae Ciucă le aduce aminte liberalilor că aceste probleme au fost discutate și la fosta ședință a Biroului Național.

"Tot în acest BPN, noi toți, pe oltenește, votarăm acum ceva timp să comasăm alegerile. Ca să se comaseze alegerile și s-a discutat toată chestiunea asta în coaliție, există o singură formă legală prin care putem să parcurgem procesul cu respectarea tuturor drepturilor legale și constituționale pentru primarii aflați în mandat.", spune Ciucă.

Gheorghe Flutur intervine pentru a puncta faptul că PNL ar putea pierde mulți primari și ar trebui un acord în Coaliție:

"Trebuie să fim extrem de atenți la comunicare, pentru că se duce pe noi ca și kalashnikovurile de la ANAF. Trebuie să o discutăm foarte tranșant mâine în coaliție, de atitudinea partenerilor noștri raportat la racolare, care nu este în regulă."

Dan Motreanu spune că "Legea privind interzicerea migrației la alegerile locale nu se modifică."

Rareș Bogdan punctează în schimb problemele de ordin legal: "Trebuie găsită o soluție pentru a nu lăsa peste 200 de administrații locale complet în aer, fără primari, fără viceprimari și fără consilii."

Cristian Buican revine: "Votul meu va face ca 200 de primari liberali să treacă la PSD."

Daniel Buda a concluzionat menționând că și PNL a racolat primari: "Și noi de la PNL am mai luat unii primari. Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#PNL PSD, #traseism politic, #nicolae ciuca , #stiri Nicolae Ciuca