Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 22:54
3669 citiri
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Actualul și fostul lider al PMP au trecut la acuze grave FOTO colaj Ziare.com / Facebook

Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni. Scandalul s-a mutat apoi și în spațiul public, unde PMP comunică pe două voci.

Problemele interne din PMP au debutat joia trecută, 13 ianuarie, după ce actualul președinte Cristian Diaconescu s-a trezit peste noapte că partidul său vrea să organizeze un congres pentru alegerea unei noi conduceri. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, PMP anunțat că în urma unei întâlniri statutare, cu prezența a 46 de lideri din 69, a decis să convoace un congres al partidului pe 19 februarie.

Puci în direct

Diaconescu transmitea apoi că „așa-zisul” congres este ilegal și sublinia că comunicarea partidului este „compromisă”. De cealaltă parte, tabăra puciștilor, care deține și pagina de Facebook a partidului, a transmis că întâlnirea a fost statutară și că regretă declarațiile președintelui de partid.

Lupta s-a dat apoi intern, chiar în văzul jurnaliștilor. La câteva minute de la schimbul de replici pe Facebook, puciștii din PMP au creat un nou grup al partidului de comunicare cu presa, pe WhatsApp, clamând că este cel „oficial”. De cealaltă parte, tabăra Diaconescu a subliniat că propriul grup reprezintă canalul oficial de comunicare al PMP.

Acuzații și lipsă de asumare

Marți, 18 ianuarie, acuzațiile dintre cele două tabere s-au intensificat, după ce, pe surse, a apărut informația că fostul lider al PMP Eugen Tomac ar fi negociat un loc la alegerile europarlamentare pe lista PNL. Acesta din urmă a negat apoi informația într-un interviu pentru News.ro și l-a acuzat apoi pe Diaconescu că de fapt el ar fi încercat să obțină o funcție de ministru de la liberali în timpul primelor negocieri care ar fi avut loc în septembrie anul trecut după congresul liberalilor.

„La această discuţie, (n.red.:negocierile de fuziune cu PNL) domnul preşedinte Diaconescu, deşi ştiam cu toţii că motivul ruperii coaliţiei PNL-USR era Ministerul Justiţiei, s-a oferit să-şi pună la dispoziţie expertiza pe care o are - a şi spus că el cunoaşte foarte bine dosarele - bineînţeles, făcând aluzie expresă la Ministerul Justiţiei. Iar cei din PNL au spus că ministerele trebuie discutate cu PSD, pentru că erau exact în faza în care purtau negocierile pentru formarea noului guvern”, a afirmat Tomac. La rândul său, Diaconescu a negat acuzațiile lui Tomac, afirmând pe Facebook că „în cadrul acelei întâlniri nu s-a vorbit în niciun moment de funcția de ministru al Justiției”.

Deși principalul motiv care a dus la războiul intern este neînțelegerea privind fuziunea cu PNL, niciuna dintre cele două tabere nu și-a asumat o poziție în favoarea acestui lucru. Actualul lider PMP a afirmat marți că refuză să participe la orice „încercare de sabotare a existenței și viitorului PMP și îmi doresc ca proiectele PMP să nu fie deturnate de interesele meschine ale unor colegi”. Nici tabăra lui Tomac însă nu a dat prea multe semne că ar fi în favoarea unei fuziuni cu PNL și vorbește mai degrabă de colaborare pe anumite proiecte.

Subiectul pe care se pun de acord: acuzele pentru PNL

Cu toate că tensiunile dintre cele două tabere cresc pe zi ce trece, atât Cristian Diaconescu cât și puciștii au criticat mesajele purtătorului de cuvânt al PNL Ionuț Stroe. Pe 11 ianuarie, acesta din urmă anunța că partidul din care face parte vrea să coaguleze dreapta și că negocierile cu PMP sunt în curs. Marți, Stroe a revenit cu un alt mesaj în care a explicat că discuțiile cu PMP sunt în continuare deschis din punctul de vedere al liberalilor.

”Într-adevăr, au o perioadă de discuţii interne, nu am să comentez situaţia din PMP, însă vreau să reafirm totala disponibilitate din partea noastră în a le continua aceste discuţii, pentru a definitiva ceea ce numim noi unificarea tuturor curentelor de dreapta din politica românească, în acest an”, a mai spus el.

Prima reacție a venit din tabăra puciștilor, care a transmis un comunicat de presă cu acuzații grave la adresa liberalilor, precizând că declarațiile lui Stroe sunt o „perdea de fum menită să acopere deopotrivă problemele interne cu care se confruntă liberalii și inabilitatea acestora de a gestiona corespunzător problemele țării. Decât să moară de grija imaginarei fuziuni cu PMP, liberalii ar face mai bine să acționeze concret pentru a scădea facturile la energie ale românilor”. Mai mult, aceștia îi acuză pe liberali că aplică „strategia învățată de la Patriciu” și că „stau în pat cu PSD”.

La afirmațiile lui Stroe a reacționat și Cristian Diaconescu, care i-a transmis o scrisoare deschisă președintelui PNL Florin Cîțu în care îi cere să comunice membrii PMP care negociază cu PMP

„Așa cum rezultă din comunicarea oficială, publică, prezentată de purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, domnul Ionuț Stroe, răspunzând unei întrebări din partea presei, aceasta a menționat, citez: “Continuăm discuțiile cu PMP și așteptăm rezultatul întâlnirii lor din februarie". Fiind o comunicare oficială, în numele PNL, vă solicit să comunicați public ce membri ai PMP negociază cu PNL, precum și la ce ”întâlnire din februarie” s-a referit Purtătorul de Cuvânt al PNL”, a transmis liderul PMP.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PMP, #Eugen Tomac, #Cristian Diaconecu, #puci pmp, #fuziune PMP PNL , #stiri Cristian Diaconescu