Platformă online pentru schimbarea furnizorilor de gaz sau electricitate. Tranziția se face de azi pe mâine

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 13:03
5683 citiri
Platformă online pentru schimbarea furnizorilor de gaz sau electricitate. Tranziția se face de azi pe mâine
Aragaz FOTO: piaxbay.com

Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că a finalizat realizarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF).

Data lansării platformei online pentru consumatori nu a fost încă anunțată.

Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul ANRE, operatorii de rețea și furnizorii de energie electrică și de gaze naturale au început pe 10 octombrie procesul de încărcare a metadatelor aferente celor aproximativ 15 milioane de locuri de consum și a contractelor aferente de furnizare și de rețea.

După finalizarea acestei etape, ANRE va verifica cu furnizorii și operatorii de rețea modul de funcționare a POSF și fluxurile de schimbare a furnizorului atât de energie electrică, cât și de gaze naturale, de la accesarea ofertelor în comparator până la semnarea contractului.

Imediat după perioada de verificare și validare a bazei de date a POSF, ANRE va anunţa public data de la care platforma poate fi utilizată de către consumatorii finali.

Cine poate schimba online furnizorul de electricitate sau gaz

Utilizatorii POSF sunt persoanele fizice sau juridice – clienți finali de energie electrică şi/sau de gaze naturale, precum şi operatorii economici implicaţi în procedura de schimbare de către clientul final a furnizorului de energie electrică şi/sau de gaze naturale şi de contractare a furnizării de energie electrică şi/sau de gaze naturale, înregistraţi în POSF.

Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale la nivel național (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”.

Astfel, va putea fi redus termenul actual de 21 de zile în vederea îndeplinirii noilor cerinţe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#platforma ANRE, #schimbare furnizor gaze, #termen schimbare micsorat, #ANRE, #POSF , #gaz