Câţi bani trebuie să dai pentru fondul de garanţie atunci când te muţi în chirie. Din ce este formată prima plată către proprietar

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 08:30
33781 citiri
Câţi bani trebuie să dai pentru fondul de garanţie atunci când te muţi în chirie. Din ce este formată prima plată către proprietar
Întocmirea unui contract de închiriere este cea mai bună soluție și scutește ambele părți de posibile complicații FOTO Pixabay.com

La primăvară trebuie să te muți în chirie. Pleci din oraș o bucată de vreme în scop profesional. Însă nu este indicat să faci această mutare pe termen mediu fără să iei în calcul un contract de închiriere.

Ar fi o alegere riscantă și, într-un final, neprofitabilă, ceea ce ar putea duce la abuzuri din partea proprietarului iar garanția, care, oricum, te îngrijorează, nu o vei mai primi înapoi, decât în urma unui proces.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce înseamnă mai exact garanția la contractul de închiriere și care ar trebui să fie valoarea acesteia.

Modificările aduse în legislația care reglementează relațiile contractuale dintre chiriaș și proprietar au venit cu o serie de clarificări pe piața chiriilor, ceea ce ușurează considerabil întreg procesul, mai ales în orașele mari, unde acest segment imobiliar este cel mai bine definit.

Reglementările sunt prevăzute în Codul Civil, capitolul V, articolele 1777-1850, în capitolul III din Legea locuinței nr. 114/1996 și în legea privind închirierea locuințelor din proprietatea publică a statului din 2017.

Trebuie să știi că închirierea unui apartament fără constituirea unui depozit pentru persoana care pune la dispoziție spațiul este aproape imposibilă, reprezentând, practic, o garanție pentru proprietar.

Mai mult decât atât, garanţia nu este același lucru cu plata avansului. Motiv pentru care e nevoie să ştii că prima plată către proprietar este formată din:

  • plata avansului (care ar putea fi suma chiriei pe o lună sau pe mai multe luni, până la 3 luni);
  • garanția.

Această garanție este o sumă de bani pe care chiriașul trebuie să o dea proprietarului și care poate fi valoarea însumată a chiriei pentru una sau cel mult trei luni.

Este vorba despre o asigurare pentru proprietar în cazul unor cheltuieli neprevăzute din vina chiriașului sau pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în contractul de către acesta.

Valoarea fondului de garanție poate fi calculată și sub formă procentuală, raportată la chiria anuală sau la valabilitatea contractului de închiriere, nefiind purtătoare de TVA, iar în contractul de închiriere se precizează suma depusă sub formă de garanție.

Această sumă trebuie actualizată doar în situaţia în care proprietarul a folosit banii pentru reparații din vina chiriașului sau facturi neachitate de către acesta.

Mai mult, trebuie să te asiguri că în contract sunt stipulate exact situaţiile de utilizare a garanţiei, altfel, se poate întocmi un proces verbal de predare-primire, în care să fie menționate exact bunurile din locuință și starea lor la primire.

Acestea sunt singurele acoperiri legale care oferă siguranța recuperării garanției.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#plata chirie, #fond garantie, #inchiriere, #contract inchiriere locuinta, #proprietar, #garantie, #apartament , #Banca