Alimentele acoperite de plastic pe care le consumăm ar putea duce la creșterea nașterilor premature: "Costul real constă în impactul asupra sănătății sugarilor"

Joi, 08 Februarie 2024, ora 17:44
1438 citiri
Alimentele acoperite de plastic pe care le consumăm ar putea duce la creșterea nașterilor premature: "Costul real constă în impactul asupra sănătății sugarilor"
Părinte alături de copilul nou-născut FOTO Pixabay

Nașterile premature înregistrează o creștere, însă experții nu sunt siguri de cauză. Acum, cercetătorii au descoperit că substanțele chimice sintetice numite ftalați, folosite în ambalajele transparente pentru alimente și în produsele de îngrijire personală, ar putea fi unul dintre factorii vinovați, conform unui nou studiu citat de cnn.com.

Studiile anterioare au arătat că ftalații, cunoscuți sub numele de "substanțe chimice omniprezente" datorită răspândirii lor, sunt perturbatori hormonali care pot afecta funcționarea placentei, organul care furnizează oxigen și nutrienți unui fetus în dezvoltare în pântec.

"De asemenea, ftalații pot contribui la inflamații care pot perturba și mai mult placenta și pot declanșa începutul travaliului prematur", a declarat autorul principal, Dr. Leonardo Trasande, director al pediatriei de mediu la NYU Langone Health.

"Studiile arată că cea mai semnificativă asociere cu travaliul prematur este cauzată de un ftalat găsit în ambalajele alimentare numit Di (2-etilhexil) ftalat, sau DEHP," a declarat Trasande. "În noul nostru studiu, am descoperit că DEHP și alte trei substanțe chimice similare ar putea fi responsabile pentru 5% până la 10% din toate nașterile premature din 2018. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care nașterile premature sunt în creștere."

Procentul de 5% până la 10% s-a tradus în aproape 57.000 de nașteri premature în Statele Unite în 2018, la un cost pentru societate de aproape 4 miliarde de dolari numai în acel an, conform studiului publicat marți în jurnalul Lancet Planetary Health.

Riscul de naștere prematură ar putea fi, de fapt, mai mare

"Acest articol s-a concentrat pe relația dintre expunerea la ftalați individuali și nașterea prematură. Dar așa nu sunt oamenii expuși la chimicale," a spus Alexa Friedman, un cercetător senior în toxicologie la Environmental Working Group, sau EWG, într-un e-mail.

"In fiecare zi, de multe ori sunt expuși la mai mult de un ftalat din produsele pe care le folosesc, așa că riscul de naștere prematură ar putea fi, de fapt, mai mare," a spus Friedman, care nu a fost implicată în studiu.

Consiliul American al Chimiei, o asociație comercială pentru companiile chimice din SUA, a declarat pentru CNN că raportul nu stabilește o cauzalitate.

"Nu toți ftalații sunt la fel și nu este adecvat să-i grupăm ca o clasă. Termenul 'ftalați' se referă pur și simplu la o familie de substanțe chimice care sunt structural similare, dar funcțional și toxicologic distincte unele de altele", a scris un purtător de cuvânt al Panoului de Ftalați înalt ai consiliului printr-un e-mail.

Substanțe chimice omniprezente

Producătorii adaugă ftalați la produsele de consum pentru a face plasticul mai flexibil și mai rezistent la rupere, în principal în produsele din policlorură de vinil, sau PVC, cum ar fi jucăriile pentru copii.

Ftalații se găsesc și în detergenți; pardoseli, mobilier și perdele de duș din vinil; materiale plastice pentru industria auto; uleiuri de lubrifiere și adezivi; produse rezistente la ploaie și pete; îmbrăcăminte și încălțăminte; și numeroase produse de îngrijire personală, inclusiv șampoane, săpunuri, spray-uri pentru păr și oje, în care sunt folosiți pentru a prelungi durata de persistență a parfumurilor.

Studiile au asociat ftalații cu obezitatea infantilă, astmul, problemele cardiovasculare, cancerul și problemele reproductive precum malformații genitale și testicule necoborâte la băieții nou-născuți, precum și scăderea numărului de spermatozoizi și niveluri scăzute de testosteron la bărbații adulți.

"Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum nu mai permite folosirea a opt ftalați diferiți la niveluri mai mari de 0,1% în fabricarea jucăriilor pentru copii și a produselor de îngrijire a copiilor," a declarat Trasande. "Cu toate acestea, nu toți cei opt au fost restricționați în ambalajele alimentare de către FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA)."

În răspuns la preocupările guvernamentale și ale consumatorilor, producătorii pot crea noi versiuni ale substanțelor chimice care nu mai cad sub nicio restricție. DEHP, de exemplu, care a fost înlocuit de noi ftalați numiți di-isodecilftalat (DiDP), di-n-octilftalat (DnOP) și diisononilftalat (DiNP).

Sunt aceștia mai siguri decât originalul? Asta nu este ceea ce, de obicei, descoperă oamenii de știință în timp ce petrec ani și cheltuiesc mii de dolari pentru a testa noile substanțe.

"De ce am crede că poți face o schimbare foarte mică într-o moleculă pe care o produci și corpul nu ar reacționa în același mod?" a întrebat toxicologul Linda Birnbaum, fost director al Institutului Național pentru Științele Sănătății Mediului, precum și al Programului Național de Toxicologie. Nici ea nu a fost implicată în studiu.

"Ftalații ar trebui să fie reglementați ca o clasă (de substanțe chimice). Mulți dintre noi încearcă de ani de zile să se facă ceva în acest sens", a spus Birnbaum într-un e-mail.

Schimburile și mai periculoase

Noul studiu a folosit date din studiul "Influențele mediului asupra rezultatelor sănătății copiilor" al Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, care investighează impactul influențelor timpurii ale mediului asupra sănătății și dezvoltării copiilor. În 69 de locuri din țară, mamele însărcinate și nou-născuții lor sunt evaluați și furnizează mostre de sânge, urină și alte probe biologice pentru analiză.

Echipa a identificat 5.006 de mame gravide cu mostre de urină care au testat pozitiv pentru diferite tipuri de ftalați și a comparat aceste rezultate cu vârsta gestațională la naștere a bebelușului, greutatea și lungimea la naștere.

Datele au fost extrase și din Studiul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției din 2017-2018, un program guvernamental care evaluează starea de sănătate și nutriție a americanilor prin intermediul interviurilor, examinărilor fizice și analizelor de laborator ale probelor biologice.

După analizarea informațiilor, Trasande și coautorii săi au reușit să confirme cercetările anterioare care arată o asociere semnificativă a DEHP cu perioade de gestație mai scurte și nașteri premature.

În mod interesant, totuși, echipa de cercetare a descoperit că cei trei ftalați creați de producători pentru a înlocui DEHP erau, de fapt, mai periculoși decât DEHP în ceea ce privește nașterile premature.

"Când am investigat mai atent aceste înlocuitori, am descoperit efecte chiar mai puternice ale DiDP, DnOP și DiNP," a spus Trasande. "A fost necesară o doză mai mică pentru a obține același rezultat de prematuritate."

Pericolele prematurității

O naștere este considerată prematură dacă apare înainte de săptămâna a 37-a de gestație - o sarcină la termen complet este de 40 de săptămâni sau mai mult. Deoarece organele vitale și o parte a sistemului nervos pot să nu fie complet dezvoltate, o naștere prematură poate expune bebelușul la riscuri. Bebelușii născuți extrem de devreme sunt adesea imediat spitalizați pentru a-i ajuta să respire și pentru a aborda eventuale probleme cardiace, digestive și cerebrale sau incapacitatea de a se apăra împotriva infecțiilor.

Pe măsură ce cresc, copiii născuți prematur pot avea probleme de vedere, auz și dentare, precum și întârzieri intelectuale și de dezvoltare, potrivit Mayo Clinic. Prematuritatea poate contribui la apariția paraliziei cerebrale, epilepsiei și tulburărilor de sănătate mentală precum anxietatea, tulburarea bipolară și depresia.

La maturitate, persoanele născute prematur pot avea, de asemenea, tensiune arterială și colesterol mai ridicate, astm și alte infecții respiratorii, pot dezvolta diabet de tip 1 și tip 2, boli de inimă, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.

Toate aceste cheltuieli medicale se acumulează, permițându-le lui Trasande și coautorilor să estimeze costul pentru SUA în îngrijiri medicale și productivitate economică pierdută din cauza nașterilor premature la "o sumă uluitoare de 3,8 miliarde de dolari", a spus Alexa Friedman de la EWG.

"Dar costul real constă în impactul asupra sănătății sugarilor", a adăugat Friedman.

Există pași suplimentari pe care îi puteți lua pentru a reduce expunerea la ftalați și alte substanțe chimice din alimente și produse de ambalare, conform declarației de politici a Academiei Americane de Pediatrie privind aditivii alimentari și sănătatea copiilor.

"Unul dintre acești pași este să reducem amprenta plastică prin utilizarea de recipiente din oțel inoxidabil și sticlă, atunci când este posibil", a spus Trasande, care a fost autor principal pentru declarația AAP.

"Evitați să încălziți în cuptorul cu microunde alimente sau băuturi în recipiente de plastic, inclusiv formula pentru sugari și laptele matern extras, și nu puneți plasticul în mașina de spălat vase, deoarece căldura poate determina eliberarea substanțelor chimice", a adăugat el. "Uitați-vă la codul de reciclare de pe partea de jos a produselor pentru a afla tipul de plastic și evitați plasticul cu codurile de reciclare 3, care de obicei conțin ftalați".

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#plastic alimente, #Nastere prematura, #cauze, #Impact, #sanatate, #sugari , #stiri sanatate