Planta fabuloasă din Apuseni care ajunge în cremele anti-îmbătrânire ale nemților. Mica afacere dintr-un sat idilic pe culmile munților

Autor: N.G.
Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 03:36
40975 citiri
Planta fabuloasă din Apuseni care ajunge în cremele anti-îmbătrânire ale nemților. Mica afacere dintr-un sat idilic pe culmile munților
Planta este selectată și uscată la centrul de colectare din Ghețari FOTO Facebook/ George Cățean

În Apuseni, într-un sat idilic din comuna Gârda de Sus, s-a dezvoltat o mică afacere care își vinde produsele tocmai în Germania.

Este vorba despre o mică făbricuță care prelucrează Arnica montană, o plantă medicinală folosită ca ingredient pentru creme care regenerează pielea şi încetineşte îmbătrânirea.

Totul se întâmplă în satul Ghețari, aflat aproape de peștera Ghețarul de la Scărișoara. Oamenii din sat cutreieră dealurile și munții din zonă pentru a culege planta miraculoasă. Aceasta este preluată la un centru de colectare unde se usucă, după care se vinde clientului din Germania. În fiecare an, de aici pleacă 1,5 tone de flori de arnică.

La centrul de colectare, arnica este preluată, verificată să fie culeasă fără codiţe şi pusă la uscat în sistem ecologic. Un kilogram de arnica se plăteşte cu aproximativ 12 lei, însă preţul plantei uscate este mult mai mare la vânzarea în străinătate. Singură ţară unde mai creşte această plantă este Spania.

Imagine din satul Ghețari

Proiectul datează din perioada 2000 - 2004, când Universitatea Albert Ludwigs din Germania a coordonat Proiectul Apuseni - o şansă pentru Ţara Moţilor, care a avut ca scop cercetarea şi dezvoltarea durabilă a satului Gheţari din comuna Gârda de Sus. Proiectul a fost o cooperare germano-română, fiind finanţat de Ministerul German al Educaţiei şi Cercetării.

Scopul proiectului a fost de a elabora un sistem de folosire sustenabilă a speciei Arnica montană în beneficiul conservării biodiversităţii şi bunăstării populaţiei locale. S-a stabilit că în zona de studiu există 491 de specii de plante, iar 242 dintre acestea sunt medicinale. Rezultatele obţinute au stat la baza elaborării unui plan de management durabil de conservare şi folosire a arnicăi montane.

Lăzi cu arnică montană în centrul de prelucrare

Activitatea de recoltare este foarte bine organizată şi funcționează după o serie de proceduri prestabilite. Deşi specia se colectează de mai bine de 30 de ani, recoltarea sustenabilă a apărut odată cu implementarea acestui proiect.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#planta, #medicinala, #Apuseni, #afacere, #export, #Germania , #dezvoltare