Plaja din România cu cel mai fin nisip. Este liniște, apa limpede și prețurile de cantină studențească VIDEO

Duminica, 17 Iulie 2022, ora 03:01
53790 citiri
Plaja din România cu cel mai fin nisip. Este liniște, apa limpede și prețurile de cantină studențească VIDEO
Plaja de la Sulina nu este amenajată în mare parte FOTO Ziare.com

Una dintre cele mai populare căutări în motorul Google este expresia “plaje nisip fin”. Cam la asta visează românii atunci când le stă gândul la vacanță. Ar vrea să poată sta pe un șezlong la soare, încojurați de nisip curat și fin și de apă limpede. Și de liniște.

Știu că poate părea greu de crezut, dar nu trebuie să ajungi pe cine știe ce insulă pustie ca să ai parte de toate astea. Are și Marea Neagră locurile ei idilice și sunt chiar pe litoralul românesc.

Spre rușinea mea, am descoperit abia de curând faptul că Sulina are o plajă. Știam de celebrul cimitir cosmopolit, de farul vechi sau de clădirea care a fost sediu pentru Comisia Europeană a Dunării, începând cu 1856. Dar nu și că la doi pași de cochetul orășel se află o plajă.

Cum ajungi la plaja din Sulina

Ca să ajungi la plaja Sulina trebuie să iei un taxi. Te costă 17 lei cursa, dar dacă o împarți la doi sau trei nu ți se va părea așa de mult. Mai poți închiria o bicicletă. Cu 35 de lei o ai toată ziua la dispoziție.

Peisajul până la plajă e mai degrabă dezolant. E arid, nu e deloc spectaculos. Însă deîndată ce ai ajuns la mare, totul se schimbă. Vei păși pe cel mai fin nisip din Europa. Da, din Europa.

Se spune despre nisipul de pe plaja din Sulina că e bun de clepsidră, așa e de curat și de mărunt. “În toată lumea pe unde am umblat n-am văzut nisip mai fin. În Europa nu ai așa ceva. E nisip de aluviune foarte fin. Poți face castele de nisip. Plaja e mega-sigură prin prisma faptului că mergi 100 de metri și apa are un metru, un metru și jumătate. Nici nu ai nevoie de salvamar”, ne explică Dragoș Năstase, un antreprenor din Sulina, membru al Asociației Delta Dunării.

Pentru că face parte din Rezervația Biosfera Deltei Dunării, pe plaja din Sulina nu se poate construi fără noimă. Așa că sunt doar câteva beach-baruri, o zonă unde poți închiria șezlonguri cu 20 de lei toată ziua. În rest, cu cât te îndepărtezi de micro-centrul acesta, vei putea să îți întinzi prosopul pe nisip fără să pretindă nimeni un leu de la tine și fără să te înghesui printre alte sute de oameni care fac plajă. Nu răsună muzica, nu sunt dușuri pe plajă și e drept că nu vei găsi toalete decât la barurile de care am amintit. Însă pentru necesități stringente sunt suficiente și acelea, fiindcă plaja nu este deloc aglomerată. Când am fost eu, la sfârșitul lui iunie, erau cel mult 150 de oameni pe toată plaja.

Cât te costă o cafea pe plaja Sulina

E totuși uimitor să vezi că nu îți vei goli portofelul pentru un prânz la terasa de lângă plajă. O porție de hamsii costă 20 de lei, o saramură de pește - 35 de lei, un piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți - 26 de lei, iar pe o pizza vei da tot cam atât. O cafea e 7-8 lei, iar un frappe e 15 lei. Poți bea și o bere rece la pahar cu 6 lei.

Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apelor, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Ca să ajungi la Sulina, trebuie să iei o barcă de la Tulcea, iar un drum te costă 80 de lei. Pleacă din două în două ore, între 8.00 și 18.00. Cazarea în Sulina costă între 300 și 360 de lei camera cu două locuri pe noapte, cu mic dejun inclus, într-o pensiune de trei stele, dar cu condiții de patru stele.

De ce să vii la Sulina

Sulina nu este una dintre destinațiile de top din România. Nu a fost suficient promovată în ultimele decenii și nici autoritățile nu au investit foarte mult în modernizarea orașului. Doar antreprenorii locali, în special cei din turism, ce au mai reușit să țină steagul sus.

“Ai toate motivele să vii aici, să îți umpli o săptămâna și să te și odihnești. Chiar dacă vei fi rupt de oboseală de la mersul cu barca pe apă, cu soarele-n cap, când ajungi la pensiune, te odihnești. E liniște! Uite, mergi la Mamaia până în 30 de ani și după 30 de ani vino încoace! Aici mănânci bine. Sunt unii care vin pentru pescuit. Poți îmbina multe chestii. Vii cu familia, îți duci familia la plajă, tu poți să de duci la pescuit. Sau te duci cu barca. Oamenii trebuie să vină să vadă orașul și Delta. Orașul le oferă istorie, liniște. În sezonul estival au tot ce au nevoie. Au plajă, au deltă, deci pot să își umple timpul foarte frumos. Delta e pentru toată lumea. Chiar dacă e atât de multă vegetație în jur, nu e numai pentru iubitorii de natură, ci și pentru iubitorii de plajă, iubitorii de mare. Ai terase, ai baruri. Sunt evenimente săptămânal.

Sulina e un oraș vechi, încărcat de istorie. Ai multe clădiri vechi, care au legende în spate. În zonă poți vedea și Delta. În noiembrie sunt 15-20 de grade, pe când în restul țării sunt 5-10 grade. Din Sulina, poți merge la gura de vărsare a Dunării, poți merge la pădurea Letea, poți să vizitezi satele din jurul orașului - Sfântu Gheorghe, Mila 23, satul Letea, Caraorman, Crișan. Poți ajunge în toată Delta. Sulina cam dă ora exactă în Delta Dunării, nu îi lipsește nimic. Are cam tot ce are nevoie”, punctează Dragoș Năstase, care este și proprietarul a două pensiuni în zonă, făcute cu mult gust.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#plaja sulina, #plaja salbatica, #plaja nisip fin, #sulina, #Marea Neagra, #Delta Dunarii , #plaja