Vlad Plahotniuc a anunțat că se întoarce în politica din Republica Moldova: "Dă palpitaţii la inimă partenerilor săi de la Bucureşti"

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 18:45
3815 citiri
Vlad Plahotniuc a anunțat că se întoarce în politica din Republica Moldova: "Dă palpitaţii la inimă partenerilor săi de la Bucureşti"
Vlad Plahotniuc a fost pus pe lista de sancțiuni a SUA pentru colaborarea cu Rusia FOTO Radio Chișinău

Controversatul oligarh basarabean Vlad Plahotniuc a anunțat vineri, 28 octombrie, că se implică din nou în politică în Republica Moldova.

„Avem în prezent și criza economică, și criza energetică, și criza demografică, și criza de securitate, și de la toate acestea derivă numeroase alte problemele sociale acute. Lumea nu mai poate tolera asemenea nevoi, fiindcă sărăcia și riscurile pentru oameni și pentru țară sunt prea acute și prea grave și nu li se vede capătul”, a spus Vlad Plahotniuc într-un interviu publicat de portalul Tribuna.md.

Plahotniuc a mai spus că este decis să se implice în politică pentru a salva țara.

„Acum e rândul meu să purced din nou să organizez o echipă politica, să revenim la putere și să demonstrăm cum trebuie de condus o țară pe timp de crize și cum se poate guverna eficient și cu rezultate concrete. Așa că, revenirea mea în politică se datorează în mare parte situației dramatice din Republica Moldova în toate domeniile”, a mai declarat acesta în interviu.

Oligarhul basarabean, considerat până de curând stăpânul din umbră al Republicii Moldova, este dat în urmărire internațională și căutat prin intermediul Interpol.

A fugit din Republica Moldova în 2020, fiind vizat de anchete privitoare la fapte de corupție.

Anunțul revenirii în politică a fost făcut de Plahotniuc la două zile distanță după ce SUA l-a pus oficial pe lista sancțiunilor, alături de Ilan Șor, un alt fugar basarabean, de origine israeliană.

Cei doi sunt acuzați că au conspirat alături de Rusia la acțiuni menite să saboteze demersurile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană.

Faptele penale ale lui Vlad Plahotniuc sunt trecute sub un con de umbră în România. Oligarhul este suspectat de colaborarea cu facțiuni din serviciile de securitate ale României de-a lungul anilor.

"Plahotniuc dă palpitaţii la inimă partenerilor săi de la Bucureşti: în loc să stea pitit şi să roadă covrigei cum era planul, omul agită iar apele anunţând că revine în politica de la Chişinău – desigur de la distanţă, pe Facebook sau prin interpuşi locali. La drept vorbind nu prea are de ales, că după ce te pune SUA pe lista de sancţiuni nu mai ai nici liniştea, nici banii dinainte, eşti silit să revii acasă şi să încerci să răstorni guvernarea ca să creezi iar zona gri de protecţie a statului capturat, scos din orbita “Occidentului colectiv” cum bine zice Putin.

Dacă ar fi un pic mai alfabetizat (nu prea e) Plaha ar folosi şi el termenii kremlinişti consacraţi “jos hegemonul”, “trăiască multi-polarismul” (vezi postare anterioara). Dar pe moment conceptele astea îl depăşesc, omul fiind cam la nivelul Budăi-Vanghelie, ca să înţelegeţi voi", comentează analistul politic Sorin Ioniță, într-o postare pe Facebook.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Plahotniuc, #sanctiuni sua plahotniuc, #plahotniuc legaturi romania , #Republica Moldova