Sorin Cîmpeanu susține că nu există "o definiție validă juridic a plagiatului". Răspunsul dur al jurnalistei Emilia Șercan

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 14:43
5817 citiri
Sorin Cîmpeanu susține că nu există "o definiție validă juridic a plagiatului". Răspunsul dur al jurnalistei Emilia Șercan
Ministrul Educației FOTO Facebook / Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este de părere că în România nu există o definiție a plagiatului „validă juridic”.

„Ați văzut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu n-am văzut. Nu ne-am obosit să-l clarificăm la nivel juridic, legislativ”, a spus Cîmpeanu într-un interviu la dcnews.ro.

Ministrul a cerut în august 2021 să-i fie analizată teza de doctorat de către Universitatea de Științe Agronomice, însă instituția de învățământ nu a emis niciun fel de decizie până acum.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că nici tinerii, nici unii adulți nu știu când plagiază: „Mulți dintre acești tineri nici măcar nu-și dau seama că greșesc atunci când fac aceste lucruri. Nu realizează că e ceva ce nu este în regulă. Dacă nu li se spune, nu li se explică, și am avut nu numai copii, știți foarte bine că am avut și adulți care n-au știut.”

„Bine, la vremea respectivă e drept că nici nu erau reguli, pentru că regulile au apărut prima oară în 2006, după aceea în 2011. Nici acum nu sunt clare”, a adăugat ministrul Educației.

"Eu una am văzut nu doar o definiție, chiar două în legislația din România"

Jurnalista Emilia Șercan, cea care l-a acuzat de plagiat pe premierul Nicolae Ciucă, a reacționat la declarația ministrului, indicând că în realitate există chiar două definiții ale plagiatului în legislația din România:

"Dublul academician Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației, spunea astăzi într-un interviu că nu există o definiție a plagiatului.

„Ați văzut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu n-am văzut. (…) Nu ne-am obosit să-l clarificăm la nivel juridic, legislativ”, a declarat competentul ministru al Educației, care are la minister o cohortă de specialiști în științe juridice, care fac non-combat fățiș în procesele în care plagiatorii au dat în judecată Ministerul Educației, făcându-le jocurile în loc să apere interesele statului.

Da, domnule dublu academician, eu una am văzut nu doar o definiție, chiar două în legislația din România.

Poftiți, mură în gură.

Art. 4, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 206 din 27 mai 2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare:

„Plagiatul - expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale”.

Această definiție e din legea care promovează etica în cercetarea științifică, dar, na, o știe doar comunitatea academică onestă din România; doar ăia care nu sunt dubli academicieni.

În plus, mai există și o prevedere care sancționează penal plagiatul în Legea nr. 8/1996 a drepturilor de autor, care zice așa la art. 197 alin. (1):

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă ca o creație intelectuală proprie”.

Când dublul academician lansează petarde de astea, înseamnă că urmărește vreo nouă nemernicie juridică, așa cum a făcut în vara trecută cu modificarea legislației CNATDCU.

#romaniaplagiata #doctorinticalosie", a scris jurnalista pe pagina sa de pe facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#plagiat, #legislatie, #Sorin Cimpeanu , #stiri Sorin Cimpeanu