PressOne: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Cel puțin 42 de pagini ar fi luate din alte surse

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 08:48 7723 citiri
Premierul Nicolae Ciucă s-ar fi inspirat din mai multe surse FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

Premierul PNL Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, arată o investigație PressOne. Cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ar fi luate din alte surse, arată sursa citată.

Pe lângă copierea mot à mot, premierul ar mai fi folosit alte patru tehnici clasice de mascare a plagiatului, mai scrie sursa citată. Mai mult, cel puțin 19 dintre paginile plagiate ar fi luate dintr-o lucrare coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cereau normele academice și în acea perioadă.

Activitatea universitară a premierului Nicolae Ciucă, pusă sub semnul întrebării. Profesor: „Când scria doctoratul? În timp ce trăgea în talibani?”

Într-un mesaj pe Facebook, Emilia Șercan, autoarea investigației, concluzionează că lucrarea premierului „nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă. Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP”, scrie Șercan.

94,2% din conținutul descoperit plagiat în teza premierului Nicolae Ciucă provine din lucrări nedigitalizate, care nu ar putea fi depistate cu ajutorul softului. Printre sursele de „inspirație” ale premierului s-ar fi regăsit alte teze de doctorat, cărți sau articole științifice, mai arată sursa citată.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News