Guvernul s-a răzgândit în privința plafonării preţului la poliţele RCA pe anul 2024. Pe ce perioadă se va face

Vineri, 29 Decembrie 2023, ora 16:52
4369 citiri
Guvernul s-a răzgândit în privința plafonării preţului la poliţele RCA pe anul 2024. Pe ce perioadă se va face
Aglomerație în trafic FOTO Pixabay

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat vineri că în şedinţa de Guvern a fost aprobat un proiect de lege care prevede că trotinetele electrice şi bicicletele electrice vor trebui obligatoriu asigurate. El a mai anunţat că plafonarea preţului la poliţele RCA pe anul 2024 se face pe 3 luni, nu 6 luni cum se anunţase iniţial în şedinţa de guvern anterioară.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că singirul proiect de lege care s-a aflat pe agenda Executivului de vineri se referă la reaşezarea întregului ecosistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice, RCA-ul.

El a anunţat că, potrivit proiectului, vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehiculele care conform legislaţiei naţionale nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, şi anume trotinetele electrice şi bicicletele electrice, care vor trebui obligatoriu asigurate.

”Există însă şi exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege şi anume nu va mai exista obligativitatea asigurării RC A pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă. De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie. O altă excepţie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv a curselor şi competiţiilor, dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dispoziţie o garanţie alternativă care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidenţa unui RCA classic”, a spus Constantin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit şi cu o rectificare faţă de o decizie luată joi, şi anume extinderea plafonării preţului la poliţele RCA pe anul 2024 începând cu 1 ianuarie.

”Se extinde acel termen la 3 luni, nu la 6 luni cum am comunicat, ieri”, a spus Mihai Constantin, el precizând că Legea Concurenţei permite prelungirea termenului într-o situaţie excepţională cu 6 luni de zile dar după aceea se poate prelungi această excepţie numai pe module de câte 3 luni de zile. Această situaţie plafonarea RCA-ului se va menţine cât va fi nevoie pentru reglementarea pieţei dar în etape de câte 3 luni. Deocamdată suntem 1 ianuarie până în martie inclusiv şi dacă necesitatea va exista e va fi extinsă”, a mai spus Constantin.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#plafonare preturi, #RCA, #plafonare RCA , #guvern