Guvernul extinde măsurile de protecție a populației după scumpirea energiei și gazelor. Anunțul lui Nicolae Ciucă

Joi, 01 Septembrie 2022, ora 18:36 5931 citiri
Premierul Nicolae Ciucă FOTO Facebook / Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi, 1 septembrie, în debutul şedinţei de guvern, că prin modificările propuse la OUG 27/2022 Guvernul vrea să consolideze şi să extindă măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei faţă de creşterile de preţ înregistrate la energie şi gaze naturale.

”Practic, prin modificările pe care le vom aduce Ordonanţei de Guvern nr. 27, nu facem altceva decât să consolidăm şi să extindem măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei de creşterile la preţul energiei şi gazelor naturale. Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi, am extins şi perioada de valabilitate a acestei ordonanţe. Practic, am prelungit cu un an şi va fi valabilă până la data de 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare/ compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens şi de asemenea am luat măsuri pentru a ne asigura că piaţa internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale şi, desigur, avem funcţionale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna”, a spus Nicolae Ciucă.

El a adăugat că prin măsurile luate va fi descurajat comportamentul speculativ din piaţa energiei şi gazelor naturale.

”Totodată, suntem pregătiţi ca în funcţie de deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre şi să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene”, a mai spus el.

Şeful Guvernului a menţionat că întârzierea şedinţei cu aproape trei ore faţă de programul anunţat iniţial a fost determinată de procedurile de avizare.

”Deşi am întârziat aproximativ trei ore şedinţa de guvern, doresc să menţionez că această întârziere este din cauza procedurilor tehnice de avizare. A trebuit să avem îndeplinite toate procedurile pe parcursul de avizare la fiecare minister care a avizat proiectul de ordonanţă de urgenţă. Şi, desigur, am considerat că este important să avem toate elementele de conţinut clare, fără să fie nevoie să revenim pe ordonanţă”, a precizat Nicolae Ciucă.

Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Proiectul prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrică ce depăşeste 255 KWh/lună, preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com