Prima piscină cu valuri din România, în care Regele Mihai a învățat să înoate, este în paragină. Ce ar putea face statul pentru bazinul Lido FOTO VIDEO

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 22:28
9480 citiri
Prima piscină cu valuri din România, în care Regele Mihai a învățat să înoate, este în paragină. Ce ar putea face statul pentru bazinul Lido FOTO VIDEO
Bazinul Lido FOTO Captură Facebook/ ARCEN

Piscina Lido din București, aflată pe Bulevardul Magheru, în inima Bucureștiului, și considerată o bijuterie pe vremuri, a ajuns o ruină în prezent.

Deținută de proprietari privați, prima piscină cu valuri din România nu mai seamănă deloc cu ce era odată. Bazinul a crăpat, iar pe acolo se mai văd doar gunoaie și vegetație.

Bazinul Lido făcea parte din Palatul Lido, denumite de regimul comunist “Hotelul Lido”. Clădirea a fost inaugurată în vara anului 1930, și era apreciat pentru elementele art-deco.

În același an, acolo a învățat să înoate chiar și Regele Mihai.

Într-un interviu pentru Ziare.com, Alberto Groşescu, directorul executiv al Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate, a explicat cum a apărut faimoasa piscină.

„Piscina Lido, o parte componentă din ansamblul care avea legătură cu Hotelul Lido, hotel care a fost ridicat în anii 30, o prezență cu numeroase influențe art-deco de pe Bulevardul Magheru, bulevard care a fost un avanpost al arhitecturii moderniste la nivel european. Din păcate, în prezent, vorbim despre o serie de clădiri, mare parte dintre ele monumente istorice, toate fiind incluse și într-un ansamblu de arhitectură, deci mai multe regimuri de protecție, dar care astăzi se află într-o stare nu prea bună”, a declarat Alberto Groşescu, director executiv ARCEN.

În acei ani, era greu să găsești un loc la piscină. Clienții chiar erau anunțați să-și rezerve mese din timp, mai ales că atmosfera era întreținută de orchestra de jazz Bachman, venită direct de la Budapesta și cea a lui Johnny Morris și Elly Romann. „Dată fiind afluența din fiecare zi, publicul e rugat să-și reție mese din vreme la Bazinul ”Lido” cu valuri maritime”, scria pe afișele de acolo.

Toată lumea a fost uimită de piscină și voia să meargă acolo. „Deși deschis numai de câteva zile, grandiosul Bazin cu valuri maritime a găsit cea mai entuziastă primire din partea publicului bucureștean și a străinilor veniți prin Capitală. Sforțările făcute de organizatori de a înzestra metropola României cu un institut de mare utilitate și un monument de o reală frumusețe arhitectonică au fost recompensate prin entuziasmul pe care publicul îl arată”, se arăta într-un pasaj din ”Realitatea Ilustrată”.

În prezent, piscina este deținută de doi proprietari. Acolo nu s-au făcut deloc investiții.

„Piscina Lido, astăzi împărțită între doi proprietari, a fost primul bazin cu valuri artificiale din România la momentul respectiv, în 1930, când a fost inaugurată. A fost un punct de atracție pentru bucureșteni în perioada interbelică, era un loc unde exista un restaurant, era o orchestră, era o alternativă pentru bucureștenii care nu plecau din oraș pe timpul verii. Este și locul în care a învățat să înoate Regele Mihai. Atunci, marele voievod de Alba Iulia, sunt foarte multe fotografii din perioada anilor 30 cu Regele Mihai”, spune Alberto Groşescu.

Voevodul Mihai la Piscina Lido. FOTO Realitatea Ilustrata, ARCEN

Alberto Groşescu spune că a reușit să vadă starea deplorabilă în care se află piscina.

„După 1990 piscina a fost cumva abandonată, nu mai este folosită, foarte multă vegetație și sunt foarte mule gunoaie în incinta spațiului. Am reușit să văd lucrurile acestea de pe unul dintre acoperișurile din apropiere. Vorbim despre un obiectiv foarte important care a funcționat inclusiv în perioada comunistă.

Pentru proprietari și pentru oraș e o foarte mare șansă, chiar dacă nu se află într-o situație mult prea bună, vorbim despre posibilitatea unui bulevard-autostradă din centrul unei capitale europene, un bulevard care are 3-4 benzi pe sens, unde se circulă cu foarte mare viteză, unde oamenii merg grăbiți, un bulevard care, de fapt, nu este activat, din punct de vedere comercial și social este mort în centrul orașului. O astfel de destinație care a funcționat în trecut are putea să fie un punct important în ceea ce privește regenerarea acestei bucăți din centrul orașului”, a adăugat directorul ARCEN.

Cum nu este monument istoric, statul nu se poate implica prea mult în restaurarea Piscinei Lido. Însă, dacă ar fi readusă la viață, ar însemna o „revitalizare” a bulevardului pe care se află.

„Atât piscina, cât și bazinul, pentru că vorbim despre un întreg imobil care se pare că a fost împărțit, nu este monument istoric, deci nu există neapărat o obligativitate (din partea statului n.r.). Evident sunt foarte multe constrângeri pentru că se află în aria de protecție a unor monumente istorice și în același timp într-un ansamblu de arhitectură protejat și într-o zonă construită protejată. Statul...e mai greu să se implice. Se poate implica cumva prin regulamentele de urbanism, dar având în vedere o lentoare din ultimii 20-30 de ani a modului în care s-au făcut regulamentele de urbanism și codul patrimoniului la care se lucrează de mulți ani de zile, șansele sunt destul de mici.

Poate doar cu voința proprietarilor poate fi statul potrivit prin programele pe care le are. Programe care trebuie să menționăm că sunt destul de reduse. Mă refer la programul național de restaurare sau la nivel local, programul municipal de restaurare, care e un mecanism de finanțare pentru monumente istorice, aici nu e cazul, și pentru imobile din zone construite protejate, dar care încă nu este funcțional și care este în discuție la nivelul Primăriei Municipiului București”, spune Alberto Groşescu

Hotelul Lido a fost renovat si redeschis, piscina este, însă, o ruină. Hotel Lido este deținut de un afacerist important din România și funcționează.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#piscina, #lido, #Regele Mihai, #ARCEN, #Monumente, #monumente istorice Bucuresti, #Bucuresti , #Bucuresti