Vama declanșează operațiunea „Pinocchio”. Sunt vizați comercianții cei mai solicitați în luna cadourilor

Duminica, 26 Noiembrie 2023, ora 14:28
2591 citiri
Vama declanșează operațiunea „Pinocchio”. Sunt vizați comercianții cei mai solicitați în luna cadourilor
Comercianții de jucării vizați de ample controale ale Autorității Vamale FOTO Unsplash

Autoritatea Vamală Română anunţă că va derula în luna decembrie operaţiunea „Pinocchio”, care vizează controale extinse privind traficul de jucării contrafăcute. Potrivit instituţiei, la final de an se importă mai mult de o treime din mărfurile contrafăcute care tranzitează România sau sunt destinate pieţei interne, pentru a fi comercializate în „luna cadourilor”.

În primele zece luni ale acestui an au fost reţinute un sfert de milion de jucării susceptibile de contrafacere, de trei ori mai multe comparativ cu perioada similară din 2022, precizează autoritatea.

”Autoritatea Vamală Română va derula în luna decembrie operaţiunea „Pinocchio”, care vizează controale extinse privind traficul de jucării contrafăcute. Lucrătorii Autorităţii Vamale Române vor desfăşura în luna decembrie ample controale pe segmentul importurilor de jucării, concentrându-se în principal pe identificarea produselor susceptibile de contrafacere, într-o perioadă a anului în care traficul acestor mărfuri creşte exponenţial”, anunţă autoritatea.

Din datele de la nivelul anilor precedenţi s-a constatat că la final de an se importă mai mult de o treime din mărfurile contrafăcute care tranzitează România sau sunt destinate pieţei interne, pentru a fi comercializate în „luna cadourilor”.

„Cifrele din primele zece luni ale anului sunt îngrijorătoare, şi arată o triplare a bunurilor contrafăcute care au fost reţinute în Vamă. Am decis ca în luna cadourilor să avem un program dedicat pe acest segment, să facem controale tematice exhaustive”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

Din datele centralizate de la direcţiile regionalele vamale a rezultat că în primele zece luni ale acestui an au fost reţinute un sfert de milion de jucării susceptibile de contrafacere, de trei ori mai multe comparativ cu perioada similară din 2022.

Operaţiunea “Pinocchio” vizează mărfurile din toate birourile vamale de frontieră, dar verificările se vor concentra pe porţile de intrare ale mărfurilor din China şi Turcia, unde au fost identificate de-a lungul timpului cele mai multe produse contrafăcute.

„Să nu se înţeleagă greşit, aici nu vorbim despre toate jucăriile din China sau Turcia, ci doar de produsele care copiază integral branduri mai mult sau mai puţin consacrate, jucăriile care sunt nişte falsuri.”, a precizat preşedintele AVR.

Chiar dacă sunt valorificate deseori la preţuri sub cele ale produselor originale, jucăriile contrafăcute dezamăgesc în primul rând prin calitatea inferioară şi nerespectarea standardelor de calitate şi siguranţă, punând deseori în pericol sănătatea copiilor.

„La nivel financiar, prejudiciul nu se regăseşte doar în contabilitatea firmelor care comercializează produsele originale, ci şi în bugetul de stat, pentru că la finalul unui lanţ de comercializare a acestor produse falsificate sunt de multe ori persoane sau firme care fac evaziune, vând la negru”, a completat Cupă.

De-a lungul vremii, Autoritatea Vamală Română a derulat acţiuni comune cu vămile din celelalte state europene, întrucât s-a constatat că o parte din jucăriile contrafăcute care sunt aduse pe teritoriul României sunt destinate tranzitului către statele din vest, unde marjele de profit sunt mult mai înalte.

Anunţarea operaţiunii „Pinocchio” face parte din eforturile de prevenţie derulate de AVR, care urmăreşte astfel să descurajeze cel puţin o parte dintre firmele care intenţionau să introducă în spaţiul comercial intern produse contrafăcute.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Pinocchio, #vama, #jucarii, #jucarii contrafacute , #stiri afaceri