Cristian Ghinea, clarificări despre modificările la Pilonul II de pensii: ”Plata nu se va face eșalonat, pe mai mulți ani”

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 21:04
4024 citiri
Cristian Ghinea, clarificări despre modificările la Pilonul II de pensii: ”Plata nu se va face eșalonat, pe mai mulți ani”
Fostul ministru USR a negociat PNRR cu Comisia Europeană FOTO Facebook / Cristian Ghinea

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene care a negociat cu C.E. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunțat miercuri, 12 ianuarie, că în acest mecanism nu există prevederea conform căreia plata pensiilor din Pilonul II se va face eşalonat, pe mai mulţi ani.

Ghinea a precizat că a existat o propunere în acest sens, dar în final nu a fost inclusă în PNRR.

”Nu este această prevedere în PNRR, au fost discuţii să fie. Am făcut multe consultări cu instituţii şi mediul privat, a venit un pachet pe Pilonul II şi asta a picat. Oricine poate să verifice, să caute jaloanele care ţin de pensii”, a spus fostul ministru miercuri seară, la Profit TV.

Ghinea a arătat că sunt patru puncte prevăzute în PNRR referitoare la Pilonul II: ca fondurile de pensii să nu mai ţină evidenţa pe hârtie, adică digitalizarea fondurilor de pensii, diversificarea investiţiilor, faptul că pot investi şi în alte domenii decât prevedea legea iniţial, independenţa fondurilor de pensii şi creşterea contribuţiei.

În privinţa acestei creşteri, fostul ministru a arătat că nu a pus o cifră de creştere, pentru că trebuie să fie decizia guvernului.

”Noi trebuia să fim de mult la 6,5, de pe vremea Guvernului Boc a existat un caledar de creştere, care nu s-a respectat, aceşti bani au fost furaţi. (..) Pilonul II nu este sustenabil, trebuia să fie soluţia pentru cei care ies la pensie peste 10, 15 ani, dar statul fură din aceşti bani. Se înceracă plasarea şi altor chichiţe din sistem în PNRR”, a adăugat Ghinea.

Potrivit acestuia, ”PNRR este un fel de marotă, în care toată lumea dă vina pe el.”

”Noi avem obigaţia ca în acest trimestru să avem un proiect pe Pilonul II, cu cele patru puncte, care sunt decente”, a mai afirmat fostul ministru USR.

Guvernul a avut pe agenda de miercuri situaţia implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii, una dintre ţintele asumate pentru primul trimestru din acest an fiind ”intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II”.

Surse din piaţă au precizat marţi pentru HotNews.ro că aici intră şi adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care ar prevede ca plăţile să se facă în tranşe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situaţii întemeiate.

Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 18 martie, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită,...
Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează un randament mediu de circa 16% pe 8 martie 2024 raportat la aceeaşi perioadă a anului precedent, cu mult peste inflaţia de 7,2%,...
#pilonul II, #pensii, #Cristian Ghinea, #contributie pensii, #USR, #PNRR , #stiri Cristian Ghinea