Cum ajung politicienii penali influenceri în spatele gratiilor. Piedone pe Facebook: ”Mi-e dor sa urc de nebun pe schelele blocurilor”

Luni, 23 Mai 2022, ora 21:50
7113 citiri
Cum ajung politicienii penali influenceri în spatele gratiilor. Piedone pe Facebook: ”Mi-e dor sa urc de nebun pe schelele blocurilor”
Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 FOTO: Facebook / Cristian Popescu Piedone

Politicienii și-au făcut un obicei de a-și posta realizările pe rețelele de socializare. Au învățat că șocial-media le aduce capital de imagine, atrage simpatii și chiar poate pune presiune pe justiție chiar dacă de regulă nu schimbă verdicte.

Cristian Popescu Piedone este unul dintre cei mai vizibili politicieni pe rețelele de socializare și continuă să posteze chiar și după ce a intrat după gratii, fiind condamnat la de Curtea de Apel București, pe 12 mai, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Aproape zilnic, fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei continuă să își alimenteze simpatizanții cu mesaje lacrimogene pe Facebook.

”Oameni buni, ma răsfățați cu dragoste și cu bunătate

Sunt zece zile de când n-am mai pășit prin Sector...

Mi-e dor...

Mi-e dor sa merg la pas prin cartiere... Mi-e dor sa urc de nebun pe schelele blocurilor și sa vorbesc cu oamenii care ies la ferestre. Mi-e dor sa văd bunici multumiți și copii fericiti, la joaca in părculețe... Au fost doi ani minunați împreuna și m-am atasat de comunitate... Dar, așa a fost sa fie...”, se arată în mesajul lui Piedone de duminică, 22 mai.

Avocat: ”În toate penitenciarele din România există trafic obiecte interzise”

Legea nu permite deținuților să aibă laptopuri, telefoane mobile sau orice altceva prin care ar putea comunica oricând cu exteriorul însă știm că multe astfel de obiecte interzise au fost descoperite în urma unor percheziții în penitenciare. Mulți capi de rețele infracționale își coordonează ”săgețile” din pușcărie. Sunt însă și cazuri în care infractorii ajunși după gratiii continuă să comită înșelăciuni sub nasul gardienilor. Metode ”accidentul” și ”covid”, fiind printre cele mai cunoscute.

În principiu, pe Piedone nu l-am bănui că și-ar compromite și mai mult situația postând pe rețelele de socializare de pe un divace pe care l-ar putea deține ilegal.

Astfel, am discutat cu avocatul Adrian Cuculis despre ce alte variante ar avea de a-și ține în priză admiratorii.

”În mod normal în interiorul penitenciarelor deținuții, fie că vorbim despre cei de la regim deschis regim semideschis sau regim închis, niciuna dintre aceste categorii nu beneficiază în mod legal de telefon mobil în celulă.

În schimb în toate penitenciarele din România există trafic obiecte interzise evident strecurate în interior tot de către cei din interior.

Deși condamnarea unei persoane nu presupune și interzicerea dreptului de a-și exprima opinia pe rețele de socializare, legea de executarea pedepselor impune anumite restricții când vine vorba despre accesul la dispozitive electronice sau informatice, acestea putând fi folosite în mod restrictiv și pe baza unui program bine determinat.

În cazul lui Piedone faptul că postează aproape zilnic pe rețele de socializare poate însemna că ne încadrăm într-una dintre variantele pe care le-am explicat mai sus sau din contră atunci când are dreptul la discuții telefonice poate să transmită prin intermediari care publica pe aceste rețele de socializare mesajele lui.

De luat în calcul este și faptul că avocatul persoane inculpate sau condamnat în cazul de față, are acces nestingherit și oricând la clientul său și atunci inclusiv acesta ar putea să-i ducă cuvântul mai departe cu acordul acestuia”, a explicat pentru Ziare.com avocatul Adrian Cuculis.

Ce ”comori” ascund deținuții în penitenciare

În urma unor percheziții la penitenciarele din România, polițiștii au descoperit telefoane mobile, cartele SIM, fructe fermentate, fierbătoare şi cuţite improvizate. Au fost și câteva cazuri în care au fost descoperite chiar droguri.

Cum ajung aceste obiecte în penitenciare, mai ales în unitățile de detenție de mazimă siguranță unde se presupune că paza ar fi mult mai vigilentă?

Telefoanele mobile, de exemplu, sunt introduse în închisori prin intermediul unor vizitatori, colaboratori sau angajaţi ai penitenciarelor, aparatele fiind ascunse în alimente, băuturi, pe care deținuții le primesc de la aparținători, în maşini care au acces în închisori. Mai sunt și cazuri în care obiectele interzise sunt ascunse în îmbrăcămintea sau încălţămintea proprie cu ocazia prezentării în faţa organelor judiciare sau la spitalele aparţinând Ministerului Sănătăţii

De asemenea, unele telefoane au ajuns peste gardul unității de detenție cu ajutorul dronelor, se arată în comunicări ale ANP.

Însă acestea sunt metodele clasice.

Acum câțiva ani, un preot a fost prins cu patru telefoane mobile sub sutană pe care urma să le plaseze unor deținuți pe care urma să-i spovedească.

Ce pedepse primesc cei care introduc obiecte interzise în penitenciar

POtrivit HG157/2016 REGULAMENT de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ”introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool într-un penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, în scopul folosirii lor de către deţinuţi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Dacă fapta este săvârşită de către personalul administraţiei locului de deţinere sau personalul centrelor de reţinere şi arestare preventivă, pedeapsa este închisoarea de la un an la 5 ani.

Și tentativa se pedepsește.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
USR a anunțat marți, 26 martie, că a depus plângere penală împotriva primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe care îl acuză de delapidare și abuz în serviciu. Potrivit...
#Piedone scrie facebook penitenciar, #dosarul colectiv, #Cristian Popescu Piedone, #obiecte interzise penitenciar , #justitie