Despăgubiri colosale stabilite „pe hârtie” în Dosarul Colectiv. De ce victimele nu vor vedea niciodată toți banii

Joi, 12 Mai 2022, ora 21:50
7092 citiri
Despăgubiri colosale stabilite „pe hârtie” în Dosarul Colectiv. De ce victimele nu vor vedea niciodată toți banii
O captură video din timpul intervenției la Clubul Colectiv din data de 30 octombrie 2015. FOTO: YouTube.com

Victimele din clubul Colectiv care au suferit răni grave în urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, precum și urmașii celor care au decedat, ar urma să primească daune morale de 46.037.000 euro de la patronii clubului, de la cei doi pompieri, precum și de la firma care a montat artificiile în club. Exceptați de la plata daunelor sunt fostul primar Piedone și angajatele de la Primăria Sectorului 4.

În urma tragediei din Colectiv au rămas sute de răniți care vor fi nevoiți să urmeze tratamente medicale tot restul vieții, tineri care nu vor mai putea munci niciodată deoarece le-au ars mâinile și părinți pentru care despăgubirile sunt irelevante, deoarece copiii lor au murit în data de 30 octombrie 2015.

Pentru toți ceilalți supraviețuitori însă, despăgubirile – materiale și morale – ar putea fi de un real ajutor pentru a-și putea relua viața cât mai aproape de normalitate. Pentru mulți însă, acest lucru nu se va întâmpla niciodată, deoarece au suferit arsuri atât de profunde încât nu își vor recăpăta mobilitatea nici pe cale naturală, nici pe cale chirurgicală.

Pentru ei, despăgubirile înseamnă banii din care vor plăti tot restul vieții un asistent care să îi ajute să desfășoare activități banale, la care cei sănătoși nici nu se gândesc: să ridice de pe masă o cană cu apă, să se spele pe dinți, să își lege șireturile.

Mulți dintre supraviețuitori au probleme psihice profunde – cum ar fi stări de panică – ori de câte ori ceva din realitatea înconjurătoare le amintește de acea noapte fatidică din Colectiv: marile aglomerări, metroul, gestul de a aprinde aragazul, mirosul de fum, întunericul.

Statul român – „iertat” de bani pe fond, Piedone – în apel

Victimele din dosarul Colectiv au pierdut procesul pe latură civilă încă de la fond, atunci când Tribunalul București a respins cererea de introducere în cauză a statului român ca parte responsabilă civilmente. Asta înseamnă că încă de atunci instanța a decis că despăgubirile urmau a fi plătite din buzunarele inculpaților.

În apel, singurele două instituții care au fost obligate să dea despăgubiri de 1 milion de euro sunt Primăria Sectorului 4 și ISU – Dealul Spirii.

Edilul-condamnat Cristian Popescu Piedone nu numai că a scăpat cu mai puțin de jumătate din pedeapsa de 8 ani și 6 luni la care fusese condamnat în Dosarul Colectiv, ci nu va plăti nici măcar un leu cu titlul de despăgubiri civile, în solidar cu ceilalți inculpați din dosar. Aceeași decizie a fost luată și față de funcționarii care lucrau în Primăria Sectorului 4.

Cine va plăti daune morale de peste 46 de milioane de euro

65 de morți și sute de răniți grav este bilanțul incendiului care a cuprins clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015, o tragedie care a șocat o țară întreagă și a îndoliat sute de persoane care au pierdut, atunci, membri ai familiei, colegi sau prieteni.

Pentru fiecare în parte, Curtea de Apel București a acordat daune morale sau materiale, conform actelor depuse la dosar.

Conform minutei deciziei definitive, „din buzunar” vor plăti doar patronii (Paul Gancea, Alin Anastaescu și Costin Mincu), pompierii (Antonina Radu și George Matei), pirotehniștii (Viorel Zaharia şi Marian Moise), precum și Cristian Niţă (directorul firmei de artificii).

Așadar, aceștia sunt cei pe care instanța îi va executa silit la cererea părților civile pentru o sumă totală de 46.037.000 de euro cu titlul de daune morale, la care se adaugă și daune materiale.

Iată cele mai mari despăgubiri, cu titlul de exemplu:

  • 1.000.000 de euro reprezentând daune morale către partea civilă Alban-Popescu Christian Vicente;
  • 1.000.000 de euro reprezentând daune morale către partea civilă Apostol Ionela Adriana;
  • 800.000 de euro reprezentând daune morale către partea civilă Anghel Iulian Mihai
  • 1.000.000 de euro reprezentând daune morale către partea civilă Ciocanelli Silviu-Mihail;
  • 1.000.000 de euro reprezentând daune morale şi 400.000 de euro reprezentând daune materiale către partea civilă Găluţ Ioan Andrei
  • 1.000.000 de euro reprezentând daune morale şi 260.000 de euro reprezentând daune materiale către partea civilă Haifawi Hani
  • 1.000.000 de euro reprezentând daune morale şi 89.958 lei reprezentând daune materiale către partea civilă Lupu Flavia Claudia-
  • 1.000.000 de euro reprezentând daune morale către partea civilă Morăraşu Ancuţa;
  • 1.200.000 de euro reprezentând daune morale către partea civilă Moleşag Bogdan;
  • 1.000.000 de euro reprezentând daune morale şi 25.000 de euro reprezentând daune materiale către partea civilă Marvin Nicodemus
  • 1.200.000 de euro reprezentând daune morale şi 300.000 de euro reprezentând daune materiale către partea civilă Rotariu Oana Maria

Pe ce despăgubiri se pot „baza” părțile civile

Separat, două instituții ale statului – Primăria Sectorului 4 și ISU „Dealul Spirii” – au fost obligate în solidar să plătească suma totală de 1.091.500 de euro cu titlul de daune morale catre victime. Conform deciziei, fiecărei victime i se vor plăti sume cuprinse între 1.000 de euro și 30.000 de euro din conturile acestor două instituții.

De fapt, acestea sunt sumele pe care se pot baza efectiv cei care s-au constituit părți civile în proces, urmând ca fiecare să se îndrepte în civil contra Primăriei Sectorului 4 sau către ISU „Dealul Spirii”. Dacă nu plătesc, cel mai probabil că instanța va bloca conturile acestor instituții.

Tot în mod distinct, spitalele (zeci de unități medicale) se vor îndrepta în civil împotriva inculpaților Paul Gancea, Alin Anastaescu, Costin Mincu, Antonina Radu, George Matei), Viorel Zaharia, Marian Moise și Cristian Niţă pentru recuperarea a 8.141.000 de lei cheltuieli de spitalizare.

La toate acestea se adaugă și cheltuielile de judecată plus onorariul avocaților.

Pedepse mai blânde la finalul Dosarului Colectiv

Magistrații Curții de Apel București au pronunțat joi, 12 mai, sentințele definitive în dosarul Colectiv:

  • Alin Anastasescu (patron Colectiv) - 11 ani şi 8 luni
  • Paul Gancea (patron Colectiv) - 6 ani şi 4 luni
  • Costin Mincu (patron Colectiv) - 8 ani
  • Daniela Niţă (directoarea firmei de artificii, decedată) - încetarea procesului penal
  • Cristian Niţă (director firmă artificii) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare
  • Viorel Zaharia (pirotehnist) - 6 ani şi 10 luni
  • Marian Moise – (pirotehnist) - 6 ani şi 10 luni
  • Antonina Radu (pompier) - 8 ani şi 8 luni
  • George Petrică Matei (pompier) - 8 ani şi 8 luni
  • Cristian Popescu Piedone (fost primar al PS4) - 4 ani
  • Aurelia Iofciu (fostă angajată a PS4) - achitată
  • Larisa Luminita Ganea (fostă angajată a PS4) – achitată

Ce condamnări au primit inculpații la Tribunalul București

Pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

  • Cristian Popescu-Piedone - 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  • cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • Daniela Niță, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Cronologia tragediei din Clubul Colectiv

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodbye to Gravity.

O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune.

Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club de a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați.

În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Reconstituirea incendiului, realizată de specialiștii de la INSEMEX, a pornit de la secunda zero a jocului de artificii. Efectele pirotehnice au durat 15 secunde.

  • 7 secunde mai târziu, Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity vede flacăra pe stălpul de lângă scenă şi spune 'Asta nu era în program!'. Cere un extinctor.
  • La secunda 25, flăcările au ajuns deja la tavan.
  • În mai puţin de nouă secunde, flăcările au acaparat deja în totalitate plafonul acoperit cu spumă poliuretanică şi plăci din lemn. Potrivit specialiştilor, temperatura focului a fost de aproape 1000 de grade Celsius. La secunda 35, din plafon încep să curgă picături incandescente peste oamenii care se înghesuie să iasă din club.
  • Alimentate de instalaţiile de ventilaţie, flăcările coboară în mijlocul clubului, printre spectatori. La secunda 41 a incendiului, tinerii deschid prima uşă. Flăcările sunt deja în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului.
  • 17 secunde mai târziu se deschide şi cea de-a doua uşă, iniţial blocată.
  • Alimentat de afluxul brusc de aer proaspăt, focul capătă o intensitate uriaşă.
  • La secunda 91, flăcările ucigaşe pârjolesc inclusiv containerul în care erau blocaţi zeci de tineri.
  • La secunda 105, de la un metru înălţime în sus, arde tot. Doar cei care s-au culcat la pământ supravieţuiesc.
  • Opt secunde mai târziu flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural. Au trecut 153 de secunde. Incendiul începe să se stingă singur.

Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Piedone Colectiv, #Colectiv proces, #daune morale, #daune materiale , #dosarul Colectiv
Comentarii
Poza KINTUK
KINTUK
rank 1
ISU e tot statul roman, deci tot noi platim pt incompetenta lor
Poza Snyder
Snyder
rank 5
Care sunt criteriile pentru pretul unei vieti sau suferintele