Top zece joburi ale anului 2023, pentru cei care vor să-și schimbe cariera. „Acum 10 ani nici nu existau”

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 23:54
10826 citiri
Top zece joburi ale anului 2023, pentru cei care vor să-și schimbe cariera. „Acum 10 ani nici nu existau”
În 2023 piața muncii o să fie în continuare în schimbare și angajații vor fi nevoiți să se adapteze, sunt de părere specialiștii FOTO Pixabay

În 2023 piața muncii o să fie în continuare în schimbare și angajații vor fi nevoiți să se adapteze, sunt de părere specialiștii.

Sorina Faier, expert în HR, a explicat pentru Ziare.com cum va arăta piața muncii în viitorul apropiat.

„Natura locurilor de muncă s-a schimbat de-a lungul timpului, la fel și cererea de competențe. Astăzi avem job-uri și lucrăm în domenii care până acum nici 10 ani nu existau sau erau foarte restrânse. De la an la an apar noi job-uri, altele dispar, unele se transformă tot mai mult sau sunt automatizate.

Toate acestea necesită o învățare și adaptare continuă și au un impact asupra pieței forței de muncă. Dar reprezintă totodată noi oportunități pentru companii și angajați dacă suntem pregătiți, mai ales că dezvoltarea unor job-uri ale viitorului depind mult și de performanțele unor job-uri „tradiționale””, a declarat specialistul în resurse umane Sorina Faier.

Expertul în resurse umana Sorina Faier a realizat pentru Ziare.com un top zece ale joburilor în 2023.

10 dintre cele mai solicitare joburi ale viitorului:

Data scientist

Job-urile legate de știința datelor vor continua să guverneze și în 2023. De fapt, locurile de muncă din această zonă vor continua să fie relevante până în aproximativ 2030. În acest moment există mai multe roluri și locuri de muncă diferite care intră în domeniul științei datelor. De la cele mai simple, pe care le fac începătorii, la cele mai complexe efectuate de specialiștii seniori.

Inginer în învățare automată

Potrivit LinkedIn, angajarea de ingineri în învățare automată a crescut cu peste 30% între 2019 și 2020. Cu tot mai multe companii care analizează învățarea automată ca o modalitate de a-și proteja afacerile de viitoare întreruperi, cererea de ingineri de învățare automată este încă în creștere. Va fi unul dintre principalele cele mai bune locuri de muncă în 2023.

Asistent medical

Asistența medicală de calitate este una dintre cele mai apreciate profesii în viitor. Prin urmare, job-urile în asistență medicală vor fi printre cele mai solicitate locuri de muncă. Primul pas este să obțineți o certificare și apoi să continuați să vă îmbunătățiți abilitățile.

Analist de marketing

Rolurile de analist de marketing sunt, de asemenea, o ramură a joburilor din știința datelor, dar, nefiind un profil de bază, poate fi menționat separat. Așteptările sunt ca un analist de marketing să analizeze seturi de date ale segmentelor de piață sau ale campaniilor și să le transforme în informații utilizabile. Necesită atât cunoștințe științifice, cât și perspicacitate în afaceri și este una dintre cele mai bune alegeri de pe lista celor mai bune locuri de muncă din 2023. În plus, vine cu avantajul că este un job care poate fi făcut de oriunde.

Specialist în securitatea rețelei

Știați că totalul costului anual global al criminalității informatice este estimat la peste 10 trilioane de dolari până în 2025? De asemenea, infracțiunile cibernetice au crescut cu până la 600% de la începutul pandemiei. Așadar, dacă a existat vreodată un moment pentru a te reprofila ca specialist de securitate a rețelei, acum este acel moment. Se așteaptă ca profesioniștii în securitatea rețelelor să păstreze în siguranță datele interne ale companiilor, precum și ale clienților și partenerilor acestora. Deoarece costurile provocate de o breșă de securitate sunt foarte crescute, responsabilitățile sunt mari într-un astfel de rol, dar și beneficiile financiare sunt pe măsură într-un astfel de job.

Manager de proiect

Majoritatea organizațiilor au cel puțin un birou de management de proiect (PMO), unele chiar mai mult mult de unul. Aceasta arată că managerii de proiect adaugă o valoare extraordinară unei organizații, asigurându-se că toate resursele sunt utilizate în cel mai eficient mod. Rolul unui manager de proiect îmbină mai multe aspecte, precum managementul oamenilor, managementul și rezolvarea problemelor tehnice, conducerea și planificarea. Nevoia de manageri de proiect crește odată cu noile modele de muncă hibride sau remote.

Rolurile resurselor umane

Resursele umane sunt parte integrantă a oricărei organizații începând de la sfârșitul anilor 1960. Cu toate acestea, reprezintă un domeniu care a cunoscut o creștere și transformare majoră în timpul pandemiei. Munca de la distanță și modelele hibride au schimbat complet descrierea postului profesioniștilor în resurse umane. În timp ce rolurile lor s-ar fi putut modifica, importanța rolului lor a crescut pe măsură ce forța de muncă se adaptează la noile modele de lucru.

Inginer blockchain

Sunt estimări arată că până în 2030, 85% dintre companii vor fi adoptat tehnologia blockchain. Astfel, nu va fi o mirare că domeniul ajunge pe lista cu cele mai solicitate locuri de muncă. Această tehnologie care alimentează aplicațiile bancare și criptomonede new-age are un potențial de creștere masiv în următorul deceniu deoarece cererea de resurse blockchain este mai mare decât oferta.

Digital marketer

La fel ca predecesorul său de pe această listă - tehnologia blockchain - și marketingul digital este un domeniu aflat la început, dar în continuă dezvoltare. Prin urmare, atrage tineri cu potențial de a învăța și de a crește. Înainte de pandemie, marketingul digital făcea parte din mixul de marketing pentru majoritatea companiilor. După pandemie, aproape tot marketingul este unul digital datorită rezultatelor dovedite, cum ar fi atribuirea corectă a canalelor și opțiunea de a corecta cursul în timpul unei campanii, peste canalele tradiționale de marketing. Există o mare varietate de roluri din care să alegeți și aveți și opțiunea de a lucra de oriunde.

Manager financiar

Investițiile, atât personale, cât și organizaționale, se arată a fi un sector uriaș în viitorul apropiat. Joburile de management financiar primesc o tot mai mare importanță. Se așteaptă ca un manager financiar să gestioneze portofoliul de investiții al unei companii, să investească judicios, creând astfel rezultate bune pentru companie. Necesită un profil analitic, cu nivel ridicat de cunoștințe în domeniul finanțelor.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Paradox românesc: Sute de mii de șomeri susțin că vor să lucreze, dar nu își caută de muncă. Ce mai arată datele INS
Paradox românesc: Sute de mii de șomeri susțin că vor să lucreze, dar nu își caută de muncă. Ce mai arată datele INS
Peste 200.000 de persoane inactive doreau să lucreze anul trecut, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, arată datele publicate vineri, 26 aprilie, de...
#piata muncii, #locuri de munca, #locuri de munca 2023, #sorina faier, #dorina faier expert hr, #munca, #resurse umane , #stiri sociale