Creștere substanțială a tranzacțiilor imobiliare în România. Orașul care devine cea mai mare piață regională

Miercuri, 27 Iulie 2022, ora 12:04
5053 citiri
Creștere substanțială a tranzacțiilor imobiliare în România. Orașul care devine cea mai mare piață regională
Timișoara a devenit cea mai mare piață rezidențială regională din România FOTO Unsplash

Numărul caselor și apartamentelor vândute în România în primele șase luni din acest an a

fost cu 3,4% mai mare față de rezultatul din semestrul I din 2021, în timp ce numărul

locuințelor vândute în București și Ilfov a crescut în aceeași perioadă cu 16,6%.

Timișoara a devenit cea mai mare piață rezidențială regională din România, după regiunea

București – Ilfov, depășind Cluj – Napoca atât din punct de vedere al livrărilor și proiectelor rezidențiale aflate în construcție cât și din punct de vedere al tranzacțiilor cu locuințe.

Peste 85.000 de case și apartamente vândute în România în primele 6 luni ale anului 2022

Peste 85.000 de case și apartamente au fost vândute în România în primele șase luni din acest an, în creștere cu 3,4% față de perioada similară din 2021, în timp ce numărul de locuințe vândute în București și Ilfov a crescut anual cu 16,6%, relevă un raport întocmit o companie de consultanță imobiliară din Romania pe baza statisticilor oficiale.

Cele mai multe tranzacții cu locuințe au fost încheiate în 2022 în București și împrejurimi, Timiș, Cluj, Brașov, Constanța și Iași, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Timișoara a devenit astfel a doua cea mai mare piață rezidențială regională din România, după regiunea București – Ilfov, depășind Cluj-Napoca atât din punct de vedere al livrărilor de locuințe și al proiectelor rezidențiale noi aflate în construcție cât și din punct de vedere al tranzacțiilor cu locuințe.

Aproape 5.300 de locuințe noi au fost finalizate anul trecut în Timișoara și în împrejurimi potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în timp ce în primul semestru din acest an au fost vândute aproape 5.800 de case și apartamente în Timiș, procentul majoritar al tranzacțiilor fiind încheiate în oraș și localitățile limitrofe.

În Cluj – Napoca și împrejurimi au fost finalizate puțin peste 4.100 de locuințe anul trecut, datele biroului local SVN Romania | Cluj indicând o potențială nouă reducere de livrări în acest an, până la aproximativ 3.500 de locuințe noi, un nivel de peste două ori mai redus față de vârful înregistrat în 2019, de peste 7.500 de locuințe finalizate – fapt care a contribuit la plasarea Cluj – Napoca pe treapta întâi în rândul celor mai scumpe piețe rezidențiale din țară.

Din punct de vedere al tranzacțiilor, aproximativ 5.170 de vânzări au fost încheiate în Cluj în primele șase luni din 2022, Brașovul situându-se pe următoarea poziție, cu aproximativ 5.130 de tranzacții.

”Cel mai bun an din istorie”

”Piața rezidențială a înregistrat rezultate bune în primele șase luni din acest an, cu creșteri de tranzacții, care sunt raportate la 2021, cel mai bun an din istorie. Pe de o parte, este vorba de livrările de locuințe noi iar pe de altă parte vorbim de tranzacții încheiate pe piața liberă, indiferent de anul de finalizare, cererea fiind una solvabilă, într-un context în care creșterile salariale se apropie de 13% la nivel național în ultimul an. Temerile privind evoluțiile macroeconomice și geopolitice din următoarea perioadă precum și reducerea gradului de accesibilitate a accesării unui credit ipotecar, ca urmare a creșterilor accelerate de dobânzi, reprezintă principalele dificultăți întâlnite în acest moment”, afirmă Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Clasamentul celor mai mari piețe rezidențiale regionale din România, după București-Ilfov, Timișoara și Cluj - Napoca, este completat de Constanța și Brașov, ambele cu aproximativ 2.800 de livrări, Sibiu și Iașl fiind celelalte două regiuni în care se livrează anual peste 2.000 de noi apartamente și case.

Orașul reședință de județ în care s-au finalizat cele mai puține locuințe noi în 2021 a fost Reșița, cu cinci finalizări potrivit datelor INS, urmat de Miercurea Ciuc, Giurgiu, Slobozia și Alexandria, fiecare cu mai puțin de 50 de locuințe finalizate.

Datele arată că peste 27.000 de noi locuințe se aflau la începutul acestui an în construcție în București și împrejurimi, acesta fiind cel mai mare volum din istoria recentă. Numărul caselor și apartamentelor finalizate în București și Ilfov în primul trimestru din 2022 a crescut cu 43% față de perioada similară din 2021.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#piata imobiliara, #imobiliare, #tranzactii imobiliare , #piata imobiliara