Piața imobiliară în preludiul crizei economice: ”Pentru mulți români, e ultimul tren pe care îl iau”

Joi, 04 August 2022, ora 03:25
60613 citiri
Piața imobiliară în preludiul crizei economice: ”Pentru mulți români, e ultimul tren pe care îl iau”
Prețurile imobilelor sunt mari pentru că există doritori să cumpere FOTO: Pixabay.com

Anunțul recesiunii în care inevitabil vom intra ar fi trebuit să-i facă pe oameni mai prevăzători cu banii lor. Specialiștii recomandă ”să stăm pe cash”, să strângem cât de mult putem pentru zilele grele ce vor urma. La cum stau în realitate lucrurile, ar putea părea că țara noastră va fi ocolită de criză.

Românii fac exact invers de ceea ce ar trebui să facă: se îndatorează la bănci să-și cumpere case, mașini, electrocasnice iar piața imobiliară pare într-o continuă dezvoltare, cu prețuri absurd de mari la apartamente, pentru facilitățile pe care le oferă.

Și nu vorbim numai despre construcțiile noi care, în principiu ar trebui să respecte niște norme energetice. Și apartamentele vechi, racordate la rețele de termoficare șubrede care cel mai probabil îi vor lăsa pe oameni în frig la iarnă, sunt foarte mari.

Adrian Negrescu: ”Este ultimul tren pe care îl iau”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce au românii un astfel de comportament ca și cum ar vrea să-și cheltuie toți banii înainte de criză.

”Pentru mulți dintre români, achizițiile din această perioadă, contractarea de credit reprezintă de fapt un ultim tren pe care îl iau pentru a-și rezolva niște probleme, să-și cumpere ceva, de teamă că prețurile vor continua să crească, iar veniturile lor vor continua să scadă pe fondul inflației galopante în care ne aflăm.

Este una dintre trăirile oarecum normale, de așteptat. De fiecare dată când se anunță o criză și apar primii muguri ai acesteia, comportamentul consumatorilor capătă asemenea valențe. Adică este un iureș al cheltuirilor, al rezolvărilor problemelor, de regulă financiare, pe o perioadă foarte, foarte scurtă de timp.

Așa am avut un prim trimestru de creștere economică când oamenii și-au scos din bănci aproape aproape 2,5 miliarde de euro și și-au cumpărat vacanțe și tot ceea ce nu au putut să-și cumpere în pandemie, iar acum băncile au ajuns să sufere de lipsă de lichiditate. Nu mai sunt atât de mulți bani în sistemul bancar pentru că oamenii au încercat să investească de teama inflației în cât mai multe lucruri”, a explicat Adrian Negrescu.

Expertul este de părere că această situația nu va dura foarte mult.

”Este un fenomen care se va estompa pe măsură ce vom intra în această recesiune inevitabilă pentru România. Este o recesiune pe care o vom resimți puțin diferit față de precedenta criză financiară din 2010, pentru că de această dată va fi o criză a puterii de cumpărare. Va fi o austeritate autoimpusă de fiecare dintre noi, fie că este vorba de consumul de energie: gaze, electricitate, fie că este vorba de consumul de bunuri alimentare, de servicii, de vacanțe. De ce? Pentru că inflația care va continua să crească și va ajunge undeva la 20% în cea mai gravă situație, va continua să erodeze puterea de cumpărare”, a mai spus Negrescu.

De ce nu scad prețurile la imobiliare

Și dacă toată lumea se aștepta ca odată cu anunțul crizei economice vor scădea prețurile la imobiliare, realitatea din teren arată cu totul diferit. Apartamentele costă la fel ca în boom-ul imobiliar și dezvoltatorii nu duc lipsă de cumpărători.

”Prețurile la imobiliare trebuie văzute din prisma cererii”, a explicat Adrian Negrescu.

”Oamenii pleacă din mediul rural sau din orașele unde nu au joburi și vin spre marile orașe acolo unde încearcă să câștige mai bine. Astfel, au nevoie de o casă, au nevoie să schimbe practic modul în care au trăit până acum. Există în continuare o cerere mai mare decât oferta, mai ales în București și în celelalte mari orașe, acolo unde și dezvoltatorii continuă să speculeze pe preț această dorință a oamenilor de a se muta mai aproape de joburile mai bine plătite”, a spus specialistul.

Dar pe măsură ce vom înainta în recesiune, prețul pe piața imobiliară va scădea.

”Probabil că această cerere se va estompa din ianuarie 2023 odată cu plafonarea practic a prețurilor ca urmare a creșterii TVA la 19%.

Practic, dezvoltatorii nu-și vor putea permite să vândă un apartament cu două camere cu mai mult de 120.000 de euro în condițiile în care astfel clientul va trebui să plătească și TVA de 19%, motiv pentru care cel puțin din punctul de vedere al ritmului de creștere vom vedea o temperare a pieței”, a punctat Adrian Negrescu.

Apartamente vechi, la prețuri de locuințe noi

Și nu numai apartamentele noi sunt la mare căutare. Cele vechi costă exagerat de mult, deși marile probleme cu termoficarea, din București cel puțin ar trebui să le dea de gândit cumpărătorilor când vor să facă o astfel de achiziție.

”Pe de altă parte, avem piața apartamentelor vechi unde nu există niciun motiv, în momentul de față ca prețurile să crească, mai ales pentru apartamentele racordate la sistemele centralizate de încălzire, acolo unde iarna va dovedi că nu mai este rentabil că nu mai este rentabil să cumperi o locuință veche racordată la RADET, de exemplu, în București, unde facturile vor fi duble față de cele de anul trecut.

Astfel, cei care vor să-și cumpere o locuință trebuie în primul rând să se uite la costurile care țin de energie, de gaze, de termoficare, să se uite dacă prețul pe care îl plătesc, reflectă calitatea serviciilor din zona respectivă. Da, în continuare pot cumpăra cu 40.000 de euro în București dar ”în câmp”, cu fosă septică, cu apă din izvoare subterane, așa că mare atenție din capcanele din sectorul imobiliar”, a mai spus Adrian Negrescu.

De ce prețurile la imobiliare sunt în continuare mari, în toată Europa

Această situație nu este numai în România. Și în Europa prețurile la imobiliare sunt mari.

”Prețurile la imobiliare, cel puțin în Europa, continuă să crească pe măsură ce cresc prețurile la materialele de construcții mai ales la imobilele noi. În cazul celor vechi se vede o stagnare atât în Europa, cât și în America. De ce? pentru că atât dezvoltatorii cât și vânzătorii de imobiliare obișnuiți și-au dat seama că dacă puterea de cumpărare scade foarte tare ar putea rămâne cu locuințele nevândute.

Iarna acestui an va duce cel mai probabil la o stagnare pe piața imobiliară a dinamicii prețurilor, iar 2023 probabil va aduce pe unele segmente, cum ar fi apartamentele vechi, racordate la rețeaua publică de termoficare, cele situate în zone mai puțin accesibile, am putea vedea scăderi între 10-15, poate chiar 20% ale prețurilor de către dezvoltatori, în tentativa de a recupera niște bani din piață”, a mai spus Adrian Negrescu.

Expertul a mai arătat că mai mult de 60% dintre dezvoltatorii imobiliari din România sunt angrenați în credite care au crescut cu 60-70% din prisma ratelor, ”astfel că și ei încearcă să vândă cu orice preț astfel încât să aibă cu ce să plătească ratele către bănci”.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#piata imobiliara Romania, #preturi apartamente noi, #preturi apartamente vechi, #criza economica, #imobiliare Europa , #vanzari imobiliare