Schimbare seismică pe piața din Occident: Doi furnizori de combustibil intră puternic în Europa după renunțarea la Rusia

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 03:45
40608 citiri
Schimbare seismică pe piața din Occident: Doi furnizori de combustibil intră puternic în Europa după renunțarea la Rusia
UE scapă de dependența de Rusia dar este invadată de combustibil din Asia si Orientul Mijlociu FOTO: WEF

Războiul lui Putin din Ucraina a bulversat total piețele internaționale de energie din toată lumea, dar în special pe cele din Europa, după ce s-a renunțat la dependența de Rusia.

Astfel, s-a produs o adevărată schimbare seismică pe bătrânul continent în legătură cu aprovizionarea cu combustibili precum benzina și motorina, care s-a mutat în Asia și Orientul Mijlociu.

Pe măsură ce Europa și SUA încearcă să-și reducă dependența de produsele petroliere rusești, ele se confruntă cu o penurie de aprovizionare acasă. Acest lucru deschide oportunități pentru mega-rafinăriile din locuri precum China și Kuweit, pentru a inunda piața cu combustibil, potrivit Bloomberg.

„Întorcând spatele produselor petroliere rusești, Europa (care va interzice importurile de produse rafinate din petrol din Rusia din 5 februarie 2023 - n.a.) și SUA își măresc dependența de barilii aduși de la distanțe lungi din Orientul Mijlociu și Asia”, a declarat Eugene Lindell, șeful de produse rafinate ale firmei de consultanță industrială FGE, cu sediul la Londra, Marea Britanie.

Pierderi masive ale economiei Rusiei, care se prăbușește. Dovezile ies la iveală, confirmând dezastrul lui Putin

Invazia Rusiei creează o disparitate mai mare între cele două regiuni, după ce națiunile occidentale au redus semnificativ capacitatea de rafinare în ultimii ani, în timp ce cealaltă parte a lumii s-a extins.

Piețele occidentale, inclusiv America și Europa, au închis o capacitate netă de rafinare de 2,4 milioane de barili pe zi în ultimii trei ani, în timp ce Orientul Mijlociu și Asia au adăugat 2,5 milioane de barili, potrivit FGE.

Se așteaptă ca acest decalaj să se lărgească. Aproximativ 8 milioane de barili pe zi de noi capacități de rafinare urmează să intre în funcțiune în următorii trei ani, Asia adăugând cel mai mult și Europa cel mai puțin, potrivit estimărilor Rystad Energy.

„Vom vedea Asia și Orientul Mijlociu devenind din ce în ce mai mult furnizorii de combustibil ai lumii”, a declarat Mukesh Sahdev, șeful Rystad. Fluxurile est-vest de produse de rafinărie „vor deveni mai structurale”, a adăugat el.

Lovitură dură pentru regimul lui Putin: Un gigant tehnologic rus pleacă din Rusia

Schimbarea seismică în industria globală de rafinare a fost grăbită în timpul pandemiei, când fabricile mai vechi au fost închise, deoarece blocajele globale au decimat cererea de petrol. China a construit de atunci rafinării mai mari și mai sofisticate pentru a satisface nevoia tot mai mare de petrol a națiunii, în timp ce SUA și Europa s-au concentrat pe tranziția de la combustibilii fosili.

Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare ale națiunilor occidentale asupra aprovizionării sale cu combustibili de la Moscova, au luat prin surprindere piețele globale de energie, preocupările legate de securitatea combustibilului fiind acum în centrul atenției pentru națiunile fără capacitate suficientă de rafinare. În acest climat, orice întrerupere a rafinăriilor ca urmare a grevelor lucrătorilor sau a închiderilor neașteptate vor fi resimțite și mai puternic pe piețe.

Occidentul simte tensiunea de a avea mai puține rafinării. Stocurile de motorină din nord-vestul Europei sunt în scădere și vor atinge cel mai scăzut nivel la începutul primăverii, potrivit unei prognoze a Wood Mackenzie Ltd., deoarece Uniunea Europeană încearcă să reducă importurile maritime de combustibil rusesc din 5 februarie 2023.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#piata energie UE, #combustibil benzina motorina, #piata europeana energie, #benzina motorina, #Rusia petrol UE, #sanctiuni Rusia UE , #stiri economice