PFA-ul nu mai este rentabil fiscal nici pentru cei cu venituri mici. Cum urmează Guvernul să reducă norma de venit pentru sectorul IT

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 03:40
11197 citiri
PFA-ul nu mai este rentabil fiscal nici pentru cei cu venituri mici. Cum urmează Guvernul să reducă norma de venit pentru sectorul IT
PFA-ul în sistem real nu mai este o formă avantajoasă de impozitare indiferent de cuantumul veniturilor FOTO / Pixabay

Schimbările referitoare la CASS-ul datorat pentru veniturile independente, introduse prin Legea 296/2023, se vor aplica începând cu veniturile aferente anului 2024, deși efectele se vor vedea prima oară la termenul din 25 mai 2025.

Două elemente-cheie ale acestor măsuri, printre care un ordin de Guvern propus recent, urmează să facă organizarea juridică pentru persoane fizice autorizate (PFA) în domeniul IT să nu mai fie rentabile fiscal odată cu obligația de plată a CASS sub pragul de șase salarii minime brute pe țară sau dacă se află în pierdere, pe lângă eliminarea codurilor CAEN care permiteau programatorilor să factureze contribuții sociale la normă de venit.

Norma de venit nu va mai fi o cale de optimizare fiscală pentru sectorul IT

Anul 2023 a debutat cu o schimbare majoră în cadrul legislației fiscale din România, cu o reducere semnificativă a plafonului pentru impozitarea la normă de venit, de la 100.000 euro la 25.000 euro. Astfel, persoanele fizice autorizate (PFA) care au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei a 25.000 euro în anul fiscal precedent vor fi obligate să adopte sistemul real de impozitare în anul fiscal următor, potrivit unui proiect pentru modificarea Ordinului ministrului Finanțelor nr. 925 din 23 iunie 2017 privind aprobarea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activităţi desfăşurate de contribuabilii care realizează venituri din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Ministerul de Finanțe a propus pe 27 noiembrie 2023 proiectul de ordin care exclude codurile CAEN de IT 6202 și 6203 din lista activităților eligibile pentru impozitare la normă de venit. Prin urmare, începând cu 2024, toți specialiștii din domeniul IT vor fi supuși impozitării în sistem real, indiferent de nivelul venitului.

Această schimbare în sistemul de impozitare marchează o tranziție importantă pentru modul de funcționare al PFA-urilor. Impozitarea la normă de venit implică stabilirea unui plafon anual de încasări pentru calculul taxelor, fără a ține cont de cheltuieli, deoarece baza de impozitare este determinată de normă, nu de venitul net. Pe de altă parte, impozitarea în sistem real se bazează pe venitul net anual, raportând taxele la diferența dintre încasări totale și cheltuieli deductibile.

În ceea ce privește impozitul pe venit, acesta este de 10% atât pentru veniturile în sistem real, cât și pentru cele la normă de venit. În plus, PFA-urile trebuie să contribuie cu 25% la pensie, procent calculat în funcție de plafoanele de 12 și 24 de salarii minime. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este de 10% din venitul net sau norma de venit, cu unele excepții:

  • Pentru venituri anuale sub 6 salarii minime (19.800 lei), contribuția la sănătate este de 1.980 lei. Excepții există pentru PFA-urile care au contract de muncă în paralel, studenți și persoane cu handicap.
  • Pentru venituri peste 60 salarii minime (198.000 lei), contribuția este plafonată la 19.800 lei pe an.

Procesul de schimbare a sistemului de impozitare începe cu depunerea declarației unice până pe 25 mai 2024, afectând veniturile din 2024, cu taxele pentru 2023 plătindu-se pe baza declarației unice estimative din 2023. Un PFA care trece la sistem real va putea înregistra cheltuieli deductibile, reducând astfel baza de impozitare. Bonurile sau facturile trebuie să conțină datele PFA-ului pentru a fi considerate deductibile.

Adăugarea plății CASS pentru toate pragurile de venituri

Propunerea guvernului se suprapune pe măsurile luate deja prin Legea nr. 296/2023, care presupune obligația de a plăti CASS inclusiv în situațiile în care PFA-urile au venituri sub pragul de șase salarii minime brute pe țară sau au pierdere. Însă CASS nu va fi proporțională cu veniturile obținute, ci va fi ca pentru șase salarii minime brute pe țară.

Începând cu anul viitor, impozitarea la normă de venit implică stabilirea unui plafon anual de încasări pentru calculul taxelor, fără a lua în calcul cheltuielile, întrucât baza de impozitare este determinată de normă. În contrast, sistemul real de impozitare se bazează pe venitul net anual, calculând taxele pe diferența dintre totalul încasărilor și cheltuielile deductibile.

PFA-urile vor datora contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cota de 10% din plafon, după cum urmează:

  • Venituri sub șase salarii: 10% aplicat la plafonul de minim șase salarii minime.
  • Venituri între șase și 60 de salarii: 10% aplicat la venitul efectiv realizat.
  • Venituri peste 60 de salarii: 10% aplicat la plafonul de 60 de salarii minime.

Astfel, PFA-urile cu venituri sub șase salarii minime vor plăti o contribuție minimă de 10% din acest plafon. O excepție notabilă este pentru aceia care plătesc deja contribuția la sănătate pentru alte venituri la nivelul de minim șase salarii; în acest caz, vor achita doar 10% din venitul efectiv realizat și nu din plafonul de șase salarii.

„PFA-ul în sistem real nu mai este o formă avantajoasă de impozitare indiferent de cuantumul veniturilor. Nu este avantajoasă pentru cei cu venituri mici, deoarece aceștia vor plăti 10% contribuție la sănătate, la plafonul de șase salarii, indiferent de veniturile realizate. Nu este avantajoasă nici pentru cei cu venituri medii, deoarece aceștia vor plăti CASS la un plafon de 60 de salarii minime. Adică o contribuție la sănătate de aproximativ 19.800 lei/an”, explică expertul contabil Luiza Daneliuc, potrivit unui material citat de avocatnet.ro.

Un avantaj fiscal care se profilează pentru freelanceri este faptul că CASS devine cheltuială deductibilă pentru PFA-uri, diminuându-se direct prin declarația unică. Aceeași regulă se aplică și pentru contribuția la fondul de pensii.

Pentru veniturile independente, persoanele fizice datorează impozit pe venit (10%), contribuții pentru pensii (25%) și sănătate (10%).

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#PFA calcul impozit, #PFA, #cod CAEN firme, #cass, #CASS CAS, #impozitare salarii, #persoana fizica autorizata, #persoana fizica autorizata legislatie , #impozit venit