Petru Filip: Raportul MCV e atipic; e prima data cand are o componenta politica puternica

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 19:44
2814 citiri
Petru Filip: Raportul MCV e atipic; e prima data cand are o componenta politica puternica
Foto: oradeapress.ro

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Petru Filip, a afirmat, sambata, ca ultimul raport MCV este unul "atipic", deoarece este pentru prima data cand in continutul raportului se regaseste o componenta politica "puternica", catalogand acest fapt drept "putin nepotrivit".

"Raportul recent al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este atipic. Este pentru prima data cand in continutul raportului se regaseste o componenta politica puternica, desi MCV monitorizeaza indeplinirea unor obiective legate de reforma sistemului judiciar si urmareste evolutia luptei impotriva coruptiei", a precizat senatorul, intr-un comunicat de presa.

Petru Filip a mai spus ca "din 2007 si pana in prezent, Romania a facut eforturi importante, pe care le-a considerat normale, atat de natura politica, cat si de natura tehnica pentru a proteja statul de drept, pentru a garanta independenta justitiei si pentru a mentine ordinea constitutionala".

"MCV nu a fost vazut niciodata ca o povara, ba din contra, el a fost perceput ca un instrument de incurajare a reformelor in domeniul judiciar si al luptei impotriva coruptiei", a completat el.

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat a mai afirmat ca ultimul raport al CE risca sa schimbe perceptia asupra rolului si intentiei pe care in mod normal le are, avand in vedere "nota politica predomina".

"Cu toate acestea, continutul ultimului raport risca sa schimbe perceptia asupra rolului si intentiei pe care in mod normal le are, in conditiile in care nota politica predomina, iar presa este pusa in dificultate, fiind acuzata de presiuni asupra justitiei. Pare putin nepotrivit ca raportul Comisiei Europene sa cuprinda recomandari cu caracter puternic politic, precum si o serie de constatari cu caracter general fara a da vreun exemplu concret", a opinat senatorul.

"O serie de constatari si critici sunt legate de modul in care actuala Constitutie aseaza arhitectura constitutionala (ordonantele de urgenta, numirea avocatului poporului, relatia dintre premier si presedinte, numirea procurorului general si al procurorului sef al DNA etc.). Insa, aceste probleme nu sunt rezultatul unui anumit mod de guvernare, ci al unor disfunctionalitati constitutionale si institutionale care s-au manifestat cu mult timp in urma. Aspectul pozitiv este ca observatiile Comisiei Europene vin sa intareasca si mai mult necesitatea modificarii constitutionale nu ca un imperativ al momentului, ci ca o necesara reasezare a intregului cadru constitutional", a punctat el.

Senatorul a subliniat faptul ca institutiile UE trebuie sa judece "cu obiectivitate si rabdare" procesul politic din Romania si ca tara noastra nu se va abate "sub nicio forma" de la traseul democratic pe care l-a ales din 1989.

"Comisia si institutiile Uniunii Europene trebuie sa priveasca cu atentie procesul politic din Romania, insa, in acelasi timp, trebuie sa-l judece cu obiectivitate si rabdare. Romania nu se va abate sub nicio forma de la traseul democratic pe care l-a ales inca din 1989. Am demonstrat ca suntem parte a marii familii europene si ca, desi am fost afectati de comunism, avem fara indoiala vocatia unui stat democratic", a conchis Petru Filip.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Petru Filip raport MCV, #Petru Filip comisie Politica Externa, #raport justitie Comisia Europeana , #senator