Cum poate fi revocat Geoana - PSD nu are cum sa pastreze presedintia Senatului

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 22:28
2677 citiri
Cum poate fi revocat Geoana - PSD nu are cum sa pastreze presedintia Senatului

Vicepresedintele democrat liberal al Senatului, Petru Filip, a declarat pentru Ziare.com ca PSD nu mai are cum sa pastreze presedintia Camerei Superioare a Parlamentului daca il va indeparta pe Mircea Geoana, iar interimatul ar trebui sa revina PDL, avand in vedere ca are majoritate in Biroul Permanent.

"PSD nu are cum sa pastreze presedintia Senatului in conditiile in care il vor indeparta pe Mircea Geoana. Motivul este simplu: PSD nu are majoritate in Senat. Cred ca PSD doreste sa faca un cadou PDL de Sfantul Nicolae sau, chiar de Craciun. Rocada de care vorbea Victor Ponta nu este prevazuta in niciun act oficial. Conceptul de rocada este cel mai probabil unul inventat", a declarat vicepresedintele Senatului.

Petru Filip a explicat pasii care urmeaza sa fie facuti pentru debarcarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, precizand ca in primul rand Biroul Permanent al Senatului trebuie sa primeasca in scris cererea de revocare din partea PSD.

"In primul rand, Biroul Permanent al Senatului trebuie sa primeasca in scris propunerea de revocare din partea PSD. Ulterior, se analizeaza in prima sedinta a Biroului Permanent indeplinirea conditiilor de revocare si se decide prin vot introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen. Apoi propunerea de revocare se prezinta in plenul Senatului. Daca propunerea de revocare este aprobata prin vot secret de majoritatea senatorilor, Mircea Geoana este revocat, iar apoi se organizeaza alegeri", ne-a mai declarat senatorul PDL.

In cazul in care majoritatea senatorilor va aproba revocarea lui Mircea Geoana, atributiile vor fi preluate de un vicepresedinte. Petru Filip crede ca acesta ar trebui sa fie de la PDL.

"In cazul unui interimat, atributiile ar trebui preluate de unul dintre vicepresedinti care este desemnat de Biroul Permanent al Senatului. In mod normal, PDL ar trebui sa-i revina perioada de interimat, avand in vedere ca are majoritate in Biroul Permanent", a mai spus parlamentarul.

Cat despre candidatul PDL la sefia Senatului, Petru Filip a declarat ca acesta va fi desemnat dupa negocierile din cadrul Coalitie.

"Dupa negocierile din cadrul Coalitiei va fi desemnat si candidatul. In mod normal ar trebui sa fie de la PDL", a mai completat vicepresedintele Senatului.

Intrebat cum va proceda PDL daca UDMR va veni cu un candidat propriu, Petru Filip a spus ca "fiecare partid din coalitie are dreptul sa propuna un candidat, dar o decizie se ia prin consens".

Conducerea PSD a decis luni sa ii retraga lui Mircea Geoana sprijinul politic si a cerut schimbarea lui din functia de presedinte a Senatului.

Victor Ponta a anuntat ca social democratii au dreptul sa detina in continuare sefia Camerei Superioare a Parlamentului si il propun pe Titus Corlatean.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirma ca PDL va vota pentru schimbarea lui Mircea Geoana din functie, in conditiile in care acesta are multe sa-si reproseze.

"Nu exista nicio negociere intre PDL si Mircea Geoana. A obstructionat in mod evident lucrarile Senatului. Vom da un vot evident ca sa fie dat jos din functie", a spus Oltean la B1 TV.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#revocare Mircea Geoana presedinte Senat, #vicepresedinte Senat Petru Filip , #stiri Petru Filip