Ce va sustine Romania la summitul forurilor legislative de la Strasbourg

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 12:40
2839 citiri
Ce va sustine Romania la summitul forurilor legislative de la Strasbourg
Foto: Arhiva

Degradarea imaginii clasei politice in perioada de criza, somajul alarmant inregistrat in randul tinerilor europeni, dar si indignarea cetatenilor fata de transformarea datoriilor private ale bancilor in datorii publice sunt aspectele pe care vicepresedintele Senatului Romaniei Petru Filip (PSD) le va aborda joi la Strasbourg.

Reprezentantii forurilor legislative din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei si din numeroase alte state partenere, precum si lideri ai mai multor organizatii interparlamentare, se reunesc joi si vineri la Strasbourg in cadrul unui summit care are loc o data la doi ani.

Discutiile vor fi axate pe trei probleme majore: viitorul Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), provocarile la adresa democratiei reprezentative si revolutiile din lumea araba.

Presedinti ai legislativelor din Europa se reunesc la Strasbourg pentru un summit bienal

Romania va fi reprezentata de vicepresedintele Senatului, Petru Filip, care a declarat pentru Ziare.com ca va avea o interventie legat de cel de-al doilea subiect.

"Pozitia pe care o voi prezenta se refera, in primul rand, la degradarea imaginii clasei politice in perioada de criza si la scaderea increderii cetatenilor in reprezentantii lor, ma refer la Parlament. Cred ca una dintre modalitatile prin care s-ar putea diminua aceasta scadere este intarirea sistemului democratiei participative. Asta inseamna ca structurile societatii civile, in formele ei de organizare, ar trebui atrase cat mai mult in actul de decizie politica", ne-a explicat senatorul Petru Filip, apreciind ca in acest mod "clasa politica ar fi mai aproape de perceptiile cetatenilor".

Un alt aspect pe care il va sublinia reprezentantul Parlamentului roman va fi legat de rolul in viata politica a tinerilor, una dintre cele mai "napastuite" clase sociale in Uniunea Europeana.

Vicepresedintele Senatului roman considera ca implicarea structurilor asociative ale tinerilor in viata politica este un lucru "mai mult decat necesar", chiar si pentru faptul ca procentele de somaj la nivelul tinerilor in statele UE depasesc cu mult media europeana.

"Perspectiva societatii europene, inclusiv a celei romanesti, e negativa. Ce se intampla cu acesti tineri cand ajung la maturitate?", spune acesta.

"Al treilea subiect este legat de faptul ca oamenii isi manifesta indignarea fata de modul in care datoria privata este transformata in datorie publica si modul in care sistemele bancare sunt salvate in acest fel.

De ce guvernele se mobilizeaza pentru a salva sistemul bancar mondial si nu se orienteaza mai mult spre crearea de locuri de munca si micsorarea spiralei de crestere a somajului?", puncteaza senatorul roman.

Concluziile summit-ului vor fi prezentate vineri dupa amiaza de presedintele APCE, Jean Claude Mignon.

Rolul parlamentelor nationale devine din ce in ce mai important

Pe de alta parte, evenimentul prilejuieste o serie de intalniri bilaterale ale reprezentatului Parlamentului roman cu omologi din Olanda, Italia, Polonia si Austria, intalniri focalizate pe probleme legate de cooperarea in zona economica si politica, dar si pe problema Schengen.

"Intalnirile vor fi importante pentru ca si rolul parlamentelor nationale incepe sa devina mai important ca pana acum legat de deciziile in plan european, iar ultimele pozitii ale presedintelui PE Martin Schulz sunt foarte transante vizavi de rolul parlamentelor nationale in discutarea deciziilor care se iau in structurile de conducere ale UE", a declarat senatorul Petru Filip, reamintind decizia foarte importanta luata in 2011 cu privire la discutarea in parlamentele nationale a raportarilor semestriale. "Ceea ce se intampla in destul de putin tari ale UE, cu atat mai putin in Romania", a comentat vicepresedintele Senatului.

Petru Filip a mai subliniat si cresterea rolului parlamentelor nationale in contextul actualei crize.

"Pactul financiar european starneste o multime de discutii in planul parlamentelor nationale. Sunt foarte multe tari care s-au declarat de acord cu conditia implicarii in zona decizionala, in timp ce altele au fost foarte transante, spunand ca nu sunt de acord, pentru ca ar ceda o parte din suveranitatea nationala.

Toate aceste intalniri in cadrul structurilor europene, cum este si intalnirea de astazi, sunt tot mai importante pentru ca se intareste rolul parlamentelor nationale in contextul luarii unor decizii la nivelul institutiilor europene", a conchis vicepresedintele Senatului Petru Filip.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Petru Filip summit Strasbourg, #summit bienal Strasbourg parlamente , #senator