Petrom: Romania si-ar putea dubla dependenta de importuri de energie

Marti, 29 Mai 2012, ora 15:11
1802 citiri
Petrom: Romania si-ar putea dubla dependenta de importuri de energie
Foto: Arhiva

Romania va ajunge in 2030 la o dependenta de importuri in energie aproape dubla fata de nivelul din prezent fara investitii in sectorul energetic, a declarat, marti, Razvan Nicolescu, directorul Afaceri Publice si Reglementare OMV Petrom, in cadrul unei conferinte privind strategia energetica.

Nicolescu a precizat ca statul nu poate acoperi investitiile necesare, in timp ce companiile de stat nu au realizat in ultimii ani investitii notabile. O sursa importanta de finantare a investitiilor ar putea consta in capitalul privat, insa este nevoie pentru aceasta de un cadru de reglementare eficient.

Potrivit acestuia,necesarul de investitii pentru petrol si gaze pana in 2030 este de 30 - 60 miliarde euro.

De asemenea, pana in 2030, 50% din cererea primara de energie din petrol, titei si gaze va fi asigurata din import si de export, a spus reprezentantul Petrom, adaugand ca raportul dintre importuri si exporturi depinde de factori precum noroc sau deschiderea catre alte orizonturi.

In ceea ce priveste Petrom, compania a investit in tara 93% din profiturile realizate dupa privatizare, echivalentul a 7,7 miliarde de euro, potrivit reprezentantului Petrom. Pentru 2012, Petrom a bugetat investitii cu 6% mai mari.

Intrebat cum comenteaza propunerea Ministerului Economiei de a suprataxa companiile petroliere, Nicolescu a subliniat importanta protejarii investitiilor.

"In general, nu comentam pe declaratii politice. Orice masura de natura fiscala ar trebui sa nu afecteze investitiile, pentru ca acest lucru se reflecta, apoi, in productie", a spus Nicolescu.

Totodata, reprezentantul Petrom a facut referire la programul nou de guvernare, care include un parteneriat strategic intre statul roman si companiile privatizate.

"Statul incearca sa obtina cat mai multe beneficii din aceste parteneriate", a precizat el.

Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#investitii energie, #importuri energie, #Petrom surse energie , #Romania