Petrom a anuntat cel mai mare profit din istorie (Video)

Joi, 21 Februarie 2013, ora 09:06
4268 citiri
Petrom a anuntat cel mai mare profit din istorie (Video)

Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit de 3,946 miliarde de lei, adica peste 900 milioane de euro.

Conform Digi 24, aceasta cifra reprezinta un avans de 5%, comparativ cu 2011 si este un record absolut pentru Romania.

De asemenea, vanzarile au ajuns la 26,2 miliarde de lei, consemnand o crestere de 16% fata de 2011.

In precedentul exercitiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei si vanzari de 22,614 miliarde lei.

"Speram ca va fi o piata mai concurentionala, cresterea preturilor au o anumita limita, nu trebuie sa ne asteptam ca taxarea sa se simta la pompa. Iar daca statul va fi mai putin hot, atunci vom beneficia si noi, consumatorii de rand", a opinat Mircea Cosea, analist financiar, la Digi 24.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a explicat rezultatele financiare ale grupului.

"Dupa o perioada recenta caracterizata prin preturi volatile ale titeiului si incertitudine macroeconomica, 2012 a fost un an de relativa stabilitate, cu performanta operationala si financiara foarte buna pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investitiilor semnificative efectuate in activitatile noastre principale in anii precedenti si al accentului pus pe excelenta operationala.

In activitatea operationala, am compensat in mare masura declinul natural al productiei de hidrocarburi si am urmarit oportunitatile de explorare, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi si am realizat imbunatatiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare.Estimarile preliminare ca urmare a forarii primei sonde de explorare offshore la mare adancime, in parteneriat cu ExxonMobil, la inceputul anului 2012, indica o descoperire de gaze. Am initiat, de asemenea, cel mai mare program de seismica 3D din sectorul romanesc al Marii Negre, in ape de mare si mica adancime", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, intr-un comunicat publicat pe Bursa de Valori Bucuresti.

Potrivit oficialului companiei, in 2013 eforturile vor fi concentrate pe "excelenta operationala", stabilizarea volumelor de productie si valorificarea oportunitatilor de crestere prin intermediul lucrarilor de explorare si al achizitiilor de licente de explorare.

Astfel, una dintre prioritatile Petrom o reprezinta "dialogul cu autoritatile pentru definirea unui cadru fiscal si de reglementare pe termen lung, stabil si rezonabil, conditie esentiala pentru efectuarea investitiilor semnificative si pe termen lung necesare in industria de titei si gaze".

Investitiile Petrom au urcat anul trecut cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei in 2011, in principal datorita evolutiei pozitive a preturilor produselor petroliere, potrivit companiei.

Vanzarile din segmentul Rafinare si Marketing (R&M) au reprezentat 82% din totalul vanzarilor consolidate, cele din Gaze si Energie (G&E) au reprezentat 14%, iar cele din Explorare si Productie (E&P) aproximativ 4%.

Pretul benzinei aproape s-a dublat fata de 2009 - Ne mai permitem sa alimentam masina?

Productia, in scadere

Productia de titei, gaze si condensat a Grupului OMV Petrom a totalizat, anul trecut, 66,9 milioane barili echivalent petrol (bep), fiind cu 1% sub nivelul din 2011.

Productia din Romania a scazut la 62,4 milioane de bep, cu 2% mai mica fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 63,41 milioane bep.

Productia domestica de titei a fost de 28,7 milioane de barili, cu 2% mai mica decat in 2011, programele noi de foraj si reparatii capitale nereusind sa compenseze integral efectele iernii dificile de la inceputul anului si declinul natural, se mai precizeaza in comunicat.

Productia domestica de gaze a ajuns la 33,7 milioane bep, cu 1% sub nivelul din 2011.

La 31 decembrie 2012, rezervele totale dovedite de titei si gaze ale Grupului Petrom au ajuns la 775 milioane bep (Romania - 750 milioane bep), in timp ce rezervele dovedite si probabile de titei si gaze au ajuns la 1,091 miliarde bep (Romania - 1,039 miliarde bep).

Petrom a contribuit anul trecut cu peste 40% la profitul grupului austriac OMV

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al OMV, reprezentand 41% din castigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol si gaze, care a consemnat un avans de 24% fata de anul 2011.

In 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vanzarile la nivelul producatorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro in 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Castigul EBIT ajustat pentru factori exceptionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% in perioada analizata, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, in urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, cand a generat 1,29 miliarde de euro.

Pretul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#profit urias Petrom 2012, #Petrom profit 2012, #Petrom castiguri 2012 , #Romania