Manager OMV Petrom: Romania finanteaza un sistem educational care produce elevi ce devin someri

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 14:34
4796 citiri
Manager OMV Petrom: Romania finanteaza un sistem educational care produce elevi ce devin someri
Foto: Arhiva Pixabay

Patroni care nu au pe cine sa angajeze, elevi care nu au nicio pregatire tehnica si practica la final de scoala profesionala si sunt speriati de lipsa de perspectiva, profesori care nu stiu sa se adapteze si sa predea, scoli incapabile sa se adapteze profesiilor. Asa arata o scurta radiografie a invatamantului profesional din Romania facuta de Mona Nicolici, manager sustenabilitate OMV Petrom, care coordoneaza campanii de educatie in aceasta companie.

"Un lucru pe care lumea poate nu-l stie este faptul ca pentru crearea unei clase profesionale trebuie sa existe un angajament, un parteneriat cu un angajator, prin care acesta le va acorda copiilor practica.

De cele mai multe ori am descoperit, lovindu-ne de toate problemele din sistemul educational, ca sunt atat de multe lucruri in neregula, incat noi cei care investeam intr-o astfel de scoala, la final nu am fi avut niste copii angajabili.

In cele mai multe cazuri, acest parteneriat este fictiv, doar din dorinta scolii de a crea acea clasa. Asa am inceput sa adunam o serie de probleme, ajungand la concluzia ca sistemul este ineficient, si ca ar trebui sa facem ceva mai mult decat sa investim in laboratoare si in bursele copiilor. Asa s-a nascut Romania Meseriasa", marturiseste managerul.

Valoarea pe care scoala profesionala ar putea sa o aduca economiei romanesti este fantastic de mare, considera ea.

"Daca problemele sistemului de educatie ar fi rezolvate intr-o mica/mare masura, s-ar rezolva si o problema de tip social, pentru ca majoritatea copiilor care vin catre scolile profesionale sunt copii din familii defavorizate, cu probleme mari emotionale, cu o lipsa de incredere si respect fata de meserii si fata de ei, si fata de munca in general, incat asta duce la un dezastru national", mai spune Mona Nicolici.

Copiii care termina clasa a VIII-a trebuie sa-si gaseasca un loc in viata, crede oficialul OMV.

"Pe de o parte, nimeni nu le spune incotro sa o ia, pe de alta, nimeni nu le evalueaza abilitatile, asta fiind o problema generala, dar mai mult, cand vrei sa faci o munca din asta, cu mainile, trebuie sa stii daca ai abilitatile necesare, daca iti place, astfel ca sa nu faci scoala doar de dragul de a avea o hartie", subliniaza Mona Nicolici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#manager OMV Petrom scoli profesionale , #Romania