De ce e suparat presedintele Basescu pe gigantul Petrom?

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 11:27
2568 citiri
De ce e suparat presedintele Basescu pe gigantul Petrom?

Nu de putine ori, compania Petrom a fost certata de presedintele Traian Basescu pentru profiturile pe care le-a obtinut de-a lungul timpului si mai ales in 2011, in plina criza. Cu toate acestea, declaratiile sefului statului par a fi nefondate intr-o economie libera.

Din punctul de vedere al specialistilor contactati de Business24, declaratia de la Cotroceni este o tactica pentru a gasi un tap ispasitor pentru problemele cu care se confrunta Romania. In plus, intr-o economie de piata, nu e nimic spectaculos ca firmele, in special cele petroliere, sa isi doreasca sa obtina profituri foarte mari.

Presedintele Traian Basescu sustine ca a rupt orice legatura cu Petrom, in semn de protest pentru excesul de profit pe care compania l-a obtinut intr-o perioada de criza, acuzand-o, totodata, de lipsa de fair-play.

"Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petrom, ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza", a declarat presedintele saptamana trecuta, in cadrul unei emisiuni televizate.

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

"Este adevarat ca pretul carburantilor este mare raportat la veniturile consumatorilor casnici, dar sa nu uitam ca o mare parte a pretului pe care oamenii il platesc atunci cand umplu rezervorul ajunge la Guvern sub forma diferitelor de taxe.

Nu este rolul autoritatilor sa se implice in formarea acestor preturi", a declarat Claudiu Doltu, potential ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL.

In opinia acestuia, taxarea suplimentara a veniturilor mai mari nu ar fi un lucru de dorit in Romania, fiindca s-ar putea crea un precedent.

"Daca astazi este petrolul, maine poate fi gazul, graul si din aproape in aproape ajungem din nou sa avem statul implicat in determinarea nivelului preturiulor, ceea ce ar insemna un pas inapoi si ar fi foarte costisitor pentru toata lumea.

Pe de o parte, statul ar putea sa-si revizuiasca diferite tipuri de impozite pe care le percepe asupra productiei si comercializarii carburantilor, dar acest lucru va comporta multe probleme pe partea de venituri la buget", sublinieaza acesta.

O asemenea decizie nu poate avea decat consecinte economice, aparitia cozilor la benzinarii in cadrul produselor petroliere si mult mai periculos, extinderea unor astfel de practici si catre alte produse, de la paine, cafea, lapte, pana la pretul cartilor, in scopul de a cauta simpatia electoratului.

"Sa speram ca aceste lucruri nu se vor intampla in Romania. Populatiei ar trebui sa i se explice ca nefericirea ei nu vine de la pretul combustibilului ci cu toate altele pot fi cauzele", adauga Claudiu Doltu.

De aceeasi parere este si consultantul financiar Ionel Blanculescu, care sublinieaza faptul ca declaratia presedintelui prin care isi exprima nemultumirea este o abordare politica, pentru a arata populatiei ca "sufera" alaturi de ea.

Consultantul aminteste de anul 2004, cand Petrom a fost preluata de catre actionariatul privat, in momentul in care compania reprezenta o gaura neagra in economia Romaniei si o "gaura alba pentru baietii destepti" de la momentul respectiv, avand pierderi de un milion de dolari pe luna.

Iata ca, dupa 7 ani, Petrom a ajuns "bijuteria economiei romanesti", fiind contributorul principal la stat.

"Din totalul veniturilor la bugetul Romaniei, 11,2% vine de la Petrom. Pe parcursul celor 7 ani de la privatizare, Petrom a varsat sub forma de taxe, impozite, redevente la bugetul statului in jur de 11 miliarde de euro si a efectuat investitiide alte 7 miliarde de euro. Aceasta este performanta Petrom sub un management privat.

Sunt alte companii petroliere care folosesc Romania drept piata de desfacere, pastrandu-si profitul in pietele de origine. Cred ca Petrom trebuie felicitat pentru faptul ca tot profit ramane in Romania, este impozitat aici si ajuta statul roman", a declarat Ionel Blanculescu.

Citeste mai multe despre De ce e suparat presedintele pe gigantul Petrom?

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Traian Basescu atac Petrom, #profit Petrom 2011, #Basescu pret carburanti Petrom , #Romania