Cu ce se alege Romania de pe urma vanzarii Petrom?

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 15:45
4513 citiri
Cu ce se alege Romania de pe urma vanzarii Petrom?
Foto: Arhiva

Presa si analistii internationali lauda Romania pentru oferta publica derulata in cazul Petrom, dandu-ne chiar exemplu de urmat pentru Grecia. Pe plan intern, insa, lucrurile se vad total diferit, specialistii ingrijorandu-se mai mult de modul in care statul va cheltui banii pe care ii va obtine din aceasta vanzare.

In perioada 11 - 22 iulie, statul a scos la vanzare pe Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 9,84 la suta din actiunile Petrom, unul din cei mai mari producatori de petrol si gaze din Europa de Sud-Est, pretul minim fiind stabilit la 0,3708 lei/actiune, iar cel maxim la 0,46 de lei/actiune.

Daca toate actiunile vor fi achizitionate la pretul maxim, statul ar obtine aproximativ 610 milioane de euro, reprezentand cea mai importanta oferta din istoria bursei locale.

Insa, cel putin deocamdata, lucrurile nu par a merge conform planului, criza datoriilor prin care trece zona euro jucand un rol important succesul ofertei Petrom.

"Informatiile in piata sunt mixte in momentul acesta. Conjunctura europeana nu e tocmai favorabila si probabil ca e justificata retincenta sau prudenta fondurilor de investitii in aceasta perioada", a explicat, pentru Ziare.com, Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta de investitii KTD Invest.

"E o provocare. Nu stiu cum se va finaliza, dar, in mod cert, pentru grupul de intermediere este o provocare si nu cred ca a fost usor sa deruleze oferta asta acum", a apreciat Panait.

Avantajale ofertei Petrom pentru piata financiara romaneasca sunt destul de clare. Potrivit presedintelui KTD Invest, din aceasta rezulta o majorare a numarului de actiuni liber tranzactionabile pe piata, ceea ce o sa duca si la cresterea lichiditatii medii a tranzactiilor.

"In plus, in general, actiunile de genul asta, ofertele publice, atrag interesul si altor investitori decat cei care sunt deja prezenti pe piata si atunci se creeaza un curent favorabil pentru Bursa in ansamblu. Mai ales lucrul asta se intampla cand oferta se finalizeaza cu succes", a explicat Panait.

Guvernul, la randul sau, va avea de castigat, cel putin la prima vedere, deoarece vanzarea acestor actiuni va genera niste bani. Totusi, seful KTD Invest crede ca este o idee proasta sa fie vandut un activ de investitii, pentru a cheltui, ulterior, banii obtinuti pe sustinerea activitatii curente.

"Bine ar fi ca banii acestia sa fie investiti in proiecte de infrastructura, care genereaza locuri de munca si sustenabilitate din punct de vedere economic. Daca ne apucam sa dam niste mariri de salarii, ii terminam foarte repede. Numai faptul ca se obtin este jumatate din succesul operatiunii, mai conteaza si cum vor fi cheltuiti", a precizat Panait.

Statul ar trebui sa-si pastreze puterea economica

Care ar putea fi, insa, importanta reala a vanzarii pachetelor de actiuni detine de stat atat in Petrom, cat si in alte companii, precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, ale caror oferte publice se vor derula pana la sfarsitul acestui an sau in primavara lui 2012?

Analistul economic Mircea Cosea crede ca niciuna din aceste operatiuni nu este binevenita, avand in vedere contextul economic european.

"Punctul meu de vedere e total diferit, eu sunt impotriva acestei vanzari. In momentul de fata, criza care este in toata lumea a aratat ca statul este in crestere si cred ca statul roman nu ar trebui sa-si cedeze ultimele puteri pe care le are in economie prin detinerea unor forme de capital", a declarat Cosea, pentru Ziare.com.

"Nu cred ca este binevenita astazi privatizarea acestor minime resurse pe care le mai are statul. Altfel, vom ajunge un stat instutional, fara nicio forta economica, pentru ca proprietatea nu ne apartine. Oricat ar lua pe aceste vanzari, nu ne ajuta cu nimic, pentru ca sunt sume care vin nu din cresterea aportului economic, ci dintr-o operatiune conjucturala, care va ajuta o luna, doua, trei la plata salariilor si a pensiilor, dar nu are nici un alt efect in economie", a adaugat analistul.

Potrivit spuselor sale, o cale mult mai buna ar fi cea propusa de Fondul Monetar International, si anume eficientizarea activitatii acestor companii de stat prin schimbarea managementului cu unul privat, nu neaparat strain, astfel ridicandu-se gradul de profesionalism si eliminandu-se clientelismul politic.

In plus, avand in vedere ca Romania nu are un rating destul de bun pentru a-si ridica valoarea actiunilor, analistul crede ca vanzarea acestor titluri este o actiune "de disperare", in vederea atragerii unor resurse minore la bugetul de stat, care nu pot fi obtinute din economia reala.

"Eu cred ca statul roman trebuie sa-si pastreze participatia in economie, pentru ca lucrurile, pe plan international, sunt intr-o evolutie neclara, din ce in ce mai mult puterea statului national se dovedeste a fi utila in cazuri de criza.

Ar trebui sa ne uitam mai mult la ceea ce face Franta, Germania, la ceea ce inseamna patriotism economic in teoriile economice al Frantei, ale Germaniei, Belgiei, Olandei. Sa vinzi acum, sa pierzi orice putere pe care statul o are in economie mi se pare un act care nu are in vedere evolutia urmatoare a economiei mondiale, care va pune accent mult mai mare pe rolul statului national", a explicat Cosea.

Privatizarile, in avantajul grupurilor de interese straine?

Atat programul de austeritate din Romania, cat si programele de privatizare prin oferte oferte publice au fost apreciate de analistii economici internationali. In schimb, cei romani cred ca ar putea fi vorba doar de actiuni de lobby pentru grupuri de interese straine.

Astfel, potrivit lui Cosea, statul roman ar trebui sa nu plece urechea la aceste laude, menite a pune presiuni in vederea obtinerii capitalului romanesc la preturi reduse, un scenariu similar fiind valabil si pentru Grecia.

"Insa, din cate stiu, Grecia nu va merge asa departe cu aceste privatizari ale intreprinderilor cu adevarat importante. Mai bine isi vinde anumite insulite nelocuite decat sa vanda capital producator de valoare adaugata. Nu este cazul acum sa fim atat de naivi sa apreciem ce spune un analist economic sau altul, care, de fapt, este un lobby-ist al unor potentiali cumparatori ai capitalului nostru", a concluzionat Cosea.

In Romania, ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat deja ca urmatoarea oferta publica se va derula in luna octombrie, prin care se va pune in vanzare 15% din Transelectrica.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#vanzare actiuni Petrom, #oferta publica Petrom, #privatizare Petrom , #Romania